Ισραήλ: Πονοκέφαλος για τον Νετανιάχου η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να επιστρατευτούν οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι

Διαμαρτυρίες υπερορθόδοξων Εβραίων εναντίον της υποχρεωτικής στράτευσης στον στρατό του Ισραήλ (AP Photo/Sebastian Scheiner)

Ακόμα έναν πονοκέφαλο στην κυβέρνηση Νετανιάχου προκαλεί η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, σύμφωνα με την οποία το κράτος είναι υποχρεωμένο να αρχίσει να επιστρατεύει τους υπερορθόδοξους Εβραίους ιεροσπουδαστές στο στρατό.

Η κυβέρνηση Νετανιάχου στηρίζεται σε δύο υπερορθόδοξα κόμματα που χρησιμοποιούν τις απαλλαγές από τη στράτευση για να κρατήσουν τους ψηφοφόρους τους στα θρησκευτικά σεμινάρια. Παρότι οι ηγέτες των υπερορθόδοξων κομμάτων δήλωσαν ότι απογοητεύτηκαν από την απόφαση, απέφυγαν να απειλήσουν άμεσα την συνοχή της κυβέρνησης.

Ωστόσο, η προοπτική ο στρατός, με την υποστήριξη του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, να αρχίσει να επιστρατεύει τους μαθητές των ιεροδιδασκαλείων θα μπορούσε να διευρύνει τις ρωγμές στον όλο και πιο εύθραυστο συνασπισμό του Νετανιάχου, αυξάνοντας την κοινωνική οργή εναντίον του.

Η απαλλαγή των υπερορθόδοξων από την επιστράτευση είναι ένα ιδιαίτερα φορτισμένο θέμα καθώς οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν αρχίσει να επιδεικνύουν σημάδια κόπωσης, πέραν των απωλειών που έχουν υποστεί, από τον πόλεμο που έχουν εξαπολύσει στη Γάζα και τις συγκρούσεις με την Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

«Στην κορύφωση ενός δύσκολου πολέμου, η ανισότητα μεταξύ των πολιτών είναι πιο έντονη από ποτέ», αναφέρει η ομόφωνη απόφαση του δικαστηρίου.

Οι περισσότεροι Εβραίοι Ισραηλινοί είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να υπηρετούν στο στρατό από την ηλικία των 18 ετών, για τρία χρόνια οι άνδρες και δύο χρόνια οι γυναίκες. Τα μέλη της αραβικής μειονότητας του Ισραήλ, η οποία ανέρχεται στο 21% του πληθυσμού, εξαιρούνται, αν και ορισμένοι υπηρετούν. Οι υπερορθόδοξοι εβραίοι σπουδαστές ιεροδιδασκαλείων εξαιρούνται επίσης σε μεγάλο βαθμό εδώ και δεκαετίες.

Ο νόμος που διέπει την απαλλαγή για τους φοιτητές των ιεροδιδασκαλείων έληξε πέρυσι, αλλά η κυβέρνηση συνέχισε να τους επιτρέπει να μην υπηρετούν. Το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε ότι ελλείψει νέας νομικής βάσης για την απαλλαγή, το κράτος πρέπει να τους επιστρατεύσει. Η απόφαση απαγόρευσε επίσης στα διδασκαλεία να λαμβάνουν κρατικές επιχορηγήσεις εάν οι υπότροφοι αποφεύγουν τη θητεία χωρίς αναβολή ή απαλλαγή.

Με έναν νέο νόμο για το θέμα να συζητείται τώρα στο κοινοβούλιο, ο υπουργός Παιδείας Γιοάβ Κις, του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου, εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί συμφωνία για συμβιβασμό.

Διαβάστε επίσης:

Wall Street Journal: «Οι πρώτες κυρώσεις σε βάρος της Apple από την ΕΕ»

Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο: Εντάλματα κατά των Ρώσων Γκερασίμοφ και Σοϊγκού

Ιράν: Βασικό αίτημα του Αγιατολάχ Χαμενεΐ η υψηλή συμμετοχή στις εκλογές την Παρασκευή

Ετικέτες