Άνεση κινήσεων και ισχυρές αρμοδιότητες θα έχει η Γιάννα Αγγελοπούλου, ως επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021», ενόψει της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Θα λογίζεται αυτοδικαίως, εκ της θέσεώς της, πρέσβειρα εκ προσωπικοτήτων, θα συγκαλεί και θα διευθύνει ως Πρόεδρος την Ολομέλεια ( πρόσωπα εγνωσμένου κύρους από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και των τεχνών και της επιστήμη) και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Επιτροπής, θα εκπροσωπεί την «Ελλάδα 2021» στην Ελλάδα και το εξωτερικό, και θα αναλαμβάνει κάθε πρωτοβουλία για την επίτευξη των σκοπών της Επιτροπής.
Αργά το βράδυ της Πέμπτης (24.10.2019) εκδόθηκε το Προεδρικό διάταγμα 96 που ρυθμίζει κάθε ζήτημα που αφορά στη συγκρότηση, τη λειτουργία, την υποστήριξη από υπηρεσίες, τους πόρους, την στελέχωση και κάθε δραστηριότητα της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821. Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» υπάγεται στον Πρωθυπουργό και έχει ίδια νομική προσωπικότητα για την εκπλήρωση του σκοπού της. Όργανα διοίκησής της ορίζεται ότι είναι η Ολομέλεια, ο Πρόεδρος και το Εκτελεστικό Συμβούλιο.
Από τις πρώτες ανακοινώσεις που είχε κάνει κυβέρνηση της ΝΔ, λίγο μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019, ήταν η συγκρότηση της Επιτροπής για τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση και μάλιστα , προτού καν αυτή συσταθεί, το Μαξίμου ανακοίνωσε ότι επικεφαλής της θα είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε τότε, αρχές Αυγούστου, με διευκρινιστική δήλωσή του ότι πρόκειται για μια επιτροπή συμβουλευτικού χαρακτήρα, ότι δεν θα υπάρχουν αποφασιστικές αρμοδιότητες και την τελική απόφαση για το πλαίσιο των εκδηλώσεων θα την έχει η Βουλή και η κυβέρνηση. Όλα αυτά δεν προκύπτουν, τουλάχιστον ευθέως, από τις διατάξεις του ΠΔ 96/2019 καθώς είναι εμφανές ότι όπως έχει διαρθρωθεί η Επιτροπή έχει ισχυρές αρμοδιότητες και πλήρη ελευθερία κινήσεων.
Η Ολομέλεια της Επιτροπής , η οποία είναι αρμόδια κυρίως για τον γενικό σχεδιασμό και τη χάραξη της πολιτικής της Επιτροπής, θα αποτελείται από 24 τουλάχιστον μέλη που ορίζονται, χωρίς αμοιβή, με απόφαση του Πρωθυπουργού, ενώ το ανώτατο όριο στη σύνθεσή της είναι 45 μέλη (οι αποφάσεις της λαμβάνονται με πλειοψηφία των παρόντων μελών της, επί δε ισοψηφίας υπερισχύει η ψήφος του Προέδρου).
Το Εκτελεστικό Συμβούλιο είναι το όργανο διοίκησης και διαχείρισης της περιουσίας της Επιτροπής, συντάσσει τον προϋπολογισμό, τις τυχόν αναθεωρήσεις του και τον απολογισμό, μπορεί να καταρτίζει οργανόγραμμα και να αποφασίζει για κάθε άλλο θέμα που αφορά τη λειτουργία της Επιτροπής και δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Ολομέλειας. Στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Επιτροπής μετέχουν, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, ως Πρόεδρος, και 6 μέλη τα οποία είναι τα εξής: ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής, ο Γενικός Γραμματέας Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Γενικός Γραμματέας Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και 2 μέλη που διορίζονται από τον Πρόεδρό της. Τα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου, πλην του Προέδρου, μπορούν να λαμβάνουν αμοιβή προερχόμενη από ίδιους πόρους της Επιτροπής με απόφαση της Ολομέλειας. Πάντως, είναι αξιοσημείωτο ότι το Εκτελεστικό Συμβούλιο θα βρίσκεται σε απαρτία εφόσον παρίστανται 4 μέλη του…
Η Επιτροπή για την επίτευξη των σκοπών της συνεργάζεται με το «Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία» . Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η Επιτροπή υποβάλλει στο Ίδρυμα προς έγκριση επιμέρους προτάσεις για δράσεις που αφορούν τους σκοπούς της Επιτροπής, οι οποίες περιλαμβάνουν προϋπολογισμό της κάθε δράσης. Ορίζεται επίσης ότι οι πόροι της Επιτροπής προέρχονται από ιδιωτικές δωρεές, χορηγίες, έσοδα από πωλήσεις προϊόντων ή άλλες προωθητικές ενέργειες, καθώς επίσης και από μεταφορά πόρων του Ιδρύματος της Βουλής στο πλαίσιο της συνεργασίας τους για την υλοποίηση συγκεκριμένων δράσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η σύσταση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», «ενόψει της συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την Παλιγγενεσία», είχε ενταχθεί στο νόμο για το λεγόμενο επιτελικό κράτος (άρθρο 114 του νόμου 4622/7.8.2019). Μάλιστα, τότε, κατά τη συζήτηση στη Βουλή, είχαν υπάρξει αντιδράσεις καθώς αναφερόταν ως σκοπός της επιτροπής «η ανάπτυξη εθνικού αφηγήματος της Ελλάδας, με σκοπό τη δημιουργία ενιαίας εικόνας και ταυτότητας της χώρας και των φορέων του ελληνικού κράτους». Η κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμναν, η τελική διατύπωση άλλαξε και στο νόμο γίνεται αναφορά στη «δημιουργία ενιαίας εικόνας (branding) της χώρας και των φορέων του Ελληνικού Κράτους».