Καθώς η πολεμική μηχανή του Ισραήλ συνεχίζει το λουτρό αίματος στη Γάζα, ο Guardian φέρνει στο φως την ταυτότητα του επικεφαλής της Μονάδας 8200, μιας από τις πιο ισχυρές υπηρεσίες παρακολούθησης στον κόσμο.
Ταυτόχρονα αποκαλύπτονται περισσότερα για τη φονική μηχανή του Ισραήλ στη Γάζα, που λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη και επιλέγει στόχους, βομβαρδίζει με πολύ μεγάλη ταχύτητα, μηδενίζοντας όποια καθυστέρηση προκαλείται από την ανθρώπινη επικοινωνία μεταξύ στρατιωτικών και, το κυριότερο, αδιαφορεί για τις απώλειες αμάχων. Πρόκειται για το στρατιωτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που ονομάζεται Lavender.
Η Μονάδα 8200 ή MAMRAM στρατολογεί ταλαντούχους της πληροφορικής αμέσως μόλις τα άτομα αυτά τελειώσουν το λύκειο, εκπαιδεύοντας τους σε διάφορους τομείς.
Οι απόφοιτοί της ιδρύουν νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας στο Ισραήλ, που συνδέονται με άμεσο ή έμμεσο τρόπο με τον ισραηλινό στρατό. Ακόμη, άγνωστος αριθμός αποφοίτων είτε ιδρύουν παρόμοιες εταιρείες στο εξωτερικό διατηρώντας την άμεση ή έμμεση σχέση τους με τον ισραηλινό στρατό, είτε βοηθούν όποτε χρειάζεται σε προσωπικό επίπεδο την χώρα τους.
Σχέσεις με Ελλάδα
Οπως έχει αποκαλύψει το Documento, στην εταιρεία Intellexa που διακίνησε το λογισμικό υποκλοπών Predator στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του κόσμου εργάζονταν πρώην στελέχη της Μονάδας 8200.
Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας, αφού πέρασε περισσότερες από δύο δεκαετίες λειτουργώντας στο «σκοτάδι», ο Γιόσι Σαριέλ, άφησε την ταυτότητά του εκτεθειμένη στο διαδίκτυο.
Η γκάφα
Το «σφάλμα ασφαλείας» συνδέεται με ένα βιβλίο που δημοσιεύτηκε στο Amazon, το οποίο άφησε ένα ψηφιακό ίχνος σε έναν ιδιωτικό λογαριασμό Google, ο οποίος δημιουργήθηκε στο όνομά του Σαριέλ μαζί με το μοναδικό αναγνωριστικό του, διαθέτοντας συνδέσμους στους χάρτες και τα προφίλ ημερολογίου.
Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται ο Guardian, ο Σαριέλ είναι ο μυστικός συγγραφέας του The Human Machine Team, ενός βιβλίου στο οποίο προσφέρει ένα ριζοσπαστικό όραμα, για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να διαμορφώσει τη σχέση μεταξύ στρατιωτικού προσωπικού και μηχανών.
Τεχνητή νοημοσύνη
Το βιβλίο, που δημοσιεύτηκε το 2021 με ψευδώνυμο που αποτελείται από τα αρχικά του Σαριέλ (Ταξίαρχος YS), παρέχει ένα προσχέδιο για τα προηγμένα συστήματα που τροφοδοτούνται με τεχνητή νοημοσύνη, στα οποία πρωτοστάτησε ο ισραηλινός στρατός (IDF) κατά τη διάρκεια του εξάμηνου πολέμου στη Γάζα. Η ηλεκτρονική έκδοση του βιβλίου περιελάμβανε μια ανώνυμη διεύθυνση email, που μπορεί εύκολα να εντοπιστεί στο όνομα και τον λογαριασμό Google του Σαριέλ.
Η εν λόγω γκάφα είναι πιθανό να ασκήσει περαιτέρω πίεση στον Σαριέλ, για τον οποίο συχνά λέγεται ότι «ζει και αναπνέει πληροφορίες», ενώ η θητεία του στη διεύθυνση του επίλεκτου τμήματος πληροφοριών του Ισραήλ, έχει προκαλέσει διαμάχες.
Σημειώνεται, πως η μονάδα 8200 – που κάποτε τιμούνταν εντός του Ισραήλ και πέραν αυτής για τις δυνατότητες πληροφοριών που συναγωνίζονταν εκείνες της GCHQ του Ηνωμένου Βασιλείου – πιστεύεται ότι κατασκεύασε μια τεράστια συσκευή παρακολούθησης για να ελέγχει στενά τα παλαιστινιακά εδάφη. Ωστόσο, έχει επικριθεί για την αποτυχία της να προβλέψει και να αποτρέψει τη θανατηφόρα επίθεση μαχητών της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Διαβάστε επίσης:
Telegraph: «Μπάιντεν σε Ισραήλ: Σταματήστε να σκοτώνετε αμάχους στη Γάζα»
Ισραήλ: Ενισχύει τον στρατό, παίρνει σοβαρά τις απειλές του Ιράν