Ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο προκάλεσε την εβδομάδα που πέρασε ο στρατιωτικός που επέλεξε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου ως υπεύθυνο για τους ισραηλινούς ομήρους της Χαμάς. Ο εν αποστρατεία ταξίαρχος, Γκαλ Χιρς, ήρθε σε έντονη διένεξη -κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης – με ευρωπαίους διπλωμάτες, καθώς σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, φώναξε σχεδόν παραληρηματικά σε εκείνους των οποίων οι κυβερνήσεις υποστήριζαν τις Συμφωνίες του Όσλο.
Οι πρεσβευτές που ήταν παρόντες στην ενημέρωση δήλωσαν στη Haaretz ότι ένιωσαν μεγάλη αμηχανία λόγω της συμπεριφοράς του Χιρς. Ένας από αυτούς ανέφερε ότι: «Αντί να μας ρωτήσει πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στην απελευθέρωση των αιχμαλώτων, ήρθε να μας επιπλήξει για μια συμφωνία που υπογράφηκε όταν κανείς από εμάς δεν ήταν στην εξουσία».
Παραλήρημα ενός καραβανά
Η περιγραφή όσων είπε ο Χιρς στους πρέσβεις είναι αποκαλυπτική: «Όταν είδα τους Παλαιστίνιους να έρχονται από όλο τον αραβικό κόσμο, να μπαίνουν οπλισμένοι στη Γάζα και την Ιεριχώ, ακολουθούμενοι από τις επτά πόλεις της Δυτικής Όχθης, σκέφτηκα από μέσα μου: ‘Εντάξει, έχουν πολλές ένοπλες ταξιαρχίες τώρα, ακριβώς δίπλα στις πόλεις του ισραηλινού πληθυσμού, αλλά υπογράψαμε τις ειρηνευτικές συμφωνίες, με τους καλούς μας φίλους μαζί μας σε αυτή τη διαδικασία, αφού επικριθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια ότι είμαστε απείθαρχοι, επιθετικοί και παρανοϊκοί».
Περαιτέρω, ο Χιρς λέγεται ότι ανέφερε την έναρξη της επιχείρησης Protective Edge και την ανταπόκριση του κόσμου. «Μετά από λίγα χρόνια, η Παλαιστινιακή Αρχή μας κήρυξε τον πόλεμο και σε αυτό που αποκαλούσαν Δεύτερη Ιντιφάντα, τρομοκράτης αυτοκτονίας πήγε και ανατινάχθηκε σε ισραηλινά πληθυσμιακά κέντρα. Έπρεπε να ξεκινήσουμε το την επιχείρηση Protective Edge», υπενθύμισε ο Χιρς στο κοινό του, λέγοντάς τους θυμωμένος: «Έπρεπε να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας και οι κυβερνήσεις σας μας επέκριναν γι’ αυτό». Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο 2.310 Παλαιστινίων, το 70% των οποίων ήταν άμαχοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Από εκεί ο Χιρς προχώρησε στην απεμπλοκή το 2005 και συνέχισε με τον έντονο τόνο του προς τους πρεσβευτές: «Φύγαμε από τη Γάζα και οι χώρες σας συνέχισαν να μας πιέζουν να τους δώσουμε όλο και περισσότερα, παρά το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι εκτόξευαν ρουκέτες εναντίον μας και πυρά ελεύθερων σκοπευτών και αντιαρματικές ρουκέτες σε σχολικά λεωφορεία». Στη συνέχεια, ο Χιρς αναφέρθηκε στην επιρροή του Ιράν σε χώρες που περιβάλλουν το Ισραήλ, ενώ «μας λέγατε συνέχεια να ηρεμήσουμε και ότι όλα θα πάνε καλά».
Σχετικά με το γεγονός ότι το Ισραήλ επέτρεψε σε χιλιάδες εργάτες της Γάζας να εισέλθουν στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ο Χιρς είπε σταθερά στους παρευρισκόμενους διπλωμάτες: «Αυτό ήταν επίσης αποτέλεσμα της πίεσής σας στο Ισραήλ. Είναι ώρα να ξυπνήσετε, κυρίες και κύριοι. Αυτό είναι ένα κάλεσμα αφύπνισης για εσάς – εμείς έχουμε ήδη ξυπνήσει».
«Σε ποια πλευρά της ιστορίας θέλετε να είστε;» Ο Χιρς ρώτησε επιτακτικά τους πρεσβευτές, προτού τους πει: «Η αποστολή σας, αφού τελειώσω τη συνομιλία, θα είναι να καλέσετε αμέσως τους ηγέτες σας… Αναφέρετε στους ηγέτες σας ότι πρέπει να αποφασίσουν πού θα βρίσκονται και τι θα κάνουν».
Δυσαρέσκεια από τους διπλωμάτες
Ένας από τους πρεσβευτές στη συνάντηση είπε στη Haaretz ότι περίμενε να ακούσει από τον Χιρς μια συγκεκριμένη απάντηση στις προτάσεις που συζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες σχετικά με μια συμφωνία ανταλλαγής κρατουμένων, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης του Κατάρ για αμοιβαία απελευθέρωση γυναικών και ανηλίκων. «Δεν υπάρχει σχεδόν καμία χώρα στην Ευρώπη που να μην προσπαθεί να βοηθήσει με το ζήτημα των απαχθέντων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», πρόσθεσε. «Πολλοί από εμάς είμαστε σε συνεχή επαφή με οικογένειες απαχθέντων που έχουν διπλή υπηκοότητα. Θέλουμε να βοηθήσουμε και δεν χρειαζόμαστε πολιτικές διαλέξεις».
Ο Χιρς διορίστηκε επικεφαλής για την ανάκτηση των απαχθέντων και αγνοουμένων, τρεις ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις περιοχές κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας. Μέχρι εκείνο το σημείο, η κυβέρνηση Νετανιάχου είχε αφήσει αυτή τη θέση κενή. Ο Χιρς είναι απόστρατος ταξίαρχος και διοικούσε τη μεραρχία Γαλιλαία όταν οι στρατιώτες Εχούντ Γκολντβάσερ και ο Ελντάντ Ρεγκέβ απήχθησαν το 2006, πυροδοτώντας το ξέσπασμα του Δεύτερου Πολέμου του Λιβάνου. Αργότερα τον ίδιο χρόνο παραιτήθηκε από τη θέση του αφού δέχτηκε σκληρή κριτική για τη διαχείριση της κατάστασης στην έκθεση της Επιτροπής Almog, που διερευνούσε το περιστατικό απαγωγής.
Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Η Χαμάς συζητά απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα κατάπαυση του πυρός