Ισπανία: «Τουρίστες, γυρίστε σπίτια σας» – Διαμαρτυρίες κατά του τουρισμού και τον χειμώνα

Ισπανία: «Τουρίστες, γυρίστε σπίτια σας» – Διαμαρτυρίες κατά του τουρισμού και τον χειμώνα

Η αντιπαράθεση για τον μαζικό τουρισμό στην Ισπανία επεκτείνεται και πέρα από την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς η χώρα συνεχίζει να δέχεται τουρίστες που αναζητούν χειμερινή λιακάδα.

Την Κυριακή, κάτοικοι του Σαν Σεμπαστιάν στη Χώρα των Βάσκων προγραμματίζουν διαδήλωση υπό το σύνθημα «Είμαστε σε κίνδυνο – Μείωση του τουρισμού!», ενώ τον Νοέμβριο ακολουθεί διαμαρτυρία στη Σεβίλλη. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους στα Κανάρια Νησιά, επιβεβαιώνοντας ότι το πρόβλημα παραμένει επίκαιρο.

Το 2023 φαίνεται να αποτελεί σημείο καμπής για τις αντιδράσεις κατά του τουρισμού, καθώς ο μεταπανδημικός τουριστικός «πυρετός» επανέφερε νούμερα επισκεψιμότητας και συχνά ξεπέρασε τα επίπεδα του 2019. Οι αφίξεις στην Ισπανία αναμένεται να φτάσουν τους 90 εκατομμύρια ξένους επισκέπτες μέχρι το τέλος του έτους, με εκτιμήσεις για 115 εκατομμύρια έως το 2040, ξεπερνώντας ακόμη και τη Γαλλία ως κορυφαίος τουριστικός προορισμός.

Οι πρώτες φετινές διαμαρτυρίες ξεκίνησαν τον Απρίλιο στα Κανάρια Νησιά, με έξι διαδηλωτές στην Τενερίφη να πραγματοποιούν απεργία πείνας για να σταματήσουν δύο μεγάλα τουριστικά έργα. Το καλοκαίρι, οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, όπως οι Βαλεαρίδες, το Αλικάντε και η Βαρκελώνη, όπου ορισμένοι διαδηλωτές απευθύνθηκαν σε τουρίστες με νεροπίστολα φωνάζοντας «Τουρίστες, γυρίστε σπίτια σας!»

Η τοπική ένωση Bizilagunekin, που οργανώνει τη διαδήλωση του Σαν Σεμπαστιάν, ανέφερε ότι «ο τουρισμός είναι το χρυσό αυγό για κάποιους, αλλά ένα οικονομικό μοντέλο που πνίγει τους υπόλοιπους». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ένωσης, Ασιέρ Μπασούρτο, η άνοδος των τιμών των ενοικίων και οι αυξανόμενες βραχυχρόνιες μισθώσεις εξαναγκάζουν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν το ιστορικό κέντρο της πόλης τους.

Ο τουρισμός αντιπροσωπεύει περίπου το 13% του ΑΕΠ της Ισπανίας και προσφέρει τρία εκατομμύρια θέσεις εργασίας, με τους υποστηρικτές του να υπογραμμίζουν ότι η βιομηχανία τουρισμού αποτέλεσε βασικό παράγοντα ανάκαμψης μετά την πανδημία. Ωστόσο, περιστατικά έντονης διαμαρτυρίας, όπως η συγκέντρωση στην Τενερίφη όπου διαδηλωτές φώναζαν κοντά σε τουρίστες, προκαλούν αντιδράσεις.

Οι τοπικές αρχές επιχειρούν να περιορίσουν το φαινόμενο της τουριστικής κόπωσης με νέα μέτρα. Η Βαρκελώνη ανακοίνωσε απαγόρευση των βραχυπρόθεσμων τουριστικών διαμερισμάτων από το 2028, ενώ στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα τέθηκε όριο στον αριθμό κρουαζιερόπλοιων που μπορούν να δέσουν στο λιμάνι. Στην Τενερίφη εισήχθη νέο όριο επισκεπτών σε ορισμένα φυσικά πάρκα, ενώ στη Σεβίλλη θα επιβληθεί χρέωση για την είσοδο στην εμβληματική Plaza de España.

Παρά τα μέτρα, ο Μπασούρτο θεωρεί ότι οι διαμαρτυρίες πρέπει να συνεχιστούν: «Αν δεν αλλάξουμε τώρα, θα είναι πολύ αργά».

Διαβάστε επίσης

Ιράν: Μπαράζ αεροπορικών επιδρομών εξαπέλυσε το Ισραήλ – Στο στόχαστρο στρατιωτικές εγκαταστάσεις (Videos)

Βάζουν κουκούλα στη διαφθορά – Πώς μεθόδευσαν την αποκάλυψη προστατευόμενων μαρτύρων – Την Κυριακή στο Documento

Δημοσκόπηση καταγράφει ρήγμα με… δύο κόμματα μέσα στη ΝΔ – Καραμανλής και Σαμαράς εναντίον Μητσοτάκη

Novartis: Γεωργιάδης στο documentonews.gr για προστατευόμενους μάρτυρες – «Επανασύρω τη μήνυση και υποβάλλω και αγωγή»

Δημοσκόπηση για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Φαβορί ο Πολάκης αν δεν είναι υποψήφιος ο Κασσελάκης

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter