Ιστορικό λάθος χαρακτήρισε το Brexit o επί μια τριετία (1999-2001)υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λάρι Σάμερς, τονίζοντας πωςεπέφερε βαριά ζημιά στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αυξάνοντας μεταξύ άλλων τον πληθωρισμό.
Ειδικότερα, ο Σάμερς επέκρινε την διαχείριση της βρετανικής οικονομίας ως «ουσιωδώς ελαττωματική για χρόνια». Εκτίμησε μάλιστα πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μείωσε την ανταγωνιστικότητα της βρετανικής οικονομίας ασκώντας πιέσεις στην στερλίνα μειώνοντας την συναλλαγματική της ισοτιμία ενώ αντίθετα άσκησε πιέσεις προς τα άνω σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό.
Former US Treasury Secretary Larry Summers says he’d be “very surprised” if the UK gets through the next two years without a recession after the “historic economic error” of Brexit https://t.co/RPFEeXzIwR
— Bloomberg (@business) June 1, 2023
Μιλώντας στο ΒΒC, ο Σάμερς τόνισε πως όλα αυτά «συνέβαλαν στην αύξηση του πληθωρισμού» που και το μήνα Μάιο παρέμεινε υψηλά μολονότι μειώθηκε (στο 8,7% από 10,1% που ήταν πριν λίγους μήνες). Ερωτηθείς εάν είναι σωστή η επιλογή της Τράπεζας της Αγγλίας για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλό επίπεδο, ο Σάμερς συμφώνησε λέγοντας πως «είναι στο σωστό μονοπάτι» κάνοντας μία παραβολή ασθενούς και φαρμακευτικής αγωγής.
«Συνήθως όταν συνταγογραφείς ένα φάρμακο, ακόμη και εάν αυτό δεν είναι τόσο ευχάριστο, ακόμη και εάν έχει πιθανώς ορισμένες παρενέργειες, είναι συνήθως καλύτερα να το πάρεις καθόλο το προβλεπόμενο διάστημα από το να διακόψεις την αγωγή νωρίτερα» γιατί μπορεί να έχεις πισωγυρίσματα ανέφερε ο Αμερικανός πρώην υπουργός Οικονομικών.
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του επέλεξε να πει το εξής: Θα ήμουν έκπληκτος εάν περάσουν άλλα δύο χρόνια δίχως να μπει το Ηνωμένο Βασίλειο σε ύφεση».
Πηγή: Bloomberg, AFP