Μόνο μικρές διαφορές μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ απομένουν να επιλυθούν προτού επιτευχθεί συμφωνία για την τύχη των ισραηλινών ομήρων που κρατά η Χαμάς, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κατάρ την Κυριακή.
Το Κατάρ βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών διαμεσολάβησης για την επίτευξη συμφωνίας που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση μεγάλου αριθμού ομήρων, ξεκινώντας από παιδιά και γυναίκες. Θα συμφωνηθεί μια ανθρωπιστική παύση διάρκειας έως και πέντε ημερών για να επιτραπεί η μεταφορά των ομήρων.
Διαβάστε επίσης – Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Εσκεμμένη ισραηλινή επίθεση σε αυτοκινητοπομπή με προσωπικό τους
Ο Σεΐχης Μοχάμεντ Μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Ντόχα με τον Τζόζεπ Μπορέλ, τον επικεφαλής εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ, δήλωσε: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η συμφωνία είναι απλώς πρακτικές και υλικοτεχνικές. Υπήρξε καλή πρόοδος τις τελευταίες ημέρες».
«Σκαμπανεβάσματα»
«Η συμφωνία περνά από σκαμπανεβάσματα κατά καιρούς τις τελευταίες εβδομάδες», είπε. «Αλλά νομίζω όμως ότι τώρα είμαι πιο σίγουρος ότι είμαστε αρκετά κοντά για να καταλήξουμε σε μια συμφωνία που μπορεί να φέρει τους ανθρώπους με ασφάλεια πίσω στο σπίτι τους». Δεν έδωσε ωστόσο κάποιο χρονοδιάγραμμα.
Μια σταδιακή απελευθέρωση θα ήταν το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης από τότε που η Χαμάς εξαπέλυσε την αιματηρή επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία συνέλαβε περισσότερους από 200 ομήρους και τους μετέφερε στη Γάζα.
Μέχρι στιγμής έχουν απελευθερωθεί μόνο τέσσερις όμηροι, σε δύο δόσεις. Θεωρείται ότι κρατούνται ακόμη 239 άτομα από 26 διαφορετικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων με διπλή υπηκοότητα.
Διαβάστε επίσης – Ισραήλ: Από πυρά ισραηλινού ελικοπτέρου οι νεκροί του Nova Festival – Τι αποκαλύπτει η Haaretz
«30 όμηροι έχασαν τη ζωή τους»
Η Χαμάς ισχυρίστηκε ότι έως και 30 όμηροι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, αλλά δεν υπάρχει ανεξάρτητη επαλήθευση αυτού και ο ισχυρισμός μπορεί να έχει γίνει για να αποτρέψει το Ισραήλ από τη συνέχιση της επίθεσής του.
Η Washington Post, επικαλούμενη άτομα που γνωρίζουν τη συμφωνία, ανέφερε ότι το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι μαχητές της Χαμάς κατέληξαν σε μια δοκιμαστική συμφωνία για την απελευθέρωση δεκάδων γυναικών και παιδιών που κρατούνται όμηροι στη Γάζα με αντάλλαγμα μια πενθήμερη παύση των μαχών.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, δήλωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία. Ωστόσο, δέχεται αντικρουόμενες εσωτερικές πιέσεις να επικεντρωθεί στους ομήρους, ενώ μαίνονται οι μάχες κατά της Χαμάς ώστε να εξαλειφθεί ως στρατιωτική δύναμη ικανή να χτυπήσει ξανά το Ισραήλ.
Ο Μπρετ ΜακΓκουρκ, ανώτερος σύμβουλος του προέδρου των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή, δήλωσε το Σάββατο ότι το βάρος των εξελίξεων έχει η Χαμάς που πρέπει να απελευθερώσει τους ομήρους και εάν το πράξει θα υπάρξει ανθρωπιστική παύση καθώς και σημαντική αύξηση της ροής βοήθειας. Τα παραπάνω δήλωσε σε μια διάσκεψη ασφαλείας της IISS στο Μπαχρέιν.
Ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών, Ayman Safadi, δήλωσε από τη μεριά του στην ίδια διάσκεψη ότι δεν πρέπει να τεθούν προϋποθέσεις για μια ανθρωπιστική παύση.
Λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων, τώρα σε ένα περιληπτικό έγγραφο έξι σελίδων, υποδεικνύουν ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα περιλαμβάνει την απελευθέρωση ορισμένων Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων – το βασικό αίτημα που διατυπώνεται από τη στρατιωτική διοίκηση της Χαμάς.
Τα “αγκάθια”
Οι διαφωνίες περιλάμβαναν τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός και το αν οι γυναίκες που θεωρούνται μαχητές θα συμπεριληφθούν στις πρώτες εκδόσεις.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού συμμετείχε στον εντοπισμό και την επαλήθευση της ταυτότητας των ομήρων και προσπάθησε να διατηρήσει τον ανεξάρτητο ρόλο της ώστε να διασφαλίσει ότι οι συμφωνίες θα προχωρήσουν.
Ο Αλ Θάνι δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική προς το Ισραήλ, λέγοντας: «Η καταστροφή συνεχίζει να επιδεινώνεται στη Γάζα υπό το φως της αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να περιορίσει την επιθετικότητα. Η αναγκαστική έξωση που συνέβη στο συγκρότημα [νοσοκομείο] al-Shifa είναι έγκλημα και δυστυχώς δεν ακούσαμε καμία καταδίκη από τη διεθνή κοινότητα. Συνεχίζονται οι σφαγές εναντίον αμάχων και δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στους διεθνείς νόμους και κανόνες».
Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά σε πολλές χώρες σχετικά με το τι συμβαίνει στα αδέρφια μας στη Γάζα. Οι σφαγές –η πιο πρόσφατη από τις οποίες έλαβε χώρα στο σχολείο al-Fakhura– αποδεικνύουν την έλλειψη σεβασμού του Ισραήλ προς τους διεθνείς νόμους».