Ισραήλ: Τελειώνουν τα αποθέματα των συστημάτων αεράμυνας

Στα όρια της κινδυνεύει να φτάσει σύμφωνα με αναφορές η ικανότητα των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τους συμμάχους τους στους δύο μεγάλους περιφερειακούς πολέμους που βρίσκονται σε εξέλιξη, δηλαδή στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή. Σε σχετικό τους δημοσίευμα οι Financial Times καταγράφουν το πώς τα συστήματα αεράμυνας και αντιπυραυλικής ασπίδας του Ισραήλ, έχουν ήδη αρχίσει να αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των μαζικών επιθέσεων που δέχονται καθημερινά με πυραύλους και ρουκέτες επί έναν ολόκληρο χρόνο.

Η κίνηση των ΗΠΑ να στείλουν μια συστοιχία THAAD, έχει ουσιαστικά σαν στόχο να καλύψει αυτό ακριβώς το κενό κάλυψης που έχει αρχίσει να δημιουργείται εξαιτίας των πολλών «αναλώσιμων» που χρησιμοποιούν τα συστήματα του Ισραήλ για να απαντούν στις επιθέσεις (περισσότερες από 20.000 ρουκέτες (μόνο ρουκέτες) έχουν εκτοξευτεί κατά του Ισραήλ από πέρσι) και τα οποία δεν προλαβαίνουν να αντικατασταθούν πλήρως.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα αναλυτές εκτιμούν ότι οι αρμόδιοι για τον έλεγχο των συστημάτων (που λειτουργούν και με AI) αντιπυραυλικής και αντιαεροπορικής άμυνας του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ, έχουν αναγκαστεί να κάνουν επιλογή πλέον των περιοχών που προστατεύονται πλήρως. Σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ενδεικτικό ότι κατά την διάρκεια της επίθεσης της 1ης Οκτώβρη από το Ιράν, οι ένοπλες δυνάμεις κράτησαν αρκετούς πυραύλους Arrow σε ετοιμότητα και δεν τους χρησιμοποίησαν, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι θα υπήρχαν αρκετοί σε περίπτωση που υπήρχε άλλο κύμα πυραύλων που θα στόχευε το Τελ Αβίβ.

Σε αυτό το πλαίσιο, σχολιάζοντας την αποστολή της συστοιχίας THAAD στο Ισραήλ, η πρώην υψηλόβαθμη αξιωματούχος των ΗΠΑ, Ντάνα Στράουλ, δήλωσε στους FT, πως: «Το θέμα με τα πυρομαχικά του Ισράηλ είναι εξαιρετικά σοβαρό. Εάν το Ιράν απαντήσει στην ισραηλινή επίθεση που σχεδιάζεται και μπει στην επιθέση μαζί και η Χεζμπολάχ, οι αεράμυνες του Ισραήλ θα «απλωθούν». Τα αμερικανικά εφόδια και τα αποθέματα δεν είναι απεριόριστα. Οι ΗΠΑ δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν την Ουκρανία και το Ισραήλ με αυτόν τον ρυθμό. Φτάνουμε σε σημείο καμπής».

Διαβάστε επίσης:

Μαξίμου: Περιμένουν νέα «πυρά» Σαμαρά μέσω… Κύπρου για τα ελληνοτουρκικά

Απίστευτη δήλωση του «γαλάζιου» Σιμόπουλου: «Τιμούμε τον Μεταξά» (Video)

Στέφανος Κασσελάκης: Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Ετικέτες