Ισραήλ-Λίβανος: Ο Νετανιάχου απειλεί τη Χεζμπολάχ με «σκληρή απάντηση» – Προετοιμασίες στην Κύπρο για υποδοχή αμάχων

Ισραήλ-Λίβανος: Ο Νετανιάχου απειλεί τη Χεζμπολάχ με «σκληρή απάντηση» – Προετοιμασίες στην Κύπρο για υποδοχή αμάχων
Δρούζοι στα Υψίπεδα του Γκολάν θρηνούν τα παιδιά που σκοτώθηκαν από την επίθεση (AP Photo/Leo Correa)

Αψηφώντας για άλλη μια φορά τις εκκλήσεις από την διεθνή κοινότητα για αυτοσυγκράτηση, αυτή την φορά στην σύγκρουση με την Χεζμπολάχ του Λιβάνου, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα θα δώσει μια «σκληρή» απάντηση σε όσους θεωρεί υπεύθυνους για το φονικό χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν, σε μια κλιμάκωση της ρητορικής.

«Το κράτος του Ισραήλ δεν θα το αφήσει και δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει έτσι. Η απάντησή μας θα έρθει και θα είναι σκληρή», δήλωσε σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά την επίσκεψή του στο Ματζτάλ Σαμς, το σημείο του χτυπήματος, για το οποίο το Ισραήλ κατηγορεί τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, σε ισραηλινό χτύπημα με μη επανδρωμένο αεροσκάφος έξω από την πόλη Σάκρα του νότιου Λιβάνου σκοτώθηκαν δύο άνθρωποι και τραυματίστηκαν τρεις, μεταξύ των οποίων και ένα παιδί.

Η πολιτοφυλακή του Λιβάνου δεν ανέφερε αν κάποιος από τους νεκρούς ήταν μαχητής της.

Η ανησυχία για το ξέσπασμα μιας περιφερειακής σύγκρουσης τα τελευταία 24ωρα μετά το χτύπημα στα Υψίπεδα του Γκολάν είναι έκδηλη, ενώ στον Λίβανο λαμβάνονται μέτρα για το ενδεχόμενο μιας ισραηλινής επίθεσης.

Ετοιμότητα στην Κύπρο

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε ετοιμότητα για να βοηθήσει στην εκκένωση αμάχων από τη Μέση Ανατολή, εάν κλιμακωθεί η αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ στο Λίβανο.

Οι κυπριακές αρχές έχουν θέσει σε λειτουργία μηχανισμό αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για πιθανή εκκένωση αμάχων από τον περασμένο Οκτώβριο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος στους δημοσιογράφους.

«Έχουμε καθορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει το σύστημα, αν χρειαστεί», δήλωσε ο Κόμπος.

«Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστεί, αλλά αν αυτό δεν συμβεί, η Κύπρος θα συνεχίσει να λειτουργεί ως γέφυρα ασφαλείας για τη διευκόλυνση της αποχώρησης των αμάχων από οποιαδήποτε εμπόλεμη ζώνη στην περιοχή μας», πρόσθεσε.

Η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε για την απομάκρυνση χιλιάδων ξένων υπηκόων από τον Λίβανο το 2006 κατά τη διάρκεια της αναζωπύρωσης των εχθροπραξιών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ. Χρησιμοποιήθηκε επίσης ως ενδιάμεσος σταθμός από τη Βρετανία για την εκκένωση Βρετανών και διπλών υπηκόων από το Σουδάν πέρυσι.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: «Εμφύλιος» με αφορμή επέμβαση της στρατονομίας κατά στρατιωτών-βασανιστών σε κέντρο κράτησης

Ίλον Μασκ: Σάλος με deepfake βίντεο για την Κάμαλα Χάρις – Η απάντησή του (Video)

Ρωσία: Νεκροί και τραυματίες από σύγκρουση επιβατικής αμαξοστοιχίας με φορτηγό (Video – Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter