Ισραήλ – Ιράν: Μια τρομακτική σύγκρουση που όλοι βλέπουν να έρχεται – Η διπλωματία της τελευταίας στιγμής

Σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου (AP Photo/Leo Correa)

Σχεδόν βέβαιη θεωρείται η σύγκρουση Ισραήλ – Ιράν και ο πλανήτης κρατάει την ανάσα του ενώ γίνονται απεγνωσμένες διπλωματικές προσπάθειες ώστε να αποφευχθεί ή να περιοριστεί καθώς απειλεί να βάλει φωτιά στην ευρύτερη περιοχή.

Πάρα πολλές χώρες έχουν ζητήσει από υπηκόους τους να φύγουν από χώρες της περιοχής και αεροπορικές εταιρείες ματαιώνουν πτήσεις, όχι μόνο για το Ισραήλ, το Ιράν και τον Λίβανο αλλά και για την Ιορδανία.

Διαβάστε σχετικά: Η Ιορδανία ζητάει έκτακτα μέτρα από τις αεροπορικές εταιρείες – Η Aegean ακυρώνει πτήσεις από και προς το Αμμάν

Στο Ισραήλ κάποιοι προτείνουν η χώρα να επιτεθεί πρώτη στο Ιράν και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ δήλωσε ότι ο στρατός πρέπει να προετοιμαστεί για «ταχεία μετάβαση στην επίθεση».

Ο υπουργός που συναντήθηκε με αξιωματούχους της ισραηλινής αεροπορίας στο Τελ Αβίβ, είπε: «Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οτιδήποτε, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετάβασης στην επίθεση».

Ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης του Ισραήλ επικρίνει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου ότι «περιμένει να τον βομβαρδίσουν». Ο Γιαΐρ Λαπίντ επέκρινε την ισραηλινή κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι δεν έχει «αποτρεπτικό τρόπο» ενάντια στην αναμενόμενη ιρανική επίθεση.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση, είναι αυτό που βλέπουμε τις τελευταίες ημέρες το νέο πρότυπο; Είναι αποδεκτό για εσάς που εδώ και πέντε μέρες μια ολόκληρη χώρα κάθεται και περιμένει να μας βομβαρδίσουν; Γιατί δεν υπάρχει αποτροπή και δεν υπάρχει κυβέρνηση», έγραψε σε ανάρτηση στο X.

Οι ΗΠΑ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συγκάλεσε της ομάδας εθνικής ασφαλείας, λόγω της ανησυχίας για μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη. Παρούσα στη συνεδρίαση και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις.

Ο Μπάιντεν πρόκειται επίσης να μιλήσει τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα Β΄ της Ιορδανίας ο οποίος επιδίδεται σε διπλωματικό μαραθώνιο για να αποφευχθεί μια νέα κλιμάκωση.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν το βράδυ της Παρασκευής ότι ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με περισσότερα πλοία και μαχητικά αεροσκάφη, ώστε να προστατεύσουν τις δυνάμεις τους και τον σύμμαχό τους, το Ισραήλ, απέναντι στις απειλές του Ιράν, της Χαμάς και της Χεζμπολάχ.

Στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της G7 την Κυριακή, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν φέρεται να είπε στους ομολόγους του –σύμφωνα με τον ιστότοπο Axios– ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσουν επίθεση στο Ισραήλ μέσα στις επόμενες 24-48 ώρες, δηλαδή ακόμη και σήμερα Δευτέρα.

Ρωσική παρουσία στο Ιράν

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου προσγειώθηκε στην Τεχεράνη για συνομιλίες με Ιρανούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Οι συνομιλίες μεταξύ Σόιγκου και Πεζεσκιάν θα καλύψουν την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Ο Σόιγκου, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Άμυνας της Ρωσίας μέχρι τον Μάιο, πρόκειται επίσης να συναντηθεί με ανώτερους στρατιωτικούς και αξιωματούχους ασφαλείας για να συζητήσουν την ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται εν μέσω φόβων για κλιμάκωση στην περιοχή μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα.

Το Ιράν κατηγορεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η αποτυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αντιδράσει στα «ισραηλινά εγκλήματα» είναι η πιο σημαντική αιτία αστάθειας στην περιοχή, σύμφωνα με τον Αλί Μπαγκερί Κάνι, αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν.

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA του Ιράν ανέφερε ότι το Ιράν θα ασκήσει «το νόμιμο και εγγενές δικαίωμά του να αποτρέψει την τρομοκρατική ενέργεια που διαπράχθηκε από το [ισραηλινό] καθεστώς με στόχο την προστασία της εθνικής του ασφάλειας».

Χάος στο αεροδρόμιο της Βηρυτού

Χαοτικές σκηνές διαδραματίστηκαν στο διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού, αφού πολλές διεθνείς αεροπορικές εταιρείες ανέστειλαν προσωρινά τις πτήσεις τους προς τον Λίβανο λόγω ανησυχιών για στρατιωτική κλιμάκωση.

Πολλοί επιβάτες περιμένουν τις πτήσεις τους από νωρίς το πρωί της Δευτέρας. Πηγές από το αεροδρόμιο δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων dpa ότι οι ουρές ήταν τεράστιες με καθυστερήσεις που οδήγησαν σε πανικό στους επιβάτες σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το αεροδρόμιο της Βηρυτού είναι το μοναδικό διεθνές αεροδρόμιο του Λιβάνου.

Διαβάστε επίσης:

Αδιανόητη δήλωση Ισραηλινού υπουργού: «Δικαιολογημένο και ηθικό να πεθάνουν 2 εκατομμύρια στη Γάζα από πείνα»

Ισραήλ: Συγκρούσεις αστυνομίας και υπερορθόδοξων Εβραίων που αρνούνται την υποχρεωτική στράτευση

Ο Ερντογάν συγκρίνει τον Νετανιάχου με τον Χίτλερ και το αμερικανικό Κογκρέσο με το Ράιχσταγκ