Ισραήλ: Αξιωματούχοι φοβούνται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να τους κατηγορήσει για γενοκτονία

Ισραήλ: Αξιωματούχοι φοβούνται ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μπορεί να τους κατηγορήσει για γενοκτονία
AP Photo/Fatima Shbair

Οι αρχές ασφαλείας του Ισραήλ και το υπουργείο Δικαιοσύνης ανησυχούν ότι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης θα κατηγορήσει το Ισραήλ για γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ισραηλινής εφημερίδας Haaretz. Aυτό γίνεται μετά από το αίτημα της Νότιας Αφρικής, η οποία υπέβαλε αναφορά στο Διεθνές Δικαστήριο το Σαββατοκύριακο.

Η Haaretz έμαθε ότι ένας ανώτερος νομικός εμπειρογνώμονας που ασχολείται με το θέμα έχει προειδοποιήσει τις τελευταίες ημέρες τον αρχηγό του επιτελείου Herzl Halevi, ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος το δικαστήριο να εκδώσει απόφαση καλώντας το Ισραήλ να σταματήσει τα πυρά του, σημειώνοντας ότι το Ισραήλ δεσμεύεται από τις αποφάσεις του δικαστηρίου. Ο στρατός και το υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν ήδη αρχίσει να προετοιμάζονται για την αντιμετώπιση της καταγγελίας και τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για το θέμα στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες διεθνούς δικαίου, η διαδικασία μπορεί να εδραιώσει τους ισχυρισμούς για γενοκτονία κατά του Ισραήλ και έτσι να οδηγήσει στη διπλωματική του απομόνωση και σε μποϊκοτάζ ή κυρώσεις εναντίον του ή εναντίον ισραηλινών επιχειρήσεων.

Σε αντίθεση με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, το οποίο διεξάγει διαδικασίες κατά ιδιωτών, το Διεθνές Δικαστήριο (όργανο του ΟΗΕ) ασχολείται με δικαστικές διαφορές μεταξύ χωρών. Το Ισραήλ δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο διεξάγει έρευνες για φερόμενα εγκλήματα πολέμου τόσο από Ισραηλινούς όσο και από Παλαιστίνιους, συμπεριλαμβανομένου του τρέχοντος πολέμου.

Αντίθετα, έχει υπογράψει τη συνθήκη κατά της γενοκτονίας, με την εξουσία της οποίας το Διεθνές Δικαστήριο αντλεί την εξουσία του να εξετάσει την καταγγελία που κατατέθηκε κατά του Ισραήλ από τη Νότια Αφρική. Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου, κάθε χώρα που υπογράφει μπορεί να υποβάλει καταγγελία κατά άλλης χώρας, ακόμη και αν δεν έχει ζημιωθεί άμεσα από αυτήν.

Η προσφυγή της Νότιας Αφρικής

Στην προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο, η Νότια Αφρική ισχυρίστηκε ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα και δεν ενεργεί για να τιμωρήσει όσους υποκινούν σε γενοκτονία. Κατηγόρησε το Ισραήλ για «αδιάκριτη χρήση βίας και βίαιη απομάκρυνση κατοίκων» και ισχυρίστηκε ότι μεταξύ των αναφερόμενων ισραηλινών ενεργειών είναι «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου». Ισχυρίστηκε επίσης ότι ορισμένες από αυτές τις ενέργειες πληρούν τον βασικό ορισμό της γενοκτονίας.

Η Νότια Αφρική ζήτησε από το δικαστήριο να συζητήσει το θέμα τις επόμενες ημέρες και να εκδώσει προσωρινή διαταγή κατά του Ισραήλ που ζητά κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την αναφορά, αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για την προστασία των Παλαιστινίων από «περαιτέρω ανεπανόρθωτη ζημιά».

Η Νότια Αφρική ζήτησε περαιτέρω από το δικαστήριο να διατάξει το Ισραήλ να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους που απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους στη Λωρίδα της Γάζας να επιστρέψουν σε αυτά. Να σταματήσουν να τους στερούν φαγητό, νερό και ανθρωπιστική βοήθεια. Να διασφαλίσει ότι οι Ισραηλινοί δεν υποκινούν σε γενοκτονία και να τιμωρήσει αυτούς που το κάνουν. Να επιτρέψει μια ανεξάρτητη διερεύνηση των ενεργειών τους.\

Η απάντηση του Ισραήλ

Στην απάντησή του στην αναφορά, το Ισραήλ κατηγόρησε τη Νότια Αφρική για «συκοφαντία αίματος», η οποία είναι «χωρίς νομική αξία και αποτελεί βασική εκμετάλλευση και περιφρόνηση του δικαστηρίου».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει: «Η Νότια Αφρική συνεργάζεται με μια τρομοκρατική ομάδα που ζητά την εξόντωση του Ισραήλ. Η Χαμάς είναι αυτή που ευθύνεται για τα δεινά των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας όταν τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινες ασπίδες και τους κλέβει την ανθρωπιστική βοήθεια».

Όσον αφορά τις κατηγορίες για βλάβη σε αμάχους, το υπουργείο είπε ότι «το Ισραήλ είναι προσηλωμένο στο διεθνές δίκαιο, το τηρεί και κατευθύνει τις στρατιωτικές του προσπάθειες εναντίον της Χαμάς και των τρομοκρατικών ομάδων που συνεργάζονται μαζί τους και μόνο εναντίον τους».

Ο καθηγητής Eliav Lieblich, ειδικός στο Διεθνές Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, εξηγεί ότι η Νότια Αφρική προβάλλει δύο βασικούς ισχυρισμούς: ότι το Ισραήλ δεν ενεργεί για να αποτρέψει δηλώσεις που ζητούν γενοκτονία και ότι διαπράττει ενέργειες που συνιστούν γενοκτονία. Αυτά είναι πολύ, πολύ σκληρά πράγματα για τα αυτιά του Ισραήλ, αλλά η επίδρασή τους δεν πρέπει να αγνοηθεί, και ως εκ τούτου οι ισχυρισμοί πρέπει να απαντηθούν σοβαρά.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Η Νότια Αφρική παραπέμπει στο Διεθνές Δικαστήριο το Ισραήλ με την κατηγορία της Γενοκτονίας

Το Ισραήλ απορρίπτει ως «συκοφαντία» την προσφυγή της Ν. Αφρικής στη Χάγη για γενοκτονία στη Γάζα

Documento Newsletter