Ο νέος επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας και εναλλακτικός πρωθυπουργός, Γιαΐρ Λαπίντ, επισκέφθηκε την μικρή αραβική χώρα την Τρίτη 29 Ιουνίου στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό. Είναι η πρώτη επίσκεψη ισραηλινού πολιτικού μετά την αποκατάσταση των σχέσεων το περασμένο φθινόπωρο.
Κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του αναμένεται να εγκαινιάσει την νέα πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμπού Ντάμπι και το προξενείο στο Ντουμπάι. Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροπλάνο του πέρασε από τον εναέριο χώρο της Σαουδικής Αραβίας παρά το γεγονός ότι η τελευταία δεν έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ.
Ο κ. Λαπίντ σε ανάρτησή του στο Twitter αποκάλεσε την επίσκεψη «ιστορική».
This is an historic moment.
And it is a reminder that history is created by people.
People who understand history but are willing to change it. People who prefer the future to the past. pic.twitter.com/kORsj0DkhZ— יאיר לפיד – Yair Lapid🟠 (@yairlapid) June 29, 2021
Ο πρόσφατα απελθών από την εξουσία, Μπινιαμίν Νετανιάχου, ήταν εκείνος που προήδρευε της χώρας τον Σεπτέμβριο, όταν και κλείστηκαν οι περίφημες συμφωνίες του Αβραάμ, μια προσπάθεια ευθυγράμμισης των χωρών του κόλπου εναντίον του Ιράν, υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
Ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας αν και θεωρούσε τις συμφωνίες προσωπικό του επίτευγμα, δεν κατάφερε να επισκεφθεί το κρατίδιο εξ αιτίας της πανδημίας και των εκλογικών περιπετειών της χώρας. Παράλληλα, δεν του έδωσαν την απαραίτητη προεκλογική ώθηση για να κερδίσει τις εκλογές και να αποφύγει τις δικαστικές περιπέτειες που τον περιμένουν.
Τις τελευταίες εβδομάδες οι εντάσεις στις σχέσεις των δύο χωρών πέρασαν φουρτούνες μετά την εισβολή ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στο μαυσωλείο Αλ Ακσά στην Ιερουσαλήμ, τις τελευταίες ημέρες του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Σε μια σπάνια αντίδραση, η κυβέρνηση του εμιράτου καταδίκασε τις ενέργειες του Ισραήλ. Το σημείο στην κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ είναι ιερό τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους μουσουλμάνους.
Η αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών αποτελεί σημείο καμπής στις σχέσεις των αραβικών χωρών με το Ισραήλ, εξ αιτίας της πολύχρονης διαμάχης με τους Παλαιστίνιους. Από την πλευρά τους οι Παλαιστίνιοι, χαρακτήρισαν την κίνηση αυτή ως πισώπλατο μαχαίρωμα, αφού δεν υπάρχει ακόμα μια συμφωνία ειρήνευσης βασισμένη στην λύση των δύο κρατών.