Ισραήλ- Γάζα: Μικρή αποκλιμάκωση της βίας καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για εκεχειρία

Ισραήλ- Γάζα: Μικρή αποκλιμάκωση της βίας καθώς αυξάνονται οι πιέσεις για εκεχειρία
Israel War and Politics

Για 11η ημέρα συνεχίζεται η βία στην Λωρίδα της Γάζας καθώς οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν και υπήρχε για αρκετά μεγάλο διάστημα κατάπαυση του πυρός, μια ημέρα μόλις αφότου ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε δημόσια το Ισραήλ για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Το Ισραήλ πραγματοποίησε περισσότερες από δώδεκα αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα μετά τα μεσάνυχτα. Σύμφωνα με τους γιατρούς τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν σε αεροπορική επίθεση στην πόλη Χαν Γιούνης στη νότια Γάζα.

Οι σειρήνες ήχησαν ξανά νωρίς την Πέμπτη στη νότια ισραηλινή πόλη Μπερσέμπα και σε περιοχές που συνορεύουν με τη Γάζα. Δεν υπάρχουν ωστόσο άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland, συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Χαμάς Ismail Haniyeh στο Κατάρ, σύμφωνα με το Al Jazeera προκειμένου να γίνει μια προσπάθεια για εκεχειρία. Την ίδια ώρα, ο ανώτερος πολιτικός αξιωματούχος της Χαμάς, Μούσα Αμπού Μαρτζούκ κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο λιβανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο al-Mayadeen, εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρχει σύντομα εκεχειρία.

«Πιστεύω ότι οι εν εξελίξει προσπάθειες για μια κατάπαυση του πυρός θα πετύχουν. Αναμένω μια εκεχειρία εντός των επόμενων δύο ημερών και η εκεχειρία θα είναι βάσει αμοιβαίας συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

Από την έναρξη των συγκρούσεων στις 10 Μαΐου, Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι στον τομέα της υγείας αναφέρουν ότι 228 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε εναέριους βομβαρδισμούς που επιδείνωσαν την ήδη τρομερή ανθρωπιστική κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα.

Σχέδιο απόφασης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τη Γαλλία

Στο μεταξύ, η αποστολή των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε χθες πως η Ουάσινγκτον «δεν θα υποστηρίξουμε« ενέργειες οι οποίες «πιστεύουμε πως υπονομεύουν τις προσπάθειες για να αποκλιμακωθεί» η βία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Η γαλλική αποστολή διένειμε το κείμενο στα υπόλοιπα 14 μέλη του ΣΑ νωρίτερα χθες.

Το κείμενο απαιτεί να υπάρξει άμεσος τερματισμός των εχθροπραξιών, ενώ καταδικάζει τις «εκτοξεύσεις πυραύλων αδιακρίτως εναντίον περιοχών όπου ζουν άμαχοι», χωρίς να αναφέρεται ονομαστικά στη μία ή στην άλλη πλευρά. Καλεί να προστατευθούν οι άμαχοι και να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία για την επίλυση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών.

Οι Παλαιστίνιοι οραματίζονται την απόκτηση ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ, εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ το 1967.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας δήλωσε ότι ελπίζει το 15μελές ΣΑ να διεξαγάγει ψηφοφορία το συντομότερο δυνατόν. Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση, απαιτείται να εξασφαλίσει εννέα ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία).

Οι ΗΠΑ παραδοσιακά προστατεύουν το Ισραήλ, στενό σύμμαχό τους, στον ΟΗΕ. Η αμερικανίδα πρεσβεύτρια Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ είπε στους ομολόγους της την Τρίτη πως μια «δημόσια τοποθέτηση αυτή τη στιγμή» από το ΣΑ δεν θα συνέβαλε να αποκλιμακωθεί η σύγκρουση.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής αποστολής απάντησε σε ερώτηση για τη γαλλική πρωτοβουλία πως η θέση της Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει.

«Έχουμε πει με σαφήνεια και συνέπεια ότι επικεντρωνόμαστε σε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες που είναι σε εξέλιξη για να τερματιστεί η βία και δεν θα υποστηρίξουμε ενέργειες που πιστεύουμε ότι θα υπονόμευαν τις προσπάθειες να υπάρξει αποκλιμάκωση».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει την επιχείρηση εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας παρότι ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τον παρότρυνε να επιδιώξει «αποκλιμάκωση» έπειτα από 10 ημέρες αιματηρών εχθροπραξιών.

Γάλλοι διπλωμάτες, που εξήγησαν πως αποφασίστηκε να κατατεθεί το σχέδιο απόφασης μετά την εναντίωση των ΗΠΑ στο να δημοσιοποιηθεί έστω μια ανακοίνωση του ΣΑ, πιστεύουν ότι εάν καρποφορήσει να αυξήσει την πίεση στα μέρη.

Με την άποψη αυτή συμφωνεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. «Θεωρούμε ότι η ενωμένη, ισχυρή φωνή του Συμβουλίου έχει βάρος, όχι μόνο σε αυτή την κρίση, αλλά και σε άλλες ένοπλες συρράξεις», εξήγησε εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα.

Documento Newsletter