Ισραήλ: Η κυβέρνηση Σούνακ παρενέβη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να αποτρέψει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των Νετανιάχου – Γκάλαντ

Ισραήλ: Η κυβέρνηση Σούνακ παρενέβη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να αποτρέψει την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των Νετανιάχου – Γκάλαντ

Σε καθυστέρηση της απόφασης για την έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης του Μπενιαμίν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Γιόαβ Γκάλαντ, οδηγεί η παρέμβαση της βρετανικής κυβέρνησης στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ).

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν οι δικαστές του ΔΠΔ αποφάνθηκαν την Πέμπτη ότι θα επιτρέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο να προβάλει νομικά επιχειρήματα στην υπόθεση εναντίον των Νετανιάχου – Γκάλαντ που κατηγορούνται από την εισαγγελία του ΔΠΔ για εγκλήματα πολέμου.

Δημοσιεύματα στο βρετανικό Τύπο αναφέρουν ότι σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα, μετά την υποβολή των αιτημάτων από τον εισαγγελέα, το Ηνωμένο Βασίλειο υποστήριξε ότι οι δικαστές που εκδικάζουν την υπόθεση πρέπει να εξετάσουν τα «εκκρεμή» ζητήματα σχετικά με τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ επί Ισραηλινών πολιτών πριν αποφασίσουν αν θα εκδώσουν τα εντάλματα. Δεν είναι λίγοι αυτοί που κατηγορούν πλέον ανοιχτά την κυβέρνηση Σούνακ ότι πήρε την απόφαση αυτή για να παρέμβει στην ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να στηρίξει πολιτικά την ισραηλινή πλευρά.

Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο του 2021, ομάδα δικαστών του ΔΠΔ είχε εκδώσει σχετική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.

Η απόφαση άνοιξε τον δρόμο στον προηγούμενο επικεφαλής εισαγγελέα του ΔΠΔ να ξεκινήσει ποινική έρευνα για φερόμενες φρικαλεότητες στη Γάζα, τη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ωστόσο, τον περασμένο μήνα, λίγο μετά το αίτημα του νυν εισαγγελέα του ΔΠΔ για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης των Νετανιάχου-Γκάλαντ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου παρενέβη στο προδικαστικό τμήμα του ΔΠΔ, υποστηρίζοντας ότι η απόφαση του 2021 «δεν αποσαφηνίζει» ζητήματα δικαιοδοσίας που σχετίζονται με τις συμφωνίες του Όσλο.

Οι δικηγόροι της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξαν ότι οι δικαστές θα πρέπει επομένως να λάβουν πρώτα μια απόφαση σχετικά με το αν το ΔΠΔ έχει δικαιοδοσία επί των ισραηλινών πολιτών αφού «η Παλαιστίνη δεν έχει δυνατότητα να ασκήσει ποινική δικαιοδοσία επί ισραηλινών υπηκόων σύμφωνα με τις συμφωνίες του Όσλο».

Διαβάστε επίσης:

Κασσελάκης για Τέμπη: «Τα πειστήρια του εγκλήματος βρίσκονται διασκορπισμένα – Μας οφείλετε την αλήθεια»

ΣΥΡΙΖΑ: Κατάθεση τροπολογίας για αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ενοχλείται από τις ερωτήσεις για τα οικονομικά της καταχρεωμένης ΝΔ

Ντιμπέιτ – «βατερλώ» για τον Μπάιντεν: Τι θα συμβεί εάν αποσυρθεί – Οι πιθανοί διάδοχοι και τα σενάρια

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter