Χωρίς ίχνος αποστάσεων ή οποιουδήποτε προβληματισμού για την «εισβολή» μαχητή του Αζόφ κατά την ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ομιλία του Βολοντιμίρ Ζελένσκι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχώρησε σε διθυραμβική δήλωση για τη σημερινή συνεδρίαση, αποφεύγοντας την όποια αναφορά στην παρουσία των δύο Ουκρανών στρατιωτών στο βίντεο που παρακολούθησαν οι βουλευτές, παρότι ο ένας εκ των δύο δήλωσε ελληνικής καταγωγής.
«Η σημερινή συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων υπήρξε, πράγματι, ιστορική. Γιατί, για πρώτη φορά τον 21ο αιώνα, φιλοξένησε τον ηγέτη ενός λαού που μάχεται για την πατρίδα του. Και, ταυτόχρονα, υπερασπίζεται τη νομιμότητα και τη Δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τη φωνή των πληγωμένων Ουκρανών που μένουν όρθιοι. Πολιορκημένοι, αλλά ελεύθεροι!» ανέφερε εισαγωγικά ο πρωθυπουργός σε δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση της ειδικής συνεδρίασης της Βουλής με την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας προς την Ολομέλεια και τους Έλληνες πολίτες.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης περιέγραψε πως ο Ζελένσκι, «με τρόπο καταλυτικό μας μετέφερε τη θαρραλέα αντίσταση των συμπολιτών του απέναντι στην παραβίαση των πιο βασικών δικαιωμάτων τους. Από την άλλη πλευρά, περιέγραψε τη βαρβαρότητα του εισβολέα που αποδεκατίζει αμάχους, διαλύοντας τις ζωτικές υποδομές της χώρας. Ενώ στα λόγια του αντήχησε το σύνθημα εκατομμυρίων, που πολεμούν για τη ζωή, το σπίτι, την οικογένειά τους, και μαζί για τα όνειρα που είχαν σε ένα μέλλον ειρήνης και προόδου».]
Ακόμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε πως «ακούσαμε, επίσης, τη συγκινητική του έκκληση για συνδρομή και υποστήριξη. Στην οποία ανταποκρινόμαστε. Σήμερα στη σκοτεινιά, αλλά και αύριο στην ξαστεριά. Όταν θα είμαστε παρόντες στην ανοικοδόμηση της μαρτυρικής Μαριούπολης. Όχι μόνο γιατί η προστασία της εκεί Ομογένειας αποτελεί εθνικό καθήκον. Αλλά και γιατί η μάχη της Ουκρανίας μάς αφορά. Ο δεσποτισμός που καταπατά γειτονικά εδάφη και ο αναθεωρητισμός που καταργεί σύνορα πρέπει να ηττηθούν στα σύνορα της Ουκρανίας».
Στη συνέχεια, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρώντας να «ισοφαρίσει» την απουσία αναφοράς του Β. Ζελένσκι στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, αναφέρει πως «ο Ελληνισμός, άλλωστε, ξέρει καλά από επιθέσεις και απειλές, ζώντας από καιρό τον ακρωτηριασμό της Κύπρου. Δεν θα μπορούσε, συνεπώς, να μην αντισταθεί στο μακελειό στην Ουκρανία, που δεν το επέλεξε ο πολιτισμένος κόσμος. Απέναντι στο οποίο, όμως, επιλέγει να αμυνθεί. Και το κάνει. Απομονώνοντας τον κατακτητή και θωρακίζοντας την ανοιχτή Δημοκρατία απ’ τον λαϊκισμό που σηκώνει κεφάλι για να γεφυρώσει τα άκρα και να αμφισβητήσει ξανά τη σταθερή λειτουργία της».
«Γι’ αυτό και η Αθήνα της Δημοκρατίας συμπαραστέκεται στο ελεύθερο Κίεβο, με τον δικό της, παράλληλο αγώνα, όπως κάνουν όλες οι πρωτεύουσες της ειρήνης. Για να μην απλωθεί το ψέμα της αυταρχικής προπαγάνδας. Για να εξηγηθούν οι λόγοι της νέας οικονομικής δοκιμασίας, που προκαλεί παντού η άδικη εισβολή. Και να ανακουφιστούν οι πολίτες με αποτελεσματικά μέτρα. Αλλά και με αλήθειες, ώστε με ενότητα, αντοχή και ευθύνη να κερδίσουμε μαζί και αυτό το στοίχημα» πρόσθεσε στη συνέχεια, καλώντας ακολούθως για την τιμωρία της Ρωσίας για τα εγκλήματά της στα ουκρανικά εδάφη.
«Όσα είπε, σήμερα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχουν ευρύτερη ακτινοβολία. Η Ευρώπη καλείται να σβήσει αμέσως τη φωτιά του πολέμου που άναψε στην “καρδιά” της το ρωσικό καθεστώς. Και να αντιμετωπίσει ενωμένη τις συνέπειές του στις οικονομίες και τις κοινωνίες της. Τα αποτρόπαια εγκλήματα που έγιναν να τιμωρηθούν. Και το Διεθνές Δίκαιο να ξαναγίνει η πυξίδα της πορείας της. Σε αυτόν το δρόμο βαδίζει η Ελλάδα. Πιστή στην Ιστορία και τις αρχές της και συνεπής προς τους συμμάχους της» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης, πριν καταλήξει με μία αναφορά στον εθνικό ποιητή της Ουκρανίας.
«Απέναντι στο αίμα και στην αυθαιρεσία κάθε δισταγμός είναι ένοχος. Ελευθερία και Δημοκρατία είναι η δική μας απάντηση, όποια κι αν είναι η ερώτηση. Χαιρετίζουμε, λοιπόν, τους Ουκρανούς με τους στίχους του εθνικού τους ποιητή Ταράς Σεβτσένκο: “Και εσάς, μεγαλόψυχοι ήρωες, ο Θεός δεν σας ξεχνά. Συνεχίστε να αγωνίζεστε”» έκλεισε τη σύντομη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.
Δείτε το βίντεο:
Όπως εύκολα διαπιστώνει κανείς, στην τετράλεπτη τοποθέτηση του πρωθυπουργού απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά, τόσο για την προβληματική παρουσία του μαχητή του ναζιστικού τάγματος του Αζόφ, όσο και στο γεγονός πως ο ένας εκ των δύο Ουκρανών δήλωσε ελληνικής καταγωγής.
Η στάση του πρωθυπουργού έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με τη δήλωση στην οποία προχώρησε ο Αντώνης Σαμαράς στον απόηχο της σημερινής συνεδρίασης, δηλώνοντας στους δημοσιογράφους πως η παρουσία του μαχητή του Αζόφ ήταν «μεγάλο λάθος».
Διαβάστε ακόμα:
Σαμαράς για ομιλία στρατιώτη Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων: «Μεγάλο λάθος αυτό που έγινε»