Ισραηλινά ΜΜΕ: «Πώς θα “γονατίσουμε” το Ιράν»

«Τι θα συμβεί εάν το Ισραήλ αποφασίσει να απαντήσει στο Ιράν; Τι θα γίνει εάν αποφασίσει να αρπάξει την ευκαιρία χτυπώντας το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας;» διερωτάται η Jerusalem Post, καταγράφοντας μία ανάλυση που προκαλεί αίσθηση, με τίτλο «Πώς η αεροπορία του Ισραήλ μπορεί να γονατίσει το Ιράν».

«Σενάρια τέτοιου είδους υπήρξαν και στο παρελθόν, αλλά υπάρχει και μία έκδοση αρκετά ρεαλιστική. Σμήνη από αεροσκάφη F-35 πετούν προς την ισλαμική δημοκρατία, ακολουθώντας ξεχωριστές διαδρομές. Άλλα εξ αυτών μπορεί να απογειωθούν από τα σύνορα, ή μπορεί και από το FIR της Σαουδικής Αραβίας, εάν υπάρχει μία “σιωπηρή συμφωνία”», γράφει ο Γιόνα Τζέρεμι Μπομπ, στρατιωτικός αναλυτής και πολεμικός ανταποκριτής, αρμόδιος για τα θέματα του ισραηλινού στρατού, της Μοσάντ και της αμυντικής βιομηχανίας, όπως σημειώνεται στο βιογραφικό του.

«Στόχος η συντριβή της ιρανικής αεράμυνας»

Κύριος στόχος θα ήταν η συντριβή της ιρανικής αεράμυνας. Θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ιράν άμεσα ή κατά κύματα, έχοντας ως πρώτη αποστολή να “σβήσουν” την άμυνα των Ιρανών στα πυρηνικά εργοστάσια. Στόχοι προσεκτικά επιλεγμένοι από τη Μοσάντ. Εξάλλου, το Ιράν διαθέτει ένα απείρως δυνατότερο αμυντικό σύστημα από χώρες όπως ο Λίβανος, η Συρία αλλά και από τη Χαμάς», σημειώνει η Jerusalem Post και συνεχίζει:

«Ίσως θα ακολουθούσαν νέα κύματα επιθέσεων ώστε να βοηθήσουν στην περαιτέρω διάτρηση της αεράμυνας του Ιράν αλλά και την καταστροφή των πυρηνικών εγκαταστάσεων στο Φορντό και τη Νατάνζ.

Ο IDF θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιήσει έναν ικανό αριθμό πυραύλων εδάφους – εδάφους. Παράλληλα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι όπως κι αν γινόταν η επίθεση με τα F-35 (συγκεντρωτικά ή κατά κύματα) είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δινόταν εντολή και για επιθέσεις στα ισραηλινά F-15, τα F-16».

Στο σενάριο επίθεσης, η Jerusalem Post σημειώνει ότι το Ιράν θα μπορούσε κάλλιστα να καταρρίψει μερικά ισραηλινά μαχητικά. Όσον αφορά τους ισραηλινούς στόχους, καταγράφεται ότι «το Ισραήλ θα μπορούσε να χτυπήσει και άλλου είδους εγκαταστάσεις όπως ο αντιδραστήρας στο Αράκ, οι αντιδραστήρες στην Τεχεράνη αλλά και όπου αλλού το Ιράν έχει καταγράψει πρόοδο στην κατασκευή οπλικών συστημάτων».

Στο τέλος του κειμένου επισημαίνεται πάντως ότι οι ισραηλινοί «μάλλον δεν θα είχαν τη δυνατότητα να υποστηρίξουν μόνοι τους μία τέτοιας κλίμακας επίθεση», χαρακτηρίζοντας ως κρίσιμη την πιθανή υποστήριξη των ΗΠΑ και των συμμάχων.

«Από την άλλη πλευρά, ο κύριος λόγος για τον οποίον το Ισραήλ επιλέγει να μην ανοίξει λογαριασμούς με το Ιράν είναι τα αντίποινα που θα μπορούσε να δεχθεί η χώρα από τη Χεζμπολάχ, τη Χαμάς μέσω εκατοντάδων drone και βαλλιστικών πυραύλων».

Το δημοσίευμα της Jerusalem Post καταλήγει ότι «όλα τα σενάρια έχουν τεθεί επί τάπητος, ακόμη και τα χειρότερα που περικλείουν πιθανή εμπλοκή της Υεμένης»…

Διαβάστε επίσης:

Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή: Ισραηλινά σχέδια για αντίποινα στο Ιράν – Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζα

Guardian: «Ολοκληρωτικός πόλεμος ή αποκλιμάκωση;» – Στο μυαλό του Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα τα αποτελέσματα των προκριματικών για τις Ευρωεκλογές – Αυτά είναι τα φαβορί

Ακρίτα για Μέση Ανατολή – Άδωνη: «Κι έμεινε ο υπουργός με το παραποιημένο εθνικό σύμβολο αμανάτι»

Παίζει τα ρέστα του τον Ιούνιο ο Μητσοτάκης

Κύρτσος: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πανηγυρίζει που βρίσκεται στον πάτο της Ευρώπης!

Έγκλημα Τέμπη: Λένε ψέματα ακόμα και για τη θέση του αγωγού

Guardian: «Ολοκληρωτικός πόλεμος ή αποκλιμάκωση;» – Στο μυαλό του Μπενιαμίν Νετανιάχου

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία έχει ανάγκη τη βοήθεια των συμμάχων, ακριβώς όπως το Ισραήλ»

Ετικέτες