Η ισραηλινή αστυνομία υπέκλεψε σε μεγάλη κλίμακα τις τηλεφωνικές επικοινωνίες δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων και μελών του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου χάρη στο λογισμικό Pegasus, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα από ισραηλινή εφημερίδα.
Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της οικονομικής εφημερίδας Calcalist που οδήγησαν τη δικαιοσύνη να ξεκινήσει έρευνα στις 20 Ιανουαρίου, η αστυνομία παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογίες για την υποκλοπή πληροφοριών «χωρίς εξουσιοδότηση», χωρίς όμως να κατονομάζει το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρίας NSO.
Σήμερα η εφημερίδα Calcalist ανέφερε ότι η χρήση του προγράμματος Pegasus έγινε συνηθισμένη πρακτική για τη συγκέντρωση πληροφοριών και χρησιμοποιήθηκε κυρίως, χωρίς δικαστική άδεια, σε βάρος του Αβνέρ Νετανιάχου, ενός εκ των γιων του πρώην πρωθυπουργού, συμβούλων επικοινωνίας αυτού του τελευταίου, καθώς επιφανών δημοσιογράφων και δημάρχων.
«Από διευθυντές υπουργείων έως δημοσιογράφους και επιχειρηματίες: η μαζική προσβολή με το Pegasus έχει επηρεάσει τους πάντες, από ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και των Αιθιόπων, έως στελέχη μεγάλων εταιριών, δημάρχους και συνεργάτες του πρωθυπουργού», σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ο διοικητής της ισραηλινής αστυνομίας Γιαακόβ Σταμπτάι ανέφερε σε ανακοίνωση ότι ζήτησε από τον υπουργό Δημόσιας Ασφάλειας Ομάρ Μπαρ-Λεβ την έναρξη εξωτερικής και ανεξάρτητης έρευνας για να «αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης» και να «ρυθμιστεί η χρήση της τεχνολογίας από την αστυνομία».
Την περασμένη εβδομάδα, άλλα ισραηλινά μέσα ανέφεραν ότι υπήρχαν υποψίες πως η αστυνομία είχε υποκλέψει τις τηλεφωνικές επικοινωνίες ενός μάρτυρα-κλειδί στη δίκη του Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Ο ισραηλινός όμιλος κυβερνοασφάλειας NSO, ιδιοκτήτης του Pegasus, δεν έχει διαψεύσει ούτε επιβεβαιώσει την πώληση του λογισμικού στην αστυνομία, τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν ενεπλάκη στη λειτουργία του συστήματος από τη στιγμή που πωλήθηκε σε κυβερνητικούς πελάτες».
«Κρατική Επιτροπή» έρευνας
Ο Ισραηλινός υπουργός που είναι αρμόδιος για την Αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι συστήνει κρατική επιτροπή έρευνας ύστερα από δημοσίευμα εφημερίδας σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία είχε παρανόμως χρησιμοποιήσει κατασκοπευτικό λογισμικό σε βάρος μελών του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και άλλων δημόσιων προσώπων.
Η ισραηλινή αστυνομία υπέκλεψε σε μεγάλη κλίματα τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις δημόσιων προσώπων, δημοσιογράφων και μελών του περιβάλλοντος του πρώην πρωθυπουργού χάρη στο λογισμικό Pegasus, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις που δημοσιεύθηκαν σήμερα από ισραηλινή εφημερίδα.
Μετά τις πρώτες αποκαλύψεις της οικονομικής εφημερίδας Calcalist που οδήγησαν τη δικαιοσύνη να ξεκινήσει έρευνα στις 20 Ιανουαρίου, η αστυνομία παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι έχει χρησιμοποιήσει τεχνολογίες για την υποκλοπή πληροφοριών «χωρίς εξουσιοδότηση», χωρίς όμως να κατονομάζει το λογισμικό Pegasus της ισραηλινής εταιρίας NSO.
Σήμερα, η εφημερίδα Calcalist ανέφερε ότι η χρήση του προγράμματος Pegasus έγινε συνηθισμένη πρακτική για τη συγκέντρωση πληροφοριών και χρησιμοποιήθηκε κυρίως, χωρίς δικαστική άδεια, σε βάρος του Αβνέρ Νετανιάχου, ενός εκ των γιων του πρώην πρωθυπουργού, συμβούλων επικοινωνίας αυτού του τελευταίου, καθώς και επιφανών δημοσιογράφων και δημάρχων.
Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Ομέρ Μπαρ-Λεβ ανακοίνωσε ότι συστήνει κρατική επιτροπή έρευνας «για να εξετάσει όλους τους ισχυρισμούς σε όλο τους το βάθος και το εύρος».
«Δεν θα υπάρξουν τέτοιες αστοχίες όσο εγώ είμαι υπεύθυνος», ανέφερε σύμφωνα με τα σχόλια που μεταδόθηκαν από ισραηλινά μέσα ενημέρωσης. Ο Μπαρ-Λεβ διορίστηκε μέλος της κυβέρνησης συνασπισμού του πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ τον Ιούνιο.
Από την πλευρά του πρωθυπουργού δεν υπήρξε άμεση αντίδραση στο θέμα αυτό σήμερα. Ωστόσο, τουλάχιστον τρεις υπουργοί από τη διακομματική συμμαχία του ζήτησαν να διενεργεί ανεξάρτητη έρευνα, όπως ζήτησε και η Ένωση Δημοσιογράφων του Ισραήλ.
Ανησυχία εξέφρασε και ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ. «Δεν πρέπει να χάσουμε τη δημοκρατία μας. Δεν πρέπει να χάσουμε την αστυνομία μας. Και σίγουρα δεν πρέπει να χάσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών σε αυτές. Αυτό καθιστά απαραίτητη μια εις βάθος και λεπτομερή έρευνα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ