Ισραήλ: Προεδρική παρέμβαση ενάντια στη δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου

Ισραήλ: Προεδρική παρέμβαση ενάντια στη δικαστική μεταρρύθμιση Νετανιάχου

Έκκληση απηύθυνε την Κυριακή στον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, ώστε να καθυστερήσει το επίμαχο σχέδιο του για την «αναμόρφωση» του δικαστικού συστήματος της χώρας, οι οποίες έχουν προκαλέσει οξύτατη πολιτική αντιπαράθεση, με μεγάλος μέρος της αντιπολίτευσης να κάνει λόγο για θεσμικό πραξικόπημα.

Ο Χέρτζογκ απηύθυνε την έκκληση σε διάγγελμα προς το λαό μια ημέρα πριν ο συνασπισμός του Νετανιάχου θέσει το νομοσχέδιο σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιο και κάλεσε τον Νετανιάχου να επιδιώξει συμβιβασμό με τους πολιτικούς του αντιπάλους.

«Αισθάνομαι, όλοι νιώθουμε, ότι βρισκόμαστε σε μια στιγμή πριν από μια σύγκρουση, ακόμη και μια βίαιη σύγκρουση, ένα βαρέλι με εκρηκτικά πριν από μια έκρηξη», είπε ο Χέρτζογκ.

«Η μεταρρύθμιση είναι η δημιουργία ενός στρατοπέδου που αισθάνεται ότι οι εξουσίες [των κλάδων της κυβέρνησης] είναι ανισόρροπες», είπε ο Χέρτζογκ. «Υπάρχουν ένα εκατομμύριο πολίτες εδώ που θεωρούν τη μεταρρύθμιση ως ουσιαστική απειλή για την ισραηλινή δημοκρατία» τόνισε.

«Και οι δύο πλευρές πρέπει να καταλάβουν ότι αν κερδίσει μόνο η μία πλευρά –όποια πλευρά κι αν είναι– θα χάσουμε όλοι. Το κράτος του Ισραήλ θα χάσει».

Ο Νετανιάχου και οι υποστηρικτές του υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να χαλιναγωγηθεί ένα δικαστικό σώμα που κατέχει υπερβολική εξουσία.

Ωστόσο, οι επικριτές του λένε ότι το σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις για την αποδυνάμωση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ισραήλ, θα βλάψει το εύθραυστο σύστημα δημοκρατικών ελέγχων και ισορροπιών της χώρας. Λένε επίσης ότι ο Νετανιάχου, ο οποίος δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς, υποκινείται από προσωπική μνησικακία εναντίον του νομικού συστήματος και ότι αυτός και οι σύμμαχοί του έχουν βαθιά σύγκρουση συμφερόντων.

Πηγή: Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: Θεσμικό πραξικόπημα

Ισραήλ: Πολιτική πόλωση στα άκρα, προειδοποιήσεις για «ιστορική συνταγματική κρίση»

Documento Newsletter