Ιστορία – αμαρτία η βίλα του ζεύγους Μητσοτάκη στην Τήνο

Ιστορία – αμαρτία η βίλα του ζεύγους Μητσοτάκη στην Τήνο

Εκμίσθωναν την έπαυλη και δηλώνονταν τα μισθώματα στην εφορία και στο πόθεν έσχες;

Η βίλα των ονείρων τους! Αμείλικτα ερωτήματα προκαλούνται από την πρόσφατη αποκάλυψη της εφημερίδας «Δημοκρατία» ότι η Μαρέβα Γκραμπόφσκι είχε λάβει άδεια το 2014 από τον ΕΟΤ προκειμένου να εκμισθώνει την υπερπολυτελή βίλα του πρωθυπουργικού ζεύγους στην Τήνο. Ερωτήματα που προφανώς παραμένουν αναπάντητα, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του δεν έχουν… καταδεχτεί να δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις αναφορικά με το εάν όντως εκμισθώνουν τα τελευταία χρόνια τη βίλα τους, τι ποσό έχουν καρπωθεί κι αν αυτό δηλώνεται κανονικά στην εφορία και στις δηλώσεις πόθεν έσχες.

Μικρή σημασία έχουν όμως οι δημόσιες εξηγήσεις για το πρωθυπουργικό ζεύγος. Αλλωστε όταν είχε αποκαλυφθεί ότι με διαφορά μίας εβδομάδας απέκτησε –με τον ίδιο συμβολαιογράφο– γειτονικό οικόπεδο στην Τήνο και ο mr Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος, το πρωθυπουργικό ζεύγος έμεινε και πάλι σιωπηλό. Οι εξηγήσεις είναι για τους απλούς θνητούς…

Αμείλικτα ερωτήματα

Βάσει όσων αποκάλυψε η εφημερίδα «Δημοκρατία», ο Κυρ. Μητσοτάκης «είχε πάρει άδεια το 2014 από τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού για να ενοικιάζει την παραμυθένια βίλα που ανήκει στη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι στην Τήνο – με βραχυχρόνια μίσθωση». Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στον κ. Μητσοτάκη είχε δοθεί το ειδικό σήμα λειτουργίας με βάση τον νόμο 4179/2013 για την “τουριστική επιπλωμένη έπαυλη” η οποία εισήχθη σε ειδικό καθεστώς μίσθωσης». Στην άδεια, την οποία η εφημερίδα γνωστοποίησε ότι έχει στην κατοχή της, αναγράφεται ότι η έπαυλη έχει συνολική δυναμικότητα 16 κλινών, ενώ στις γενικές παρατηρήσεις του εγγράφου, που φέρει ημερομηνία 28 Απριλίου 2014, «σημειώνεται πως το “κατάλυμα διαθέτει πισίνα”» και πως πρέπει «να εκμισθώνεται σε φυσικά πρόσωπα, ενιαία κι όχι τμηματικά, για περίοδο τουλάχιστον μίας εβδομάδας και όχι πέραν των τριών μηνών συνολικά ανά έτος». Σύμφωνα με τη «Δημοκρατία», η βίλα «είχε αυθαίρετες κατασκευές και, μάλιστα, μεγέθους 55 τ.μ. (!), τις οποίες νομιμοποίησε χρησιμοποιώντας τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου 4495/2017».

Προκαλούνται επομένως εύλογα και αμείλικτα ερωτήματα σχετικά με το εάν το πρωθυπουργικό ζεύγος ενοικίασε τελικά τη βίλα στην Τήνο, ποιο είναι το ποσό που έχει καρπωθεί από την ενδεχομένη εκμετάλλευσή της μέσω χρόνιας βραχυπρόθεσμης μίσθωσης και εάν αυτά τα εισοδήματα δηλώθηκαν στις φορολογικές δηλώσεις του πρωθυπουργικού ζεύγους. Τα ερωτήματα αυτά γίνεται ακόμη πιο επιβεβλημένο να απαντηθούν εφόσον συνυπολογιστεί ακόμη ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «Δημοκρατία», σύμφωνα με το οποίο μόλις 100 μέτρα από τη βίλα του πρωθυπουργικού ζεύγους υπάρχει ακόμη μία, η οποία «λανσάρεται σε πλατφόρμες ενοικίασης πολυτελών, παραθεριστικών κατοικιών με το όνομα “Villa Paulina”».

Τα δηλωμένα έσοδα

Η Villa Paulina είναι μικρότερης έκτασης από την αντίστοιχη του πρωθυπουργικού ζεύγους, καθώς, σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ, «αποτελείται από πέντε υπνοδωμάτια και τέσσερα μπάνια, όπως αναφέρεται στις πλατφόρμες, και μπορεί να φιλοξενήσει έως και οχτώ άτομα», ενώ «ενοικιάζεται στο αστρονομικό ποσό των 10.010 ευρώ έως 16.680 ευρώ την εβδομάδα». Επομένως, μπορεί κάποιος εύλογα να υποθέσει ότι το ποσό που μπορεί να καρπωθεί το πρωθυπουργικό ζεύγος από τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση της βίλας είναι το ίδιο, αν όχι αρκετά μεγαλύτερο.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό φαίνεται ότι δεν ισχύει, αφού η Μαρ. Γκραμπόφσκι καταγράφει στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης που υποβάλλει με τον Κυρ. Μητσοτάκη πως έχει τα εξής εισοδήματα από ακίνητα: 35.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2015, 14.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2016, 48.300 ευρώ για το φορολογικό έτος 2017, 30.500 ευρώ για το φορολογικό έτος 2018, 28.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2019 και 30.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2020. Είναι αυτονόητο ότι τα ποσά αυτά καλύπτουν πολύ μικρό χρονικό διάστημα ενοικίασης της έπαυλης του πρωθυπουργικού ζεύγους. Αρα για πόσες ημέρες τον χρόνο νοικιάζεται η βίλα; Το ερώτημα παραμένει ρητορικό, αφού το πρωθυπουργικό ζεύγος –κατά την προσφιλή πρακτική του– δεν έχει δώσει ακόμη στη δημοσιότητα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τα ποσά που έχει λάβει – εάν έχει λάβει– από την εκμίσθωση της βίλας του. Γιατί άραγε;

Tο σπίτι του Βολταίρου

Τα ερωτήματα γίνονται ακόμη μεγαλύτερα αν συνυπολογιστεί και το… περίφημο σπίτι του Βολταίρου. Στην έρευνα που είχαν κάνει οι ελεγκτές του ΚΕΦΟΜΕΠ για το πρωθυπουργικό πόθεν έσχες κατέγραψαν για τη χρονιά 2012 ποσά 4.000 ευρώ, άλλα 4.000 ευρώ, 5.432 και 3.250 ευρώ στους προσωπικούς λογαριασμούς της Μαρ. Γκραμπόφσκι. Οι ελεγκτές σημείωναν πως «για τις πιστώσεις αυτές, η ελεγχόμενη υποστήριξε ότι αφορούν τη μίσθωση ακινήτου, το οποίο ανήκει στην εταιρεία SCI Personal Ventures η οποία εδρεύει στη Γαλλία όπου φορολογείται».

Οπως όμως έχει αποκαλύψει το Documento, η συγκεκριμένη γαλλική εταιρεία –ιδιοκτήτρια του σπιτιού του Βολταίρου– ήταν ο λόγος που το πρωθυπουργικό πόθεν έσχες ήταν παράνομο. Κι αυτό επειδή από το φορολογικό έτος 2016 κι έπειτα το πρωθυπουργικό ζεύγος δήλωνε ότι η Μαρ. Γκραμπόφσκι μεταβίβασε δωρεάν το 95% των μετοχών που κατείχε στη γαλλική εταιρεία, ενώ η πραγματικότητα είναι πως αυτή η μεταβίβαση έγινε στα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 και μάλιστα σε ελληνική εταιρεία συμφερόντων της.

Κανείς δεν ξέρει αν όλα αυτά τα χρόνια η Μαρ. Γκραμπόφσκι λάμβανε μισθώματα από το σπίτι του Βολταίρου κι αν αυτά δηλώθηκαν στην εφορία και στις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Γιατί αν αυτό όντως συνέβη, εγείρονται ακόμη μεγαλύτερα ερωτήματα για το ύψος των εισοδημάτων που η Μαρ. Γκραμπόφσκι δηλώνει ότι λαμβάνει τα τελευταία χρόνια από ακίνητα. Κι αυτά τα ερωτήματα παραμένουν δυστυχώς αναπάντητα, αφού καμία δικαστική αρχή δεν έχει ασχοληθεί να τα απαντήσει.

Η αγορά της βίλας

Το περιοδικό Hot Doc αποκάλυψε ήδη από τον Φεβρουάριο του 2016 το ιστορικό της βίλας του πρωθυπουργικού ζεύγος. Οπως είχε γραφτεί τότε στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, «στις 28 Μαΐου 2002 η Μαρέβα Γκραμπόφσκι κάνει μια συμφέρουσα αγορά στην περιοχή Χαλακιά στην Τήνο. Αγοράζει μια έκταση οκτώ στρεμμάτων, οικοδομήσιμη, πάνω από τη θάλασσα, αντί 62.486 ευρώ, όσο δηλαδή η αντικειμενική της αξία. Στο οικόπεδο, στη συνέχεια, χτίζει ένα παραδοσιακό σπίτι». Το συμβόλαιο αγοράς συντάχτηκε από τον συμβολαιογράφο Γεώργιο Στεφανάκο. Επτά ημέρες μετά τη σύνταξη του επίμαχου συμβολαίου αγοράς, στο ίδιο συμβολαιογραφικό γραφείο «υπογράφονται τρία ακόμη συμβόλαια αγοραπωλησίας οικοπέδων στη Χαλακιά Τήνου».

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε τότε το Hot Doc, «το ένα οικόπεδο, έκτασης 6.280 τετραγωνικών μέτρων, αγοράζουν ο Διονύσης και η Ελένη Δενδρινού. Ο Διονύσης Δενδρινός είναι στέλεχος της Siemens και συνεργός του Χριστοφοράκου στο σκάνδαλο που ταλαιπώρησε τη χώρα με μίζες και μαύρα κονδύλια. Η σύζυγός του, Ελένη, είναι στέλεχος της Deutsche Bank στην Ελλάδα, η οποία συνδέεται επαγγελματικά και φιλικά με τη Μαρέβα Μητσοτάκη. Την ίδια μέρα η εταιρεία Mystras Holding αγοράζει στη Χαλακιά 5.200 τετραγωνικά και η Ελένη Δενδρινού με τη Mystras αγοράζουν 5.050 τετραγωνικά με αναλογικά 5% και 95% αντίστοιχα. Η Mystras φαίνεται αρχικώς πως συνδέεται με την οικογένεια Δενδρινού, αφού με την αγορά του 5% του οικοπέδου από την Ελένη Δενδρινού ουσιαστικά εξυπηρετεί την κατάτμηση».

Ανήκουν στον Χριστοφοράκο

Το Hot Doc αποκάλυψε επίσης την απολογία που είχε δώσει ο Διονύσης Δενδρινός στις 10 Ιουνίου 2009 στον τότε 4ο ειδικό ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς στη Mystras Holding, η οποία αγόρασε οικόπεδα που γειτνιάζουν με αυτό που αγόρασε η Μαρ. Γκραμπόφσκι στη Χαλακιά της Τήνου. Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Διον. Δενδρινός στην απολογία του, «η Mystras Holding φαίνεται ότι έχει στην κυριότητά της 10 στρέμματα στην Τήνο, που στην πραγματικότητα ανήκουν στον Χριστοφοράκο. Η πρόταση αγοράς του οικοπέδου τόσο σε μένα όσο και στον κ. Χριστοφοράκο και στους λοιπούς, όπως είναι η κ. Μαρέβα Γκραμπόφσκι, έγινε από τον Κωνσταντίνο Βαφειάδη, ο οποίος είναι κατασκευαστής στην Τήνο. […] Στο ένα από τα συμβόλαια που υπάρχουν στη δικογραφία και στο οποίο αναφέρεται η σύζυγός μου ως αγοράστρια με τη Mystras Holding σε ποσοστό 5%, αυτό έγινε για τυπικούς λόγους για να επιτευχθεί η κατάτμηση του ενιαίου αγρού του Χριστοφοράκου σε δύο των 5 στρεμμάτων».

Η αγορά του οικοπέδου της Τήνου από την Ελένη Δενδρινού και κυριότερα η δράση της Mystras Holding απασχόλησαν αργότερα και τον εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος είχε αναλάβει τη σε πρώτο βαθμό διερεύνηση της υπόθεσης που αφορούσε τα «μαύρα ταμεία» της Siemens. Οπως είχε αποκαλύψει το Documento με δημοσίευμά του τον Νοέμβριο του 2018, στοιχεία της δικογραφίας είχαν υπαγορεύσει τότε την κλήτευση της Ελ. Δενδρινού. Η σύζυγος του Διον. Δενδρινού ρωτήθηκε τότε από τις εισαγγελικές αρχές αν έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπεράκτια εταιρεία Mystras Holding Ltd. Κι αυτό επειδή η συγκεκριμένη offshore απασχολούσε τον εισαγγελέα, καθώς εμφανιζόταν να ήταν μια από τις εταιρείες μέσω των οποίων διακινήθηκε το «μαύρο» χρήμα της Siemens. Σύμφωνα με όσα έγραψε τότε το Documento, η Ελ. Δενδρινού απάντησε ότι δεν έχει καμία νομική ή άλλη σχέση με τη Mystras Holding Ltd και ότι το 5% του δεύτερου ακινήτου το αγόρασε για λόγους που αφορούν θέματα συντελεστή δόμησης.

Να σημειωθεί ότι λίγα χρόνια αργότερα το Documento αποκάλυψε ότι το σπίτι του πρωθυπουργικού ζεύγους στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς γειτνίαζε με το σπίτι του Μιχ. Χριστοφοράκου. Συμπτώσεις.

Μέσω στελεχών της Siemens

Το «Βήμα» είχε ασχοληθεί ήδη από το 2008 με την αγορά του επίμαχου οικοπέδου στην Τήνο από τον Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος φερόταν σύμφωνα με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ να «αγόρασε τμήμα αγροτεμαχίου συνολικής έκτασης 24 στρεμμάτων στην Τήνο, στο οποίο και έχτισε πολυτελή εξοχική κατοικία», η οποία «λέγεται ότι έχει περάσει στην κυριότητα της πρώην συζύγου (σ.σ.: εκείνη την εποχή βρίσκονταν σε διάσταση) του βουλευτή της ΝΔ κυρίας Μαρέβας Γκραμπόφσκι, ενώ ακόμη και τώρα γίνονται κατασκευαστικά έργα».

Για την αγορά του συγκεκριμένου ακινήτου, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, «λέγεται ότι υπήρξε διαμεσολάβηση των υψηλόβαθμων στελεχών της Siemens κ. Μ. Χριστοφοράκου και Διον. Δενδρινού, οι οποίοι, μέσω offshore εταιρείας με έδρα τον Αγιο Βικέντιο, είχαν επιδοθεί σε μπαράζ επενδύσεων στην κτηματαγορά, με πολυάριθμες αγορές ακινήτων τόσο στην Αττική όσο και σε νησιά, όπως στην Αντίπαρο, στις Σπέτσες και στην Τήνο». Με την αγορά του οικοπέδου ο Κυρ. Μητσοτάκης έγινε θαμώνας του νησιού, ενώ «πολλές φορές τα καλοκαίρια εμφανιζόταν στο νησί παρέα με τους κ. Χριστοφοράκο και Δενδρινό».

Αξίζει να αναφερθεί ότι σύμφωνα με το επίμαχο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία», το οποίο επικαλείται δημοσιεύματα της εποχής, «ο Χριστοφοράκος αγόρασε το οικόπεδο με 810.000 ευρώ, ο Δενδρινός με 810.000 ευρώ, ενώ η κυρία Γκραμπόφσκι έδωσε μόλις 62.486 ευρώ».

Documento Newsletter