Ισραήλ: Πόλεμος χωρίς κανόνες από τον Νετανιάχου

Ισραήλ: Πόλεμος χωρίς κανόνες από τον Νετανιάχου

Το Τελ Αβίβ διαμορφώνει μια Μέση Ανατολή ανισορροπίας, φόβου και εκδικητικότερων αντιποίνων με την ανοχή της Ουάσινγκτον και μακριά από τη διεθνή νομιμότητα

Με το Ισραήλ να οδηγεί τη Μέση Ανατολή με την πυγμή των όπλων σε μια ανοιχτή περιφερειακή σύγκρουση με τελικό στόχο το Ιράν, είναι πλέον εμφανές ότι ο Μπενιαμίν Νετανιάχου όχι μόνο αδιαφορεί έστω να προσπαθήσει να πείσει ότι κινείται εντός της διεθνούς νομιμότητας, αλλά ξεκαθαρίζει ότι το Ισραήλ βρίσκεται ήδη πάνω και έξω από οποιονδήποτε έλεγχο, συμβιβασμό ή συνεργασία με τις ΗΠΑ, την ΕΕ, τον ΟΗΕ ή τους γείτονές του.

Η δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ μπορεί να μην ήταν σχεδιασμένη, όμως κι αυτή όπως και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τις πρωτοβουλίες και τα πεπραγμένα της ισραηλινής ηγεσίας και του στρατού αλλάζουν με τρομακτική ταχύτητα –μέσα σε ένα χρόνο– τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή.

Επιτυχίες του Ισραήλ

Οι ισραηλινές επιτυχίες απέναντι στη Χαμάς και τη Χεζμπολάχ, με τις δολοφονίες των ηγετών τους ναι μεν αποδυναμώνουν τη λειτουργία των οργανώσεων-δορυφόρων του Ιράν σε Γάζα και Λίβανο, όμως παράλληλα δημιουργούν ένα κενό που κανείς δεν γνωρίζει πώς θα συμπληρωθεί, δεδομένου ότι οι μαζικές σφαγές αμάχων από τα ισραηλινά στρατεύματα θα σπρώξουν την άλλη πλευρά σε πιο ριζοσπαστικές «λύσεις». Ισως αυτή να είναι και η εκτίμηση που κάνουν στην Ουάσινγκτον –χωρίς να υπολογίζουν τη θέση του Ισραήλ– και ζητάνε να ξεκινήσει πάλι η συζήτηση για εκεχειρία.

Η Τεχεράνη ενισχύει τις πολιτοφυλακές

Το Ιράν καθώς αναμένει το χτύπημα του Ισραήλ, στο οποίο ο Νετανιάχου έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει –παίζοντας το γνωστό παιχνίδι με τις ΗΠΑ και την κυβέρνηση Μπάιντεν του «ναι μεν, αλλά» όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές των Αμερικανών–, φαίνεται ότι ενισχύει τις οργανώσεις που ελέγχει στο Ιράκ και στη Συρία. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, οι σιιτικές πολιτοφυλακές στις δύο χώρες όχι μόνο έχουν πυκνώσει τις τάξεις τους, αλλά αυξάνουν σταδιακά τις επιθέσεις τους κατά ισραηλινών στόχων τόσο ως προς την ένταση όσο και ως προς τον αριθμό.

Παράλληλα με τα παραπάνω, στο Ισραήλ η προετοιμασία του πλήγματος κατά του Ιράν –το έχει προαναγγείλει ως απάντηση στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους που ήταν αντίποινα για τις δολοφονίες των Ισμαήλ Χανίγια της Χαμάς και Χασάν Νασράλα της Χεζμπολάχ– αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το πώς η κυβέρνηση Νετανιάχου σέρνει από τη μύτη τις ΗΠΑ του Τζ. Μπάιντεν.

Αντιπυραυλική ασπίδα από τις ΗΠΑ

Η επίθεση του Ιράν ανέδειξε κενά στην αεράμυνα και την αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ και έτσι οι ΗΠΑ αποφάσισαν να στείλουν το προηγμένο αντιπυραυλικό σύστημα THAAD και 100 Αμερικανούς στρατιώτες για να το χειρίζονται. Παράλληλα οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν βομβαρδιστικά Stealth B2 για να πλήξουν στόχους των Χούθι στην Υεμένη, ένα εκ των μετώπων που προς το παρόν οι ίδιοι οι Ισραηλινοί δεν έχουν εμπλακεί ιδιαίτερα.

Αυτές οι κινήσεις στήριξης του Ισραήλ ήρθαν από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία παράλληλα άσκησε πίεση –η ειδική απεσταλμένη των ΗΠΑ για τα ανθρωπιστικά θέματα της Μέσης Ανατολής βέβαια ξεκαθάρισε ότι όλα αυτά είναι για το θεαθήναι αφού τόνισε ότι οι κανόνες δεν ισχύουν για το Ισραήλ– για βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στη Γάζα, διαφορετικά θα μπορούσε να επιβληθεί μέχρι και εμπάργκο όπλων.

Επιπλέον οι ΗΠΑ προσπάθησαν να πιέσουν το Ισραήλ να μην πλήξει πυρηνικούς και πετρελαϊκούς στόχους στο Ιράν όταν κάνει την επίθεσή του.

Τι απάντησε σε όλα αυτά η κυβέρνηση Νετανιάχου; Είπε ψέματα, σύμφωνα με αναφορές από τη Γάζα, ότι άφησε 50 φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας να περάσουν στον θύλακα και ξεκαθάρισε ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτε για τους στόχους που θα πληγούν. Συνέχισε να χτυπάει θέσεις της UNIFIL στον Λίβανο, προκαλώντας εκκλήσεις για εμπάργκο όπλων από ευρωπαϊκές χώρες, και ανακοίνωσε ότι η επίθεση στο Ιράν θα γίνει πριν από τις αμερικανικές εκλογές.

Διαβάστε επίσης 

Μαγική εικόνα για επενδύσεις, κατανάλωση και εξαγωγές – Fake news και επιλεκτική παρουσίαση από το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής

Διέρρευσαν τα σχέδια του Ισραήλ σχετικά με τις προετοιμασίες για την επίθεση στο Ιράν

Γιαχία Σινουάρ: Πώς μια τυχαία συνάντηση έφερε τον επικεφαλής της Χαμάς στο διάβα του IDF μετά από ανθρωποκυνηγητό ενός έτους

Ισραήλ: Επίθεση στο σπίτι του Νετανιάχου – Ορατές οι ζημιές στην κατοικία του (Video)

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter