Είκοσι δύο Παλαστίνιοι τραυματίστηκαν στη διάρκεια νέων διαδηλώσεων κατά της έξωσης παλαιστινιακών οικογενειών από την Ανατολική Ιερουσαλήμ προκειμένου να εγκατασταθούν στην περιοχή Εβραίοι έποικοι, έγινε σήμερα γνωστό, λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ για το θέμα.
Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται με αγωνία έπειτα από εβδομάδες διαδηλώσεων και ταραχών στη συνοικία Σέιχ Τζάρα που βρίσκεται κοντά στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου 30 Παλαιστίνιοι ενδέχεται να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους.
Σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία διάσωσης, 22 διαδηλωτές τραυματίστηκαν χθες Τετάρτη το βράδυ στη διάρκεια επεισοδίων με την ισραηλινή αστυνομία στη συνοικία αυτή της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ.
Η ισραηλινή αστυνομία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι πέντε διαδηλωτές συνελήφθησαν “για διατάραξη της δημόσιας τάξης και επίθεση εναντίον των αστυνομικών”.
Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε την Κυριακή από τις οικογένειες των Παλαιστινίων και τους εποίκους να καταλήξουν σε μια συμφωνία προκειμένου να αποφευχθεί η έξωση των πρώτων και να το ενημερώσουν σήμερα σχετικά.
Είτε οι δύο πλευρές καταθέσουν πρόταση στο Δικαστήριο είτε όχι, αυτό θα συνεδριάσει, εξήγησε ο Χόσνι Αμπού Χουσέιν, ένας από τους δικηγόρους των παλαιστινιακών οικογενειών, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει πότε θα ανακοινώσει την απόφασή του.
Οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν στο AFP ότι αρνούνται μια συμφωνία που θα βασίζεται στην αναγνώριση του δικαιώματος ιδιοκτησίας των Ισραηλινών εποίκων.
Αυτοί προτάσσουν τον ισραηλινό νόμο, βάσει του οποίου αν οι Εβραίοι μπορούν να αποδείξουν ότι η οικογένειά τους ζούσε στην Ανατολική Ιερουσαλήμ πριν τον πόλεμο του 1948, που ξέσπασε μετά τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, μπορούν να ζητήσουν να τους επιστραφεί “το δικαίωμα στην ιδιοκτησία”.
Ωστόσο δεν υπάρχει αντίστοιχη νομοθεσία για τους Παλαιστίνιους που έχασαν την περιουσία τους στη διάρκεια του πολέμου.
Η υπόθεση αυτή εντάσσεται, σύμφωνα με τους Παλαιστίνιους, στην ευρύτερη εκστρατεία του Ισραήλ να τους εκδιώξει από την Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπου σήμερα ζουν περισσότεροι από 210.000 Εβραίοι έποικοι και περισσότεροι από 300.000 Παλαιστίνιοι.
Οι ισραηλινοί οικισμοί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ