Ισραήλ: Οργή λαού κατά Νετανιάχου – Οι πολίτες επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση για τους θανάτους ομήρων

Ισραήλ: Οργή λαού κατά Νετανιάχου – Οι πολίτες επιρρίπτουν την ευθύνη στην κυβέρνηση για τους θανάτους ομήρων

Εκρηξη οργής κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ξέσπασε στο Ισραήλ μετά την ανάκτηση των σορών των έξι δολοφονημένων ομήρων από τη Λωρίδα της Γάζας το περασμένο Σαββατοκύριακο. Εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στους δρόμους όλης της χώρας την 1η Σεπτεμβρίου. Την επομένη το Ισραήλ παρέλυσε από τη γενική απεργία που κάλεσε η Γενική Οργάνωση Εργαζομένων (Histadrut).

Οι διαδηλωτές επιρρίπτουν στον Νετανιάχου την ευθύνη για τον θάνατο των ομήρων όπως και στην πολιτική που ακολουθεί σαμποτάροντας συνεχώς τις διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς. Μέσω των επιλογών του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει καταστήσει σαφές ότι η ολοκληρωτική εξαφάνιση της Χαμάς βρίσκεται πιο ψηλά στην ατζέντα του από τη διάσωση των περίπου 64 επιζώντων ομήρων και κατά συνέπεια την αποφυλάκιση Παλαιστινίων εγκλείστων σε ισραηλινά κέντρα κράτησης ως αντάλλαγμα.

Πολιτική κρίση

Οι κυνικοί ελιγμοί του τον έχουν αποξενώσει από το ίδιο του το εκλογικό σώμα, ακόμη και από εκείνους που βρίσκονται στο υπουργικό του συμβούλιο, όπως φαίνεται από την αντιπαράθεση με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ. Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολύ σοβαρή πολιτική κρίση, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι η απομάκρυνση του Ισραηλινού πρωθυπουργού από την εξουσία δεν θα έρθει μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Αυτό που φαίνεται να κρατάει τον Νετανιάχου στον πρωθυπουργικό θώκο είναι ο πόλεμος. Οσο μαίνεται είναι εξαιρετικά δύσκολο η χώρα να πάει σε εκλογές. Η παραπάνω εκτίμηση εν μέρει δικαιολογείται και από το γεγονός ότι μοναδική αφορμή για τη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση που έχει καταγραφεί από την αρχή των συγκρούσεων αποτέλεσε η τραγική εξέλιξη του πολέμου με τον θάνατο των έξι ομήρων – στην αρχή οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις είχαν χαμηλότερη συμμετοχή. Παρά ταύτα, το θέμα των γενοκτονικών πράξεων του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζει να απασχολεί έντονα τη διεθνή κοινότητα. Ενδεικτικό είναι ότι ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Χαν εξέφρασε ανησυχίες για το γεγονός ότι οι δικαστές και ο ίδιος αντιμετωπίζουν πιέσεις από τις ΗΠΑ και απειλές από ισραηλινές οργανώσεις εν αναμονή της απόφασης για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου και του Γκάλαντ.

Αδιέξοδο

Στο μεταξύ, η φρίκη στη Γάζα συνεχίζεται την ώρα που η κυβέρνηση Νετανιάχου και η Χαμάς συνεχίζουν να αλληλοκατηγορούνται για το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την εκεχειρία. Ο Νετανιάχου αδιαφορώντας για τις συνέπειες της στάσης του έχει θέσει κεντρικό όρο για τη συμφωνία οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να διατηρήσουν τον έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας –μια στενή λωρίδα μήκους 14 χλμ. που βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου– για όσο κρίνεται απαραίτητο.

Υποστηρίζει, με το βλέμμα στην Αίγυπτο, ότι η Χαμάς συνεχίζει να μεταφέρει όπλα και ομήρους στη Γάζα μέσω υπόγειων τούνελ. Η Χαμάς επιμένει στην εφαρμογή της αρχικής συμφωνίας που προβλέπει την πλήρη απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από την περιοχή και κατηγορεί τον Νετανιάχου ότι παρεμποδίζει την εφαρμογή της συμφωνίας με τις απαιτήσεις του.

Το Κατάρ τείνει να συμφωνήσει ότι η ευθύνη για την κατάρρευση των συνομιλιών βαραίνει το Ισραήλ. Αντίστοιχα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν «κάρφωσε» τον Νετανιάχου αναφέροντας ότι δεν πιστεύει πως κάνει αρκετά για να εξασφαλίσει μια τέτοια συμφωνία, επιμένοντας ωστόσο ότι είναι εφικτή. Την αμερικανική στάση αλλά και την τουρκική έρχεται να τεστάρει η δολοφονία από τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Οχθη της Αϊσενούρ Εζγκι Εϊγκι, Αμερικανίδας ακτιβίστριας τουρκικής καταγωγής, την οποία σχολίασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ λέγοντας ότι αναμένει περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.

Από την πλευρά του, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «το Ισραήλ προσπαθεί να εκφοβίσει όλους εκείνους που έρχονται να βοηθήσουν τον παλαιστινιακό λαό και αγωνίζονται ειρηνικά κατά της γενοκτονίας».

Ο δρόμος για εκεχειρία περνάει από το Κατάρ

Από την έναρξη του πολέμου το Κατάρ, μαζί με την Αίγυπτο, έχει αναδειχθεί κρίσιμος μεσολαβητής μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς φιλοξενώντας μαραθώνιες συζητήσεις με Παλαιστίνιους στην πρωτεύουσά του Ντόχα και διοχετεύοντας μηνύματα από την κυβέρνηση Μπάιντεν στην ισλαμιστική οργάνωση. Το Κατάρ συνεργάζεται επίσης με τους Ισραηλινούς παρόλο που οι δύο χώρες δεν έχουν επίσημες διπλωματικές σχέσεις. Οι προσπάθειες του Κατάρ έχουν γίνει πιο επείγουσες, καθώς οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και η Γάζα έχει βυθιστεί σε τεράστια ανθρωπιστική κρίση.

Το Κατάρ φέρεται να μεσολάβησε ώστε η Χαμάς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μετά την εισβολή του Ισραήλ στη Ράφα τον Μάιο, την πόλη στη νότια Γάζα όπου είχαν βρει καταφύγιο χιλιάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι. «Το Κατάρ πίεσε και τις δύο πλευρές να δεσμευτούν σε μια συμφωνία και να λάβουν δύσκολες αποφάσεις στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη αυτής της συμφωνίας» δήλωσε ο Μαζέντ αλ Ανσαρί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ.

Διαβάστε επίσης

Νέα εισαγγελική έρευνα για Βαρδινογιάννη – Πώς το «μαύρο πρόβατο» της οικογένειας κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση 5,5 εκατ. ευρώ

Ξεκινά η μετά-Κασσελάκη εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ: Το χρονοδιάγραμμα, οι ευθείες βολές Φάμελλου και οι προθέσεις της Ρένας Δούρου

Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες

Εφιάλτης στη Γάζα: 40 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς σε καταυλισμό εκτοπισμένων – «Ξεκληρίστηκαν οικογένειες»

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter