Ισραήλ και Γαλλία στα «μαχαίρια» για την εισβολή στη Γάζα και στον Λίβανο

Ισραήλ και Γαλλία στα «μαχαίρια» για την εισβολή στη Γάζα και στον Λίβανο
Ο Emmanuel Macron και ο Benjamin Netanyahu σε παλαιότερη συνάντησή τους (Philippe Wojazer, pool via AP)

Μετά την κόντρα του Εμανουέλ Μακρόν με τον Μπένιαμιν Νετανιάχου την Τρίτη, η αντιπαράθεση Γαλλίας και Ισραήλ συνεχίστηκε σήμερα σε άλλο επίπεδο.

Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε χθες ότι « κ. Νετανιάχου δεν πρέπει να ξεχνά ότι η χώρα του δημιουργήθηκε με απόφαση του ΟΗΕ» και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απάντησε ότι «δεν ήταν το ψήφισμα του ΟΗΕ που ίδρυσε το κράτος του Ισραήλ, αλλά η νίκη που επιτεύχθηκε στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας».

Την Τετάρτη ανακοινώθηκε από τους διοργανωτές της ότι η διεθνής έκθεση Euronaval, που αφορά τον ναυτικό αμυντικό εξοπλισμό, δεν θα φιλοξενήσει ισραηλινά περίπτερα, ούτε στρατιωτικά είδη, κατόπιν αιτήματος της γαλλικής κυβέρνησης.

Η έκθεση αυτή, που διοργανώνεται ανά διετία, θα διεξαχθεί φέτος στις αρχές Νοεμβρίου στα βόρεια του Παρισιού.

«Η γαλλική κυβέρνηση ενημέρωσε την Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, τη Euronaval για την απόφασή της να επικυρώσει τη συμμετοχή των ισραηλινών αντιπροσωπειών στην έκθεση Euronaval 2024 χωρίς περίπτερα, ούτε παρουσίαση του υλικού τους», διευκρίνισε η διοργανώτρια αρχή. Η απόφαση αυτή θα επηρεάσει επτά ισραηλινές εταιρείες.

«Τηρώντας την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης, οι εταιρείες και οι Ισραηλινοί πολίτες που το επιθυμούν θα γίνουν δεκτοί στην έκθεση με βάση τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις», πρόσθεσε.

Περίπου 500 εταιρείες και 22.000 επισκέπτες αναμένεται να δώσουν το «παρών» στην 29η διεθνή έκθεση που θα φιλοξενηθεί μεταξύ 4-7 Νοεμβρίου στο εκθεσιακό πάρκο Παρί-Νορ Βιλπέντ, υπενθύμισαν οι διοργανωτές.

Στα τέλη Μαΐου είχε ακυρωθεί η συμμετοχή των ισραηλινών εταιρειών στην έκθεση αμυντικού χερσαίου εξοπλισμού Eurosatory με αφορμή την ισραηλινή επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας. Η παρουσία των ισραηλινών εταιρειών τελικά επιτράπηκε με δικαστική απόφαση.

Η απόφαση για τη Euronaval ελήφθη σε μια περίοδο που έχουν ανέβει οι τόνοι μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα και τον Λίβανο. Το Παρίσι ζητά επίμονη κατάπαυση του πυρός και στα δύο μέτωπα και καταγγέλλει τα ισραηλινά πλήγματα, τα οποία θεωρεί «σκόπιμα» εναντίον θέσεων των κυανόκρανων της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον νότιο Λίβανο.

Γκάλαντ: «Εχθρική πολιτική απέναντι στον εβραϊκό λαό»

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ χαρακτήρισε «ντροπή» την απόφαση του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν να απαγορεύσει σε ισραηλινές εταιρείες να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους στην έκθεση ναυτικού αμυντικού εξοπλισμού Euronaval.

«Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε το έθνος μας απέναντι στους εχθρούς σε επτά διαφορετικά μέτωπα και να πολεμάμε για το μέλλον μας, με ή χωρίς τη Γαλλία», έγραψε ο Γιοάβ Γκάλαντ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ.

Μάλιστα κατηγόρησε τη Γαλλία για αντισημιτισμό γράφοντας ότι «έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει με συνέπεια μια εχθρική πολιτική απέναντι στον εβραϊκό λαό».

Διαβάστε επίσης:

Λίβανος: Σφοδρές μάχες της Χεζμπολάχ με τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα

Ισραήλ: Με… αντιαποικιοκρατικό μένος απάντησαν οι ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης στις βρετανικές απειλές για κυρώσεις

5+1 ερωτήσεις και απαντήσεις για τη Unifil και γιατί το Ισραήλ βομβαρδίζει τις θέσεις της στον Λίβανο

 

Ετικέτες

Documento Newsletter