Ισραήλ σε ΗΠΑ: «Θα εισβάλλουμε στον Λίβανο» – Θέμα ωρών η έναρξη του πολέμου

Ισραήλ σε ΗΠΑ: «Θα εισβάλλουμε στον Λίβανο» – Θέμα ωρών η έναρξη του πολέμου

Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζει μια περιορισμένης κλίμακας χερσαία επιχείρηση στον Λίβανο που μπορεί να ξεκινήσει άμεσα, δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στη Washinghton Post.

Η σχεδιαζόμενη επιχείρηση του Ισραήλ θα είναι μικρότερης κλίμακας από τον τελευταίο πόλεμο του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ το 2006, τόνισε.

Η επιχείρηση θα επικεντρωθεί στην εκκαθάριση στρατιωτικών υποδομών κατά μήκος των συνόρων για την εξάλειψη της απειλής για τις ισραηλινές παραμεθόριες κοινότητες, είπε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Την ίδια ώρα, ρεπορτάζ του CNN αναφέρει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει άμεσα μια πιο περιορισμένη χερσαία εισβολή στο νότιο Λίβανο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, μετά από συζητήσεις μεταξύ των δύο χωρών το Σαββατοκύριακο.

Οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις έχουν ήδη πραγματοποιήσει μικρές επιδρομές στο λιβανέζικο έδαφος τις τελευταίες ημέρες στο πλαίσιο των προετοιμασιών για μια πιθανή ισραηλινή χερσαία επίθεση, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους και δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Μετά τις επιχειρήσεις στις περιοχές κατά μήκος των συνόρων -γνωστή ως Γαλάζια Γραμμή- τα ισραηλινά στρατεύματα αναμένεται να αποσυρθούν στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η εισβολή θα μοιάζει με την 34ήμερη επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο το 2006, υποστήριξε Αμερικανός αξιωματούχος, αλλά μάλλον με «μια σημαντικά συρρικνωμένη εκδοχή αυτής και των όσων σχεδιάζονταν προηγουμένως».

Η πηγή προειδοποίησε πάντως, ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το ότι μια περιορισμένη εισβολή θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια μεγαλύτερη επιχείρηση μακροπρόθεσμα. Αυτές οι ανησυχίες συζητούνται με την ισραηλινή πλευρά, πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Διαβάστε επίσης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter