Ισπανία: Την προφυλάκιση των 8 μελών της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης ζήτησε η Εισαγγελία

Η ισπανική εισαγγελία ζήτησε σήμερα να προφυλακισθούν οκτώ μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης τα οποία εμφανίσθηκαν ενώπιον δικαστή που διεξάγει έρευνα σε βάρος τους για στάση. Ενώ ο Πουιτζντεμόντ στέλνει το μήνυμα ότι “δεν εμπιστεύεται την ισπανική δικαιοσύνη.

Η εισαγγελία ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ ένας ένατος σύμβουλος (υπουργός), ο Σάντι Βίλα, ο οποίος είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση πριν από τη μονομερή απόφαση για ανεξαρτησία. 

Πέντε από τα 14 μέλη της καθαιρεθείσης καταλανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρός της Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος βρίσκεται από τη Δευτέρα στο Βέλγιο, δεν εμφανίσθηκαν στο δικαστήριο και η Ισπανία ενδέχεται να εκδώσει σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.

Το μήνυμα Πουιτζντεμόντ

Σε συνέντευξή του στην ολλανδόφωνη εφημερίδα του Βελγίου De Morgen ο δικηγόρος του Κάρλες Πουτζντεμόν, ο Πολ Μπέκερτ, αναφέρει ότι ο εκπτωτος πρόεδρος της Καταλωνίας δεν εμπιστεύεται στο παραμικρό την ισπανική δικαιοσύνη και διατυπώνει την πρόβλεψη ότι θα παραμείνει το επόμενο χρονικό διάστημα στις Βρυξέλλες. Σε άλλη συνέντευξη που παραχωρεί στην De Standaard, ο δικηγόρος του Πουτζντεμόν, που επι της ουσίας εκτελεί χρέη εκπροσώπου, χαρακτηρίζει «ανυπόστατες και κατευθυνόμενες» τις φήμες περί επιστροφής του πελάτη του στην Καταλονία και διαβεβαιώνει ότι παραμένει στις Βρυξέλλες, αν και δεν σκοπεύει να ζητήσει άσυλο από τις βελγικές αρχές.

Η αυτοεξορία του τέως προέδρου της Καταλονίας στο Βέλγιο ενδέχεται να δημιουργήσει προβλήματα τόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης του Βελγίου, όσο και στις διπλωματικές σχέσεις της χώρας με την Ισπανία, σημειώνει ο σημερινός βελγικός Τύπος.

Με ένα «φάντασμα» το οποίο εξακολουθεί να καταδιώκει τον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι παρομοιάζει η De Standaard τον Πουτζντεμόν, εκφράζοντας την άποψη ότι για όσον καιρό ο τελευταίος παραμένει στο Βέλγιο, η κρίση θα βρίσκεται «προ των πυλών» για τον πρωθυπουργό του Βελγίου Σαρλ Μισέλ, είτε σε διπλωματικό επίπεδο είτε στο εσωτερικό της κυβέρνησής του η οποία, όπως αναφέρεται, πλέον είναι χωρισμένη σε δύο στρατόπεδα: εκείνους που θεωρούν «παρείσακτο» τον έκπτωτο καταλανό ηγέτη και εκείνους που στέκονται στο πλευρό του.

Το ενδεχόμενο η ισπανική δικαιοσύνη να εκδώσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Πουτζντεμόν, καθώς ο τελευταίος δεν σκοπεύει να παραδοθεί, εξετάζει από την πλευρά της η De Tijd. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα επαινεί την επικοινωνιακή στρατηγική του Πουτζντεμόν, ο οποίος, όπως εκτιμά η εφημερίδα, παρά τις «κλειστές πόρτες» που εξακολουθεί να συναντά σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταβάλλει «υπεράνθρωπες προσπάθειες» να διεθνοποιήσει το καταλανικό ζήτημα μεταφέροντας πλέον το στρατηγείο του στην καρδιά της Ευρώπης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες