Iσραήλ: Οι τέσσερις πιο πιθανοί στόχοι μιας επίθεσης στο Ιράν

Iσραήλ: Οι τέσσερις πιο πιθανοί στόχοι μιας επίθεσης στο Ιράν
AP Photo/Ohad Zwigenberg, File

Το ερώτημα ποια θα είναι τα αντίποινα του Ισραήλ στην επίθεση του Ιράν της περασμένης εβδομάδας, συνεχίζει να απασχολεί τη διεθνή κοινότητα.

Οι ανησυχίες για το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου «φουντώνουν» καθώς συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023, που έδωσε την ευκαιρία στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να εξαπολύσει έναν χωρίς όρια πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας και έπειτα να εισβάλει στο νότιο Λίβανο.

Εν τω μεταξύ, στρατιωτικές πηγές ανέφεραν στο ιρανικό πρακτορείο Tasnim ότι οι «μονάδες σχεδιασμού των ενόπλων δυνάμεων έχουν προετοιμάσει τουλάχιστον 10 κατάλληλα σενάρια για να απαντήσουν στην πιθανή δράση του σιωνιστικού καθεστώτος, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν εάν χρειαστεί».

«Η απάντηση του Ιράν δεν θα είναι απαραίτητα ίδια με τους Ισραηλινούς, αλλά μπορεί να είναι πιο αυστηρή και με διαφορετικούς στόχους για ενισχύσει την αποτελεσματικότητα της αντίδρασης», πρόσθεσαν οι πηγές, χωρίς να δώσουν περαιτέρω διευκρινήσεις.

Πώς μπορεί το Ισραήλ να απαντήσει στην επίθεση του Ιράν;

Έχουν κυκλοφορήσει πολυάριθμες αναφορές για το ποια θα μπορούσε να είναι η απάντηση του Ισραήλ στα χτυπήματα του Ιράν της 1ης Οκτωβρίου.

Για το Ισραήλ – και τον στενό σύμμαχό του, τις ΗΠΑ – υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα για κάθε στόχο που τίθεται στο Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

– Βάσεις πυραύλων

Αποτελούν τον πιο προφανή στρατιωτικό στόχο, καθώς το Ισραήλ θα επιθυμούσε να υποβαθμίσει όσο το δυνατόν περισσότερο την ικανότητα του Ιράν να αντεπιτεθεί σε ένα χτύπημα. Επίσης, με τον τρόπο αυτό θα αποφύγει σε σημαντικό βαθμό τις απώλειες αμάχων.

– Πετρέλαιο και οικονομικές υποδομές

Μια τέτοια επίθεση θα έπληττε οικονομικά το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC), βλάπτοντας την ικανότητά του να χρηματοδοτεί τις ομάδες της περιοχής που υποστηρίζει, καθώς και την προμήθεια όπλων του. Ωστόσο, πιθανότατα θα υπάρξουν απώλειες αμάχων και η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να εκτιναχθεί στα ύψη, κάτι που δεν θα ήθελε η Ουάσιγκτον.

– Ηγεσία

Αυτό θα συνιστούσε μια στρατηγική κλιμάκωση, να αποτελέσουν δηλαδή στόχο βασικά στελέχη των IRGC και του καθεστώτος, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα αντίποινα από την Τεχεράνη.

– Πυρηνικές εγκαταστάσεις

Θα ήταν η πιο επικίνδυνη κίνηση από όλες και η Ουάσιγκτον έχει καταστήσει σαφές ότι δεν θα την υποστήριζε. Επίσης, είναι πιθανό ότι ένα ισραηλινό χτύπημα θα αποτύγχανε να καταστρέψει αυτές τις καλά προστατευμένες υπόγειες τοποθεσίες, ενώ επιπλέον, θα μπορούσε να ωθήσει το Ιράν να εργαστεί για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ως μελλοντικό αποτρεπτικό μέσο.

Διαβάστε επίσης:

Συνάντηση Πούτιν – Πεζεσκιάν την Παρασκευή με φόντο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

Επικοινωνιακό σόου Νετανιάχου: Ο «πόλεμος της Αναγέννησης» αλλάζει την πραγματικότητα στη Μέση Ανατολή

Αντίστρoφη μέτρηση για την απάντηση του Ισραήλ εν μέσω φόβων για διείσδυση της Μοσάντ στο Ιράν

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter