Ισραήλ: Τρόμος στον αέρα για αντίποινα στη δολοφονία Χανίγια – Εγκαταλείπουν χιλιάδες πολίτες, μπλακ άουτ στις αεροπορικές

Χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ καθώς η μια μετά την άλλη μεγάλες αεροπορικές εταιρείες ακυρώνουν τα δρομολόγια από και προς το αεροδρόμιο, εξαιτίας του φόβου άμεσης κλιμάκωσης της σύγκρουσης του Ισραήλ με τις υποστηριζόμενες από το Ιράν οργανώσεις της περιοχής και με το ίδιο το Ιράν, μετά την δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια.

Η πολιτική αυτή εταιρειών όπως οι Delta, United Airlines, Lufthansa, Austrian Airlines, Brussels Airlines, Fly Dubai και Air India, έχει προκαλέσει κύμα πανικού σε ισραηλινούς και σε τουρίστες που σπεύδουν στο αεροδρόμιο σε μια προσπάθεια να προλάβουν τις τελευταίες πτήσεις για να καταφέρουν να φύγουν από το Ισραήλ… έγκαιρα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις στο Μπεν Γκουριόν έχουν συρρεύσει περισσότεροι από 70.000 επιβάτες.

Πριν την επίσημη απόφαση των εταιρειών να σταματήσουν τις πτήσεις από και προς το Μπεν Γκουριόν τουλάχιστον για τις επόμενες μερικές μέρες, υπό τον φόβο μιας βροχής ρουκετών, πυραύλων και drones εναντίον του Ισραήλ στο στυλ της ιρανικής επίθεσης τον Απρίλιο (που αποτέλεσε την πρώτη απευθείας στρατιωτική επίθεση του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ) είχαν προηγηθεί αρνήσεις πληρωμάτων αεροσκαφών να προσγειώσουν τα αεροπλάνα στο Ισραήλ. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της πτήσης της Lufthansa LH682 που αναχώρησε το πρωί από το Μόναχο με τελικό προορισμό το Τελ Αβίβ. Η συγκεκριμένη πτήση σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων εν τέλει προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και το αεροσκάφος επέστρεψε στη Γερμανία, αφού το πλήρωμα αρνήθηκε να συνεχίσει το ταξίδι στο Ισραήλ.

Όπως μετέδωσε η ισραηλινή δημόσια τηλεόραση, επικαλούμενη πηγές της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του διεθνούς αεροδρομίου του Τελ Αβίβ, οι επιβάτες της πτήσης είχαν ήδη ενημερωθεί πριν από την απογείωση από το Μόναχο ότι το αεροπλάνο θα πραγματοποιούσε ενδιάμεση προσγείωση στην Λάρνακα «για αλλαγή προσωπικού».

Ωστόσο, μετά την προσγείωση στην Κύπρο, οι επιβάτες εξεπλάγησαν όταν πληροφορήθηκαν από τον πιλότο του αεροπλάνου ότι η Lufthansa δεν χορηγεί άδεια συνέχισης της πτήσης προς το Τελ Αβίβ «για λόγους ασφαλείας». Παράλληλα, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε την ακύρωση της πτήσης LH683 από το Τελ Αβίβ με προορισμό το Μόναχο.

Το παράδειγμα της γερμανικής Lufthansa ακολούθησε και η αυστριακή Austrian Airlines και ενώ το αεροσκάφος της είχε ήδη απογειωθεί από τη Βιέννη με προορισμό το Τελ Αβίβ, ο κυβερνήτης του ανακοίνωσε στους επιβάτες ότι θα πραγματοποιήσει στάση ανεφοδιασμού στην Βουλγαρία και μετά θα επιστρέψει στη Βιέννη. Η αλλαγή του δρομολογίου της Austrian Airlines ανακοινώθηκε πως οφείλεται σε «στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή πλησίον του ισραηλινού εθνικού εναέριου χώρου».

Πολλοί είναι εκείνοι που φοβούνται νέες ακυρώσεις πτήσεων και ότι δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες του επιβατικού κοινού που εξυπηρετούνται από το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, η ισραηλινή ιδιωτική εταιρεία Arkia ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επιπλέον πτήσεις από το Τελ Αβίβ προς την Αθήνα μετ’ επιστροφής στις 2 και 3 Αυγούστου, σύμφωνα με το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δεν υπάρχουν προς το παρόν ακυρώσεις πτήσεων ή αλλαγές στο πτητικό πρόγραμμα των αεροδρομίων της Κύπρου, λόγω της κατάστασης στη περιοχή της Μέσης Ανατολής, δήλωσε η Μαρία Κουρούπη, διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της Hermes Airports.

Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τις κινήσεις σε επίπεδο προετοιμασίας της ιρανικής απάντησης στην ισραηλινή στοχευμένη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, καταδεικνύουν ότι όλες οι πλευρές ανησυχούν και παίρνουν μέτρα για ένα νέο επίπεδο στην σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των οργανώσεων της αντίστασης που στηρίζει το Ιράν και του ίδιου το Ιράν.

Όπως έγινε γνωστό υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν συνάντηση με εκπροσώπους των περιφερειακών συμμάχων του Ιράν από τον Λίβανο, το Ιράκ και την Υεμένη προκειμένου να συζητήσουν για τα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Εκπρόσωποι των παλαιστινιακών οργανώσεων Χαμάς και Ισλαμικός Τζιχάντ που είναι σύμμαχοι του Ιράν καθώς και του υποστηριζόμενου από την Τεχεράνη κινήματος Χούθι της Υεμένης, της οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου και ιρακινών αντιστασιακών οργανώσεων θα συμμετάσχουν στη συνάντηση στην Τεχεράνη, ανέφεραν πηγές, που αρνήθηκαν να κατονομαστούν λόγω της ευαισθησίας του θέματος στο Reuters.

«Το Ιράν και τα μέλη της αντίστασης θα πραγματοποιήσουν ενδελεχή αποτίμηση μετά τη συνάντηση στην Τεχεράνη προκειμένου να εξευρεθεί ο καλύτερος και πιο αποτελεσματικός τρόπος ανταπάντησης στο σιωνιστικό καθεστώς [Ισραήλ]», ανέφερε Ιρανός υψηλόβαθμος αξιωματούχος με άμεση γνώση της συνάντησης.

Άλλος Ιρανός αξιωματούχος είπε πως ο ανώτατος ηγέτης αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και υψηλόβαθμα μέλη του επίλεκτου σώματος Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν θα λάβουν μέρος.

«Το πώς το Ιράν και το μέτωπο της αντίστασης θα απαντήσουν εξετάζεται… Αυτό θα συμβεί οπωσδήποτε και το σιωνιστικό καθεστώς (Ισραήλ) αναμφίβολα θα το μετανιώσει», δήλωσε σήμερα στην κρατική τηλεόραση ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπακερί, ο αρχηγός του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν.

«Όλα τα μέτωπα της αντίστασης θα πάρουν εκδίκηση για το αίμα του Χανίγια», δήλωσε ο Αλί Άκμπαρ Αχμαντιάν, γραμματέας του Ανώτατου Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Ιράν, στο ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr.

Διαβάστε επίσης:

Νιγηρία: Χρήση δακρυγόνων κατά διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την ακρίβεια (Videos)

Ρωσία: Τα δυτικά F-16 που θα παραδοθούν στην Ουκρανία «θα καταρριφθούν» λέει το Κρεμλίνο

ΗΠΑ: Ο φερόμενος ως «εγκέφαλος» των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου αποδέχεται να δηλώσει ένοχος

Ισραήλ και στοχευμένες δολοφονίες: Μια ιστορία δεκάδων χρόνων

Ιράν: Πλήθος κόσμου και οργή στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια