Ισραήλ: Oγκώδεις διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ για τους 6 ομήρους – Οι οικογένειες απαιτούν άμεση συμφωνία με τη Χαμάς

Δραματική τροπή παίρνουν τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή μετά τον εντοπισμό των άψυχων σωμάτων 6 ομήρων -ένας από αυτούς Αμερικανός υπήκοος- τα οποία ανέκτησε ο Ισραηλινός στρατός από τα τούνελ της Χαμάς στη Ράφα.

Στο Ισραήλ επικρατεί αναβρασμός με επεισοδιακές διαδηλώσεις κατά του Νετανιάχου, ενώ ο υπουργός Άμυνας κάλεσε το υπουργικό συμβούλιο να ανακαλέσει την απόφαση για διατήρηση δυνάμεων στον διάδρομο Φιλαδέλφεια, ώστε να υπάρξει συμφωνία για εκεχειρία.

«Αυτοί που δολοφονούν εν ψυχρώ ομήρους δεν θέλουν συμφωνία» δήλωσε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ενώ ο Τζό Μπάιντεν προειδοποίησε ότι η Χαμάς θα πληρώσει για τα εγκλήματά της.

Ύστερα από 331 ημέρες αγωνίας, οι οικογένειες έξι ομήρων, μαθαίνουν τη θλιβερή είδηση του θανάτου των αγαπημένων τους.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ανέκτησε τις σορούς τους από σήραγγα στην περιοχή της Ράφα, εκτιμώντας ότι σκοτώθηκαν από τη Χαμάς μία με δύο ημέρες πριν εντοπιστούν.

Σε δεινή θέση ο Νετανιάχου – Προσπάθειες για επικοινωνία με τους συγγενείς των δολοφονημένων ομήρων

Στο μεταξύ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, επιχειρώντας σήμερα να επικοινωνήσει με τις οικογένειες των δολοφονημένων ομήρων και να τους εκφράσει τα θερμά του συλλυπητήρια, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη από 4 οικογένειες. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι 2 άλλες οικογένειες αρνήθηκαν να συνομιλήσουν μαζί του, επιρρίπτοντάς του ευθύνες για τον θάνατο των αγαπημένων του προσώπων.

Πιστεύεται ότι οι έξι απαχθέντες Καρμέλ Γκατ, 40, Έντεν Γερουσάλμι, 24, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, 23, Αλεξάντερ Λομπάνοφ, Άλμογκ Σαρούσι, 25 και Όρι Ντανίνο, 25, μεταφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου από τα βόρεια της Λωρίδας στη Ράφα στο νότο, όπου δολοφονήθηκαν.

 

Μεγάλες αντιδράσεις στο Ισραήλ για τη δολοφονία των 6 ομήρων – Σε γενική απεργία καλούν τα συνδικάτα

Οι υπηρεσίες του δήμου του Τελ Αβίβ θα συμμετάσχουν αύριο στην απεργία σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Ισραηλινούς ομήρους και τις οικογένειές τους, όπως αναφέρει σε σημερινή ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook ο δήμος.

Η απεργία θα πραγματοποιηθεί παράλληλα με άλλους 10 δήμους στο Ισραήλ μετά τον εντοπισμό των πτωμάτων των 6 αιχμαλώτων.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του μεγαλύτερου συνδικάτου του Ισραήλ, του Histadrut, έκανε έκκληση για γενική απεργία αύριο από τις 6 πμ τοπική ώρα, ώστε να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση να καταλήξει σε συμφωνία για την επιστροφή των Ισραηλινών ομήρων που εξακολουθούνται να κρατούνται στη Γάζα από την Χαμάς.

Ο Αρνον Μπαρ-Νταβίντ, το συνδικάτο του οποίου εκπροσωπεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, έκανε έκκληση σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους να συμμετάσχουν στην απεργία και είπε ότι το αεροδρόμιο Ben Gurion, το βασικό αεροδρόμιο του Ισραήλ, θα πρέπει να κλείσει από τις 8 πμ.

Έτσι λοιπόν, αύριο Δευτέρα παραλύουν νοσοκομεία, μεταφορές, αλλά και καταστήματα, με τη λαϊκή απαίτηση για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων, να είναι έκδηλη.

Οργή Μπάιντεν: «Είμαι συντετριμμένος, η Χαμάς θα πληρώσει»

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι, νωρίτερα σήμερα, μία από τις σορούς που ανακτήθηκαν από τη Γάζα ανήκει στον Αμερικανός πολίτη, Χερς Γκόλντμπεργκ-Πολίν.

«Είμαι συντετριμμένος και εξοργισμένος», είπε ο Τζο Μπάιντεν. «Ο Χερς ήταν μεταξύ των αθώων που δέχθηκαν βάναυση επίθεση ενώ παρακολουθούσε ένα μουσικό φεστιβάλ για την ειρήνη στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. Έχασε το χέρι του βοηθώντας φίλους και αγνώστους κατά τη διάρκεια της άγριας σφαγής της Χαμάς».

«Είναι τόσο τραγικό όσο και κατακριτέο», είπε. «Μην κάνετε λάθος, οι ηγέτες της Χαμάς θα πληρώσουν για αυτά τα εγκλήματα. Και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε όλο το εικοσιτετράωρο για μια συμφωνία για να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση των υπόλοιπων ομήρων».

Ο Μπάιντεν είπε πως «εργάστηκε αδιάκοπα ώστε ο πολυαγαπημένος τους Χερς να επιστρέψει με ασφάλεια»: «Είμαι συντετριμμένος από την είδηση του θανάτου του».

Η οικογένεια του Γκόλντμπεργκ-Πολίν επιβεβαίωσε επίσης ότι σκοτώθηκε. Η οικογένεια εξέδωσε δήλωση τα ξημερώματα της Κυριακής, ώρες αφότου ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εντόπισε σορούς στη Γάζα.

«Με ραγισμένες καρδιές, η οικογένεια Γκόλντμπεργκ-Πόλιν είναι συντετριμμένη που ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου τους γιου και αδελφού, Χερς», ανέφερε. «Η οικογένεια σας ευχαριστεί όλους για την αγάπη και την υποστήριξή σας και ζητά ιδιωτικότητα αυτή τη στιγμή».

Ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν ήταν ένας από τους πιο γνωστούς ομήρους, καθώς οι γονείς του είχαν συναντηθεί με παγκόσμιους ηγέτες και πίεζαν για τη βοήθειά τους. Νωρίτερα αυτό το μήνα, μίλησαν στο συνέδριο των Δημοκρατικών, όπου το πλήθος φώναζε «φέρτε τους στο σπίτι».

«Πιστεύουμε ότι μπορούμε να κλείσουμε τη συμφωνία, όλοι είπαν ότι συμφωνούν στις αρχές» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ από το Ντέλαγουερ, προσθέτοντας πως κατά τη γνώμη του τα μέρη βρίσκονται «στα πρόθυρα μιας συμφωνίας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει έρθει η ώρα να τελειώσει αυτός ο πόλεμος, γεγονός που αποτελεί προσωπικό στοίχημα για τον ίδιο προτού παραδώσει τη σκυτάλη της προεδρίας.

Η σφαγή αμάχων συνεχίζεται στη Γάζα

Στον απόηχο των εξελίξεων με τους ομήρους, η σφαγή των αμάχων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Τουλάχιστον 40.738 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 94.154 έχουν τραυματιστεί σε ισραηλινά πλήγματα στη Λωρίδα της Γάζας από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας του θύλακα.

Τις τελευταίες 24 ώρες, 47 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση.

 

Διαβάστε επίσης 

Πατάει το κουμπί ο Πολάκης – Στο Documento που κυκλοφορεί – Μαζί το Docville

Καιρός – Meteo: Σφοδρές καταιγίδες σε Σποράδες, Πελοπόννησο και Εύβοια Έπεσαν σχεδόν 54.000 κεραυνοί

Γεωργιάδης από Λήμνο: Επιτέθηκε στους κατοίκους – «Εγώ είμαι κανονικός εργαζόμενος, λέτε ψέματα» (Video)

Παρά το αφήγημα Μητσοτάκη, στην Ευρώπη ο πληθωρισμός πέφτει ενώ στην Ελλάδα ανεβαίνει

Βόλος: Αγώνας δρόμου για να απομακρυνθούν τα νεκρά ψάρια – Οικολογική υγειονομική βόμβα (Videos)