Μόνο ενωμένη δεν εμφανίστηκε η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ισραήλ σχετικά με την στάση της απέναντι στις ΗΠΑ κατά την διάρκεια την επίσκεψης του Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν και το μέλλον της Γάζας και γενικότερα του Παλαιστινιακού.
Από την μια πλευρά ο Μπένιαμιν Νετανιάχου παίρνοντας το μέρος της ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης του εμφανίστηκε αδιάλλακτος σε μια σειρά από ζητήματα (όπως εκεχειρία, λύση των δύο κρατών, συμμετοχή της Παλαιστινιακής Αρχής έστω και με νέα ανθρωπογεωγραφία).
Από την άλλη ο μέχρι πρότινος βασικός πολιτικός του αντίπαλος Μπένι Γκαντζ (που συναντήθηκε με τον Σάλιβαν), εμφανίστηκε πιο διαλλακτικός στα παραπάνω ζητήματα, πιο θετικός απέναντι στις προτάσεις των ΗΠΑ και ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι σε όσους «δημιουργούν κατασκευασμένες διαφωνίες στην δημόσια σφαίρα και βλάπτουν τις σχέσεις μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες».
Σύμφωνα με τον Γκαντζ, του οποίου το Κόμμα Εθνικής Ενότητας αν γίνονταν τώρα εκλογές θα έπαιρνε 43 έδρες από 12 έδρες που έχει τώρα στην Κνεσέτ: «Το πιο σημαντικό πράγμα αυτή την στιγμή είναι να κερδίσουμε τον πόλεμο και να εξασφαλίσουμε την ασφάλεια του Ισραήλ. Για τον σκοπό αυτό, είναι σημαντικά η ενότητα του λαού, η στήριξη στους στρατιώτες, η επιστροφή των ομήρων και η λήψη σωστών αποφάσεων σε στρατιωτικό και πολιτικό επίπεδο».
Ο ίδιος συμπλήρωσε: «Ο ρόλος όσων ηγούνται είναι να λένε στο κοινό τι πρόκειται να συμβεί σε επίπεδο πραγματικό και να προωθούνται προς τον στόχο χωρίς να δημιουργούνται κατασκευασμένες διαφωνίες την ώρα που οι στρατιώτες μας μάχονται δίπλα δίπλα στο πεδίο της μάχης».
Διαβάστε επίσης: «Ρήγμα» στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ: «Θα συνεχίσουμε μέχρι τέλους στη Γάζα παρά τις διεθνείς πιέσεις», λέει ο Νετανιάχου
Ο Γκάντζ, ο οποίος σημειωτέον είναι στην ουσία αυτός που διευθύνει τον πόλεμο στην Γάζα, καταφέρθηκε εναντίον της Χαμάς, αλλά ακόμα και σε αυτό το σημείο διαφοροποιήθηκε από την ακραία ρητορική του Νετανιάχου και των υπουργών της Ακροδεξιάς πτέρυγας της κυβέρνησης. Σύμφωνα με τον Γκαντζ: «Η Χαμάς είναι μέρος του ιρανικού άξονα που θέλει να μας καταστρέψει και να σταματήσει την εξομάλυνση (σ,σ. των σχέσεων του Ισραήλ με τις γειτονικές χώρες). Πρέπει να πετύχουμε το αντίθετο: να απομακρύνουμε την απειλή της Χαμάς, να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τις μετριοπαθείς αραβικές χώρες και να οικοδομήσουμε μια διαφορετική περιφερειακή πραγματικότητα που θα περιλαμβάνει επίσης ένα πλαίσιο για μια λύση στη Γάζα».
Από τα παραπάνω γίνεται ξεκάθαρο ότι ήδη η πίεση που ασκούν οι ΗΠΑ για αλλαγή τακτικής στον πόλεμο με έμφαση στην ανθρωπιστική κατάσταση και την εκεχειρία αρχίζει να δημιουργεί ρωγμές στο σαθρό κέλυφος που δημιούργησε γύρω του ο Νετανιάχου με την ακροδεξιά, και έχει αποτέλεσμα χιλιάδες νεκρούς σε Γάζα και Δυτική Όχθη, για να διασωθεί πολιτικά.
Διαβάστε επίσης: Μέση Ανατολή: Ο Αμπάς υπογραμμίζει ότι η «Γάζα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Παλαιστίνης»