Ισραήλ: Με… αντιαποικιοκρατικό μένος απάντησαν οι ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης στις βρετανικές απειλές για κυρώσεις

Οι δύο ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης Νετανιάχου ο Μπεζαλέλ Σμότριχ και o Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ αντέδρασαν στην πιθανότητα επιβολής κυρώσεων εις βάρους τους από το Λονδίνο για αποκρουστικές τους δηλώσεις, λέγοντας πως η περίοδος της βρετανικής εντολής έχει τελειώσει.

Ο υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ δήλωσε πως η Βρετανία προσπαθεί να ακυρώσει την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ.

«Οι Βρετανοί πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ημέρες της εντολής τους έχουν τελειώσει», είπε.«Σε κάθε περίπτωση, δεν με φοβίζουν και θα συνεχίσω να ενεργώ μόνο σύμφωνα με τα σημαντικά εθνικά συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ και για χάρη των κατοίκων της χώρας, των στρατιωτών μας, των αστυνομικών μας και των δεσμοφυλάκων μας», συνέχισε.

Παράλληλα εξέφρασε την απέχθειά του για τη Λευκή Βίβλο του 1939, ένα βρετανικό έγγραφο πολιτικής που περιόριζε την εβραϊκή μετανάστευση στην τότε Βρετανική Εντολή της Παλαιστίνης (Mandatory Palestine).

Σε ανάρτηση στο X, ο υπουργός Οικονομικών Σμότριχ τονίζει επίσης ότι η Βρετανική Εντολή και η Λευκή Βίβλος δεν είναι πλέον σχετικές, και ωστόσο, «η μονομέρεια και η υποκρισία παρέμειναν η ίδια μονομέρεια και υποκρισία».

Νωρίτερα σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του εξετάζει ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων κατά των δύο αυτών υπουργών για αποκρουστικές δηλώσεις που έχουν κάνει στο παρελθόν.

«Αυτό το εξετάζουμε διότι υπάρχουν δηλώσεις αναμφίβολα αποκρουστικές (…) καθώς και άλλες πολύ ανησυχητικές ενέργειες στη Δυτική Οχθη και σε ολόκληρη την περιοχή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση της «ώρας του πρωθυπουργού» στην Βουλή των Κοινοτήτων.

Την Τρίτη ο πρώην υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε στο BBC ότι πριν αποχωρήσει από το υπουργείο μετά την ήττα των Τόρις στις εκλογές στο τέλος του Ιουλίου, επεξεργαζόταν την επιβολή κυρώσεων κατά του υπουργού Εθνικής Ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και του ομολόγου του των Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ.

Τον Αύγουστο, ο Μπεζαλέλ Σμότριχ είχε δηλώσει κατά τη διάρκεια συμποσίου ότι το «να αφεθούν να πεθάνουν από την πείνα οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας μπορεί να είναι δικαιολογημένο και ηθικό για την απελευθέρωση των ομήρων».

Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Ηνωμένο Βασίλειο είχαν καταδικάσει με δριμύτητα τις δηλώσεις αυτές.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΣΟΚ: Μανώλης Χριστοδουλάκης… for president, όταν έρθει η ώρα;

ΝΔ: Αγεφύρωτο το χάσμα Μαξίμου και διαφωνούντων – Στο… κενό τα γαλάζια «τραπεζώματα»

Νέο ευρωπαϊκό ράπισμα για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

ΗΠΑ: Έσκισε ελληνικές σημαίες σε εστιατόριο γιατί… νόμιζε ότι ήταν του Ισραήλ (Video)

Ανοχύρωτοι και νομικά ακάλυπτοι οι «ήρωες» εθελοντές πυροσβέστες – Ο άδικος χαμός των δύο νέων ανέδειξε τις μαύρες τρύπες στο φτηνό δόγμα Κικίλια

Το Ισραήλ σφυροκοπά τον Λίβανο – Τουλάχιστον 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Εκτός ελέγχου η βία μεταξύ των ανηλίκων – Η κυβέρνηση ονειρεύεται καταστολή αντί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στη ρίζα του

Βουλιαγμένη: Εμπρησμός σε γνωστό εστιατόριο – Βρέθηκαν μπουκάλια με εύφλεκτο υλικό

Mε σεβασμό στον Θανάση Καρτερό

Ετικέτες