Ισπανία: Χιλιάδες Ισπανοί θα διαμαρτυρηθούν στη Μάλαγα κατά του μαζικού τουρισμού

Ισπανία: Χιλιάδες Ισπανοί θα διαμαρτυρηθούν στη Μάλαγα κατά του μαζικού τουρισμού

Χιλιάδες άνθρωποι από όλη τη νότια Ισπανία αναμένεται να κατέβουν στους δρόμους της Μάλαγα το Σάββατο στην τελευταία σειρά διαδηλώσεων κατά του μαζικού τουρισμού.

Διαδηλωτές από τους δημοφιλείς προορισμούς της Ανδαλουσίας,  της Γρανάδας, της Σεβίλλης και του Κάντιθ θα ενωθούν με άλλους στη μεσογειακή πόλη μετά τις πρόσφατες διαδηλώσεις στα Κανάρια και τις Βαλεαρίδες Νήσους, ενώ μια άλλη έχει προγραμματιστεί για μια εβδομάδα αργότερα στη Βαρκελώνη.

Με τον αριθμό των επισκεπτών στην Ισπανία να αναμένεται να ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια φέτος, υπερδιπλάσιος του πληθυσμού της χώρας, υπάρχει μια αυξανόμενη αίσθηση ακόμη και στην τουριστική βιομηχανία ότι τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο.

Τα παράπονα κυμαίνονται από εκείνα για τον κορεσμό του δημόσιου χώρου και των εγκαταστάσεων όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς μέχρι την εξάλειψη των τοπικών επιχειρήσεων, αλλά το βασικό πρόβλημα είναι η στέγαση. Το εξαιρετικά προσοδοφόρο εμπόριο τουριστικών διαμερισμάτων έχει καταπιεί το απόθεμα κατοικιών, έχει εκδιώξει τους κατοίκους της περιοχής και έχει καταστρέψει ιστορικές αστικές περιοχές.

Η Μάλαγα, μέχρι πρόσφατα ένα σημείο εκκίνησης για τους επισκέπτες στα πυκνοδομημένα θέρετρα της Κόστα ντελ Σολ, έχει γίνει προορισμός από μόνη της, υφίσταται μια ταχεία διαδικασία εξευγενισμού που τιμολογεί τους κατοίκους από τα σπίτια τους. Η Κάθριν Πάουελ, η παγκόσμια επικεφαλής φιλοξενίας στην Airbnb, είπε ότι η πόλη ήταν ο πιο περιζήτητος προορισμός της.

«Οι άνθρωποι που εργάζονται στον τουριστικό κλάδο δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά το ενοίκιο στην πόλη τους. Όσο η κατοικία θεωρείται εμπορεύσιμο περιουσιακό στοιχείο, δεν θα υπάρξει λύση», δήλωσε ο Curro Machuca του συνδικάτου των ενοικιαστών της Μάλαγα. «Πιστεύουμε ότι η βάση της οικονομίας της Μάλαγα στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού είναι μη βιώσιμη και πρέπει να αλλάξει».

Ο Olalla Luque Colmenero από την ομάδα πίεσης της Γρανάδας Albayzín Habitable, η οποία κάνει καμπάνια για την ιστορική συνοικία Albayzín της πόλης, μια περιοχή παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco, είπε ότι οι κάτοικοι ήταν το κλειδί για την περιοχή.

«Είναι πολύ καλό να είσαι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, αλλά δεν αφορά μόνο την αρχιτεκτονική. η κληρονομιά είναι οι άνθρωποι και οι παραδόσεις τους καθώς και η κοινωνική πτυχή, που είναι αυτό που χάνουμε», είπε, προσθέτοντας ότι η έκρηξη των τουριστικών διαμερισμάτων σήμαινε ότι ουσιαστικά δεν υπήρχαν σπίτια προς ενοικίαση στην περιοχή. «Ο τουρισμός είναι σημαντικός για την πόλη, αλλά αυτό που αντιτάσσουμε είναι ο τουρισμός που διώχνει τους ανθρώπους από τα σπίτια τους».

Ο δήμαρχος της Βαρκελώνης, Jaume Collboni, έγινε πρωτοσέλιδο την περασμένη εβδομάδα όταν ανακοίνωσε ότι οι άδειες για τα 10.000 νόμιμα τουριστικά διαμερίσματα της πόλης δεν θα ανανεωθούν όταν έληγαν το 2028. Το παράδειγμά του αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις.

Διαβάστε επίσης

Ο Κασσελάκης προκαλεί τον Τσίπρα: Έλα και ανάλαβε και θα είμαι στρατιώτης, αλλιώς στήριξε με χωρίς παιχνίδια

Ερευνα ΙΝΕ ΓΣΕΕ: Το μεγάλο ξεζούμισμα των μισθωτών κινεί την οικονομία στην Ελλάδα του Μητσοτάκη

Ηχηρή παρέμβαση Τσίπρα μέσω συνεργατών: «Χυδαιότητα ότι δεν βοήθησε την Αυγή»

Ύδρα: Οι αντιφατικές εκθέσεις της Πυροσβεστικής και τα γενέθλια μιας εκ των κατηγορούμενων από το Καζακστάν

ΕΣΥ σε κατάρρευση: Κατσαρίδες, υγρασία, απαξίωση και εκμετάλλευση στο νοσοκομείο Άμφισσας (Photos)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter