Αντιμέτωπος με την σοβαρότερη μέχρι τώρα ενδοκυβερνητική κρίση έρχεται ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά από δικαστική απόφαση που κόβει τις κρατικές επιδοτήσεις στους υπερορθόδοξους Εβραίους που δεν υπηρετούν στον στρατό. Η απόφαση έρχεται σε μια δύσκολη φάση για τον ίδιο εξαιτίας της πίεσης της διεθνούς κοινότητας για κατάπαυση του πυρός και παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας στην Γάζα, και δεν είναι απίθανο να οδηγήσει στην αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό των ακροδεξιών υπερορθόδοξων κομμάτων που τον στηρίζουν.
Η απόφαση ακολουθεί μια σειρά καθυστερήσεων στην υποβολή από την κυβέρνηση σχετικής πρότασης στο δικαστήριο με στόχο την προώθηση της στρατιωτικής κατάταξης των υπερορθόδοξων ανδρών, οι οποίοι ιστορικά απαλλάσσονται από τη στράτευση.
Το δικαστήριο είχε προηγουμένως αποφασίσει ότι το ισχύον σύστημα συνιστά διάκριση και είχε δώσει προθεσμία στην κυβέρνηση μέχρι τη Δευτέρα να παρουσιάσει ένα νέο σχέδιο και μέχρι τις 30 Ιουνίου να το περάσει. Ο Νετανιάχου, η κυβέρνηση του οποίου περιλαμβάνει κόμματα που υποστηρίζουν και αντιτίθενται στην κατάταξη των υπερορθόδοξων, ζήτησε την Πέμπτη από το δικαστήριο παράταση 30 ημερών για να βρεθεί κάποια συμβιβαστική λύση.
Στο Ισραήλ η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική, όμως εδώ και δεκαετίες οι υπερορθόδοξοι Εβραίοι, γνωστοί και ως Χαρέντι εξαιρούνται. Εναλλακτικά τους επιτρέπεται να συνεχίσουν την πλήρη απασχόληση τους με τη μελέτη της Τορά και να παίρνουν και κρατικές επιδοτήσεις για αυτό.
Με αφορμή όμως την επίθεση στην Γάζα, νομοθέτες από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση εξέφρασαν μια θέση που θέλει να μετακυλήσει το βάρος των αυξημένων υποχρεώσεων στρατιωτικής θητείας στην κοινότητα των Χαρέντι, αντί να επιβάλλει πρόσθετα καθήκοντα σε όσους ήδη υπηρετούν.
Ο Μπένι Γκαντζ, πολιτικός αντίπαλος του Νετανιάχου, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι σκοπεύει να παραιτηθεί από την κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης για το θέμα, χαιρέτισε την απόφαση του δικαστηρίου και δήλωσε ότι αναγνωρίζει «την ανάγκη για στρατιώτες κατά τη διάρκεια ενός δύσκολου πολέμου και την ανάγκη για όλους στην κοινωνία μας να συμμετέχουν στο δικαίωμα να υπηρετούν τη χώρα».
Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να έχει βαθιές πολιτικές και κοινωνικές συνέπειες.
Στους υποστηρικτές του να σταματήσει η εξαίρεση περιλαμβάνονται ο υπουργός Άμυνας και άλλα μέλη του υπουργικού συμβουλίου που διαχειρίζεται τον πόλεμο, οι οποίοι προβλέπουν μήνες μαχών με ότι σημαίνει αυτό για το ανθρώπινο δυναμικό και τις επιστρατεύσεις.
Τα δύο υπερορθόδοξα κόμματα του θρησκευτικού-εθνικιστικού συνασπισμού του Νετανιάχου, το United Torah Judaism και το Shas, κατήγγειλαν την απόφαση ως «σημάδι του Κάιν». Ο Άριε Ντέρι, επικεφαλής του Shas, χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «πρωτοφανή εκφοβισμό των σπουδαστών της Τορά στο εβραϊκό κράτος».
Εάν τα υπερορθόδοξα κόμματα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση, η χώρα θα αναγκαστεί να πάει σε νέες εκλογές, με τον Νετανιάχου να υπολείπεται σημαντικά στις δημοσκοπήσεις.
Διαβάστε επίσης: Ο Νετανιάχου απαντά στον Μπάιντεν ακυρώνοντας επίσκεψη διπλωματών στις ΗΠΑ
Τουρκία σε Ισραήλ: «Στοχοποιείτε τον Ερντογάν επειδή είπε την αλήθεια»
Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Θα μπούμε στην Ράφα με ή χωρίς εσάς – Η απάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ