Ισραήλ: Πέρασε η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης από την Κνεσέτ

Ισραήλ: Πέρασε η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης από την Κνεσέτ

Η μεταρρύθμιση για την υποβάθμιση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στο Ισραήλ πέρασε αυτή τη Δευτέρα. Οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής για να βρεθεί μια χρυσή τομή, υπό την αιγίδα του προέδρου Χέρτζογκ, έπεσαν στο κενό, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το μεσημέρι της Δευτέρας ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Γιαΐρ Λαπίντ. Η αντιπολίτευση αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν είπε μετά την τελική ψηφοφορία ότι «μετά από μια εκπληκτική κίνηση, κάναμε το πρώτο βήμα για μια ιστορική διαδικασία διόρθωσης του δικαστικού συστήματος». Ο Λεβίν έκανε λόγο για «αποκατάσταση» των εξουσιών στην Κνεσέτ, τις οποίες είχε στερηθεί για πολύ καιρό, ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τους επικεφαλής των κομμάτων με τα οποία συνεργάζεται για την «αποφασιστική ηγεσία» που επέδειξαν στην έγκριση αυτού του νομοσχεδίου.

Οι διαδηλωτές έξω από την ισραηλινή Βουλή φώναζαν συνθήματα: «Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ».

Η τρίτη και τελευταία ψηφοφορία για την έγκριση της μεταρρύθμισης έγινε μόνο με την παρουσία των κυβερνητικών βουλευτών, αφού η αντιπολίτευση μποϊκόταρε τη διαδικασία.
Ο νόμος, πλέον, αποτελεί μέρος της προσπάθειας της κυβέρνησης Νετανιάχου να μειώσει τις εξουσίες του Ανώτατου Δικαστηρίου, καθώς θα μπορεί πλέον η νομοθετική εξουσία, και κατ επέκταση οι κυβερνητικοί βουλευτές, να ανατρέπει αποφάσεις του ΑΔ που ακυρώνουν κυβερνητικές πολιτικές, ενώ ο διορισμός των δικαστών εξαρτάται πλέον απόλυτα από την εκτελεστική εξουσία.
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter