Ιστορίες διαφθοράς στη σκιά του Qatargate

Ιστορίες διαφθοράς στη σκιά του Qatargate

Οι καταγγελίες για τον τρόπο με τον οποίο το Κατάρ πήρε το χρίσμα από την αμαρτωλή FIFA για τη διοργάνωση του Μουντιάλ του 2022 φαίνεται ότι όχι μόνο είχαν κι έχουν σοβαρή υπόσταση αλλά ξεπερνούν τα στενά όρια του ποδοσφαιρικού κόσμου. Και όπως αναφέρουν πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εντός κι εκτός ποδοσφαίρου, ίσως αποτέλεσαν το ξεκίνημα προκειμένου το καθεστώς της χώρας να «πατήσει πόδι» στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με λίγα λόγια το Παγκόσμιο Κύπελλο ίσως ήταν για την αραβική χώρα η μεγάλη ευκαιρία, κάτι σαν δούρειος ίππος, προκειμένου να «εισβάλει» στα ευρωπαϊκά δρώμενα και παραπέμπουν στις αποκαλύψεις του σκανδάλου Qatar-gate στο εσωτερικό της ΕΕ και του Ευρωκοινοβουλίου με τα… αδιευκρίνιστα εκατομμύρια ευρώ, που οδήγησαν αρχικά στη σύλληψη της Εύας Καϊλή κι άλλων ατόμων στις Βρυξέλλες.

Πώς όμως έφτασε το Κατάρ, μια χώρα χωρίς καθόλου ποδοσφαιρική παράδοση, να φιλοξενήσει την κορυφαία γιορτή του αθλήματος; Οπως πολύ σωστά έγραψε ο διεθνής Τύπος, «ήταν σαν να έδιναν τη διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην… Αλάσκα»! Πολλά ακούστηκαν, ακόμη περισσότερα έχουν βάση, όμως επί της ουσίας ποτέ και τίποτε δεν αποδείχτηκε στις όποιες έρευνες ξεκίνησαν να γίνονται αμέσως μετά την ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ το 2010 ή συνεχίζουν να γίνονται με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα στις Βρυξέλλες;

Οταν το 2010 η μικρή αυτή χώρα του Κόλπου πήρε το χρίσμα οι αντιδράσεις Αμερικανών και Αγγλων ήταν έντονες και ξεκίνησαν να ερευνούν τον τρόπο με τον οποίο το Κατάρ κατάφερε να «πείσει» τα μέλη της διεφθαρμένης έτσι κι αλλιώς FIFA, έχοντας στα χέρια τους ενδείξεις ότι κάτι παίχτηκε κάτω από το τραπέζι.

Οι «Sunday Times»

Τον Ιούνιο του 2014 η εφημερίδα «Sunday Times» δημοσίευσε ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο είχαν στα χέρια τους χιλιάδες μυστικά έγγραφα (emails, επιστολές, αλλά και τραπεζικές συναλλαγές) που αποδείκνυαν ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της FIFA και πρόεδρος της Ασιατικής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (AFC) Μοχάμαντ Μπιν Χαμάμ δωροδόκησε με 5 εκατ. δολάρια παράγοντες της παγκόσμιας συνομοσπονδίας για να εξασφαλίσει τη στήριξή τους για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2022 στο Κατάρ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Μπιν Χαμάμ κατέβαλε μέχρι και 200.000 δολάρια σε κορυφαίους παράγοντες της FIFA για να εξασφαλίσει την ψήφο τους υπέρ του Κατάρ και διοργάνωνε πολυτελή events για τους ίδιους, όπου δαπάνησε περισσότερα από 500.000 δολάρια σε μετρητά. Ενδεχομένως να τα είχε κι αυτός σε βαλίτσες στο σπίτι του…

Ο Μπιν Χαμάμ παραιτήθηκε από τη θέση του το 2011, ακριβώς ένα χρόνο μετά την ανάληψη της διοργάνωσης από τη χώρα του, όχι όμως γι’ αυτή την υπόθεση αλλά για ένα άλλο σκάνδαλο διαφθοράς σχετικά με την υποψηφιότητά του για την προεδρία της FIFA το 2011 απέναντι στον έτερο διεφθαρμένο πρόεδρο της παγκόσμιας συνομοσπονδίας Σεπ Μπλάτερ.Ο Μπιν Χαμάμ εξοστρακίστηκε από τις εκλογές κατηγορούμενος για τη δωροδοκία 20 παραγόντων από την Καραϊβική προκειμένου να τον ψηφίσουν για την προεδρία…

Απαντώντας στο δημοσίευμα των «Sunday Times» τόσο ο Μπιν Χαμάμ όσο και η οργανωτική επιτροπή του «Κατάρ 2022» αρνήθηκαν ότι υπήρξε δωροδοκία από την πλευρά τους σε ό,τι αφορά την ψηφοφορία (τον Δεκέμβριο του 2010) για την ανάληψη της διοργάνωσης. Ομως, σύμφωνα με την εφημερίδα που επικαλέστηκε τα emails που είχε στην κατοχή της «ο Μπιν Χαμάμ εξαγόραζε ψήφους τουλάχιστον ένα χρόνο πριν από την απόφαση» και στο ρεπορτάζ της συμπλήρωνε πως ο Μπιν Χαμάμ «κατέβαλε περίπου 1,6 εκατ. δολάρια σε τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην αντιπροέδρου της FIFA Τζακ Γουόρνερ. Από αυτά τα χρήματα, τα 450.000 δολάρια καταβλήθηκαν πριν από την κρίσιμη ψηφοφορία». Και οι δύο παράγοντες αποβλήθηκαν από την Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA που θα ψήφιζε τον διοργανωτή του 2018 και του 2022. Τα 20 εναπομείναντα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής συγκεντρώθηκαν στη Ζυρίχη στις 2 Δεκεμβρίου 2010 για να επιλέξουν τους διοργανωτές

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν για το Κατάρ η μεγάλη ευκαιρία, κάτι σαν δούρειος ίππος, προκειμένου να «εισβάλει» στα ευρωπαϊκά δρώμενα με ψηφοφορία. Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 υποψήφιες ήταν οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ν. Κορέα και το Κατάρ. Ιαπωνία και Ν. Κορέα «έχασαν» με το επιχείρημα ότι είχαν συνδιοργανώσει το Μουντιάλ σχετικά πρόσφατα (το 2002), ενώ οι ΗΠΑ έπειτα από πολύωρες διαπραγματεύσεις κατάφεραν να πάρουν την υπόσχεση ότι θα διοργανώσουν το Μουντιάλ του 2026, όπερ και εγένετο (συνδιοργάνωση με Καναδά και Μεξικό). Ο δρόμος είχε ανοίξει για το Κατάρ αφότου απέμενε μόνος υποψήφιος αντίπαλος η Αυστραλία. Με το επιχείρημα ότι μεγάλες διοργανώσεις έχουν δικαίωμα να διοργανώνουν όλες οι χώρες του κόσμου η FIFA έδωσε το χρίσμα στο Κατάρ, αφού η Αυστραλία είχε ήδη διοργανώσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000.

Αμερικανική έρευνα

Οι καταγγελίες ότι «κάτι παίχτηκε» στην ανάληψη της διοργάνωσης τόσο του 2018 όσο και του 2022 έρχονταν διαρκώς στην επιφάνεια. Τον Απρίλιο του 2020 ένα έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άναψε νέες εστίες φωτιάς στην παγκόσμια συνομοσπονδία καθώς ανέφερε ότι «στελέχη της FIFA δωροδοκήθηκαν για να ψηφίσουν υπέρ των υποψηφιοτήτων για τα Μουντιάλ του 2018 στη Ρωσία και του 2022 στο Κατάρ». Και το έγγραφο αυτό είχε πολύ μεγαλύτερη αξία από προηγούμενες καταγγελίες ή διαμαρτυρίες καθώς ήταν η πρώτη φορά που το δικαστικό σύστημα μιας χώρας επιβεβαίωνε ότι υπήρξε δωροδοκία στην ψηφοφορία για τη χώρα διεξαγωγής των δύο συγκεκριμένων Μουντιάλ. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο διαβόητος Τζακ Γουόρνερ, πρώην πρόεδρος της CONCACAF (Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής), πήρε 5 εκατ. δολάρια για να ψηφίσει υπέρ της Ρωσίας για το 2018. Εκτός από τον τότε αντιπρόεδρο της FIFA, το κατηγορητήριο στρεφόταν και κατά του προέδρου της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Γουατεμάλας Ραφαέλ Σαλγέρο (μέλος τότε της ΕΕ της FIFA) γιατί «δέχτηκε ένα εκατ. δολάρια σε αντάλλαγμα για την υποστήριξή του στη ρωσική υποψηφιότητα».

Οσον αφορά τη διοργάνωση του Κατάρ, το αμερικανικό υπουργείο στο έγγραφό του ανέφερε ότι «αρκετοί παράγοντες έλαβαν φακέλους προς εξαγορά των ψήφων τους» και κατονόμαζε τον πρώην πρόεδρο της ΠΟ της Βραζιλίας Ρικάρντο Τεξέιρα και τον πρώην πρόεδρο της CONMEBOL (Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής) Νίκολας Λεόζ, ο οποίος είχε πεθάνει το 2019. Περισσότερες λεπτομέρειες πάντως δεν δόθηκαν τότε από το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Μπρούκλιν που ήταν επιφορτισμένο με την έρευνα και η οποία σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ δεν έχει σταματήσει ακόμη…

Επιβεβαίωσε ο Μπλάτερ

Σε όλο αυτό το θολό σκηνικό ήρθε να προστεθεί το δηκτικό σχόλιο του πρώην προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ στη «La Repubblica» με αφορμή το ντοκιμαντέρ «Ο άνθρωπος που πούλησε το Παγκόσμιο Κύπελλο», το οποίο προβλήθηκε πριν από περίπου δύο μήνες από το «Discovery+» και προκάλεσε νέες αντιδράσεις στον ποδοσφαιρικό κόσμο. «Η FIFA δεν ήταν διεφθαρμένη. Οι άνθρωποι στη FIFA ήταν» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπλάτερ, αποδεχόμενος ουσιαστικά τις καταγγελίες περί δωροδοκιών στα δύο επίμαχα Μουντιάλ και βγάζοντας ταυτόχρονα την ουρά του απέξω: «Το Κατάρ πλήρωσε μίζες για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο; Δεν ξέρω, δεν το έχω δει. Αλλά για να πάρεις το Μουντιάλ όλα είναι πιθανά».

Ο Ελβετός παράγοντας επιτέθηκε και στον διάδοχό του στην προεδρία της FIFA Μισέλ Πλατινί, τον οποίο κατηγόρησε ευθέως ότι άλλαξε γνώμη το 2010 με την υποστήριξη του τότε Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την ανάληψη της διοργάνωσης του 2022 από το Κατάρ. «Μια εβδομάδα πριν από την ανάθεση ο Μισέλ με κάλεσε και μου είπε ότι του ζητήθηκε να ψηφίσει το Κατάρ. Επρεπε να πει “όχι” στον πρόεδρό του. Θα είχε κάνει κάτι καλό για τον κόσμο, όχι μόνο για μια χώρα» δήλωσε χαρακτηριστικά…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter