Ισραήλ και Ιράν ανταλλάσσουν απειλές για ενδεχόμενη επίθεση – Ο Ιρανός πρόεδρος συναντήθηκε με Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ

Ισραήλ και Ιράν ανταλλάσσουν απειλές για ενδεχόμενη επίθεση – Ο Ιρανός πρόεδρος συναντήθηκε με Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ
Ο Vladimir Putin και ο Masoud Pezeshkian στη σύνοδο των Brics (Maxim Shemetov, Pool Photo via AP)

Η Τεχεράνη δεν ανησυχεί για ενδεχόμενη ισραηλινή επίθεση εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, υπογράμμισε ο Μοχαμάντ Εσλαμί, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν (AEOI) σε δηλώσεις που μεταδίδει σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων ISNA.

«Η άμυνά μας είναι ικανή να εξουδετερώσει κάθε στρατιωτική απειλή, συμπεριλαμβανομένων τυχόν επιθέσεων εναντίον των πυρηνικών μας εγκαταστάσεων», ανέφερε ο Εσλαμί. Εάν το Ισραήλ εξαπολύσει επίθεση εναντίον τέτοιων εγκαταστάσεων, «η απάντηση του Ιράν θα είναι συντριπτική», προειδοποίησε.

Στρατιωτικές υποδομές, πυρηνικές εγκαταστάσεις και η πετρελαϊκή βιομηχανία του Ιράν θεωρούνται ως «πιθανοί στόχοι» του ανταποδοτικού πλήγματος που έχει προαναγγείλει το Ισραήλ μετά την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε την 1η Οκτωβρίου.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ενδεχόμενη επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω κλιμάκωση και να παρασύρει τις ΗΠΑ στη σύγκρουση, συμπληρώνοντας ότι τυχόν πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να εκτοξεύσουν τις τιμές ενέργειας παγκοσμίως.

Το Ισραήλ αναμένει υποστήριξη από τις ΗΠΑ

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι μετά τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν, ο κόσμος θα καταλάβει τις προετοιμασίες που έγιναν σε μια τέτοια επιχείρηση.

Μιλώντας σε πιλότους και πληρώματα στην αεροπορική βάση Χατζερίμ, ο Γκάλαντ είπε ότι «αφού πλήξουμε το Ιράν, όλοι θα καταλάβουν τι κάναμε στη διαδικασία προετοιμασίας, εκπαίδευσης και ετοιμότητάς μας».

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ είπε χθες Τρίτη στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν πως η χώρα του λογαριάζει στην υποστήριξη της Ουάσιγκτον «αφού επιτεθεί στο Ιράν», σε αντίποινα για την επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας την 1η Οκτωβρίου με περίπου 200 πυραύλους εναντίον της ισραηλινής επικράτειας.

Πεζεσκιάν με Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν εξέφρασε σήμερα στον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν τη βούλησή του να “ενισχυθούν” οι σχέσεις με την Τεχεράνη, η οποία κατηγορείται από τους Δυτικούς ότι προμηθεύει στον ρωσικό στρατό μη επανδρωμένα αεροσκάφη με εκρηκτικά για την επίθεσή του στην Ουκρανία.

Οι διμερείς σχέσεις “παρουσιάζουν ανάπτυξη και είναι πράγματι φιλικές”, δήλωσε ο Πούτιν εκφράζοντας ικανοποίηση, μόλις άρχισε η διμερής συνάντηση με τον Πεζεσκιάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS που διοργανώνεται στο Καζάν της Ρωσίας. Πρόσθεσε ότι θέλει “να ενισχύσει τη θετική δυναμική που αναδύεται όσον αφορά την εμπορική και οικονομική συνεργασία”.

Ο Πούτιν είπε στον Ιρανό ομόλογό του ότι οι δύο χώρες θα υπογράψουν σύντομα μια συμφωνία πλήρους συνεργασίας και πρόσθεσε ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για την κατάσταση στη Συρία και τη Μέση Ανατολή.

Και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ συναντήθηκε σήμερα με τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των BRICS, μετέδωσε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Πολιτικοί και οικονομικοί εταίροι, η Κίνα και το Ιράν βρίσκονται αντιμέτωποι με τις δυτικές πιέσεις.

Διαβάστε επίσης:

Σύνοδος των BRICS στο Καζάν: Κηρύσσουν τον «πόλεμο» στο δολάριο και κάνουν έκκληση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή

Τουρκία: Τέσσερις νεκροί και 14 τραυματίες από την επίθεση στην αεροπορική βιομηχανία TUSAS

Tagesspiegel: «Το ΔΝΤ προβλέπει μηδενική ανάπτυξη για τη Γερμανία» – «Ο Σολτς δίνει νέες υποσχέσεις για την οικονομία»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter