Ισπανία: Συνάντηση Σάντσεθ με Αμπάς μετά την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης – «Άμεσα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα»

Ισπανία: Συνάντηση Σάντσεθ με Αμπάς μετά την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης – «Άμεσα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα»

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έκανε έκκληση σήμερα για “αποκλιμάκωση” στη Μέση Ανατολή μιλώντας δίπλα στον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς, που επισκέπτεται τη Μαδρίτη.

“Σήμερα, ο κίνδυνος κλιμάκωσης αυξάνεται και πάλι επικίνδυνα” στον Λίβανο, δήλωσε έπειτα από συνάντηση περίπου μίας ώρας με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο.

“Επίσης πρέπει να απευθύνουμε μια νέα σθεναρή έκκληση για αυτοσυγκράτηση, για αποκλιμάκωση και για ειρηνική συνύπραξη μεταξύ των χωρών, για την ειρήνη”, πρόσθεσε.

Ούτε ο Σάντσεθ ούτε ο Αμπάς σχολίασαν άμεσα τα δύο κύματα φονικών εκρήξεων που σημειώθηκαν την Τρίτη και χθες, Τετάρτη, στον Λίβανο με στόχο τα συστήματα επικοινωνίας του λιβανέζικου φιλοϊρανικού ισλαμιστικού κινήματος Χεζμπολάχ, ορκισμένου εχθρού του Ισραήλ.

Ο Σάντσεθ υπογράμμισε πως ήταν η πρώτη επίσκεψη στη Μαδρίτη του Αμπάς μετά την αναγνώριση από την αριστερή ισπανική κυβέρνηση του κράτους της Παλαιστίνης, στις 28 Μαΐου.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης, που έχει αναδειχθεί αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση στη Γάζα ανάμεσα στο Ισραήλ και στο ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023, σε υποστηρικτή της παλαιστινιακής υπόθεσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επέμεινε και πάλι στην “ανάγκη, την επιτακτικότητα να τεθεί άμεσα τέλος στον πόλεμο στη Γάζα”.

“Είναι απολύτως απαραίτητο τα μέρη να καταλήξουν σε κατάπαυση του πυρός σύμφωνα με το ψήφισμα 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών”, που εγκρίθηκε στις 10 Ιουνίου, είπε, υπενθυμίζοντας πως η εφαμοργή του ψηφίσματος αυτού είναι “υποχρεωτική”.

“Η διεθνής κοινότητα και η Ευρώπη δεν μπορούν να μένουν απαθείς μπροστά στον πόνο χιλιάδων αθώων, γυναικών και παιδιών κυρίως”, συνέχισε, αναφερόμενος στον απολογισμό της σύγκρουσης στη Γάζα.

 

Τουλάχιστον 41.722 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθει κατά την εκστρατεία του ισραηλινού στρατού εναντίον της Χαμάς στον μικροσκοπικό θύλακο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.

Ο πόλεμος ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών της Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου, που προκάλεσε τον θάνατο 1.205 ανθρώπων, στην πλειονότητά τους αμάχων, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση επίσημα ισραηλινά στοιχεία.

Από την πλευρά του ο Αμπάς επανέλαβε το “αίτημα για μια δεύτερη ειρηνευτική διάσκεψη στη Μαδρίτη”, την ισπανική πρωτεύουσα που είχε φιλοξενήσει το 1991 μια διάσκεψη που αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα στη διαδικασία που οδήγησε στις συμφωνίες ειρήνης του Όσλο.

Η διεξαγωγή μιας τέτοιας διάσκεψης είναι αίτημα της ισπανικής διπλωματίας, προκειμένου να βοηθήσει στην υλοποίηση της λεγόμενης λύσης “δύο κρατών”, δηλ. ενός παλαιστινιακού κράτους που θα ζει με ειρήνη δίπλα στο Ισραήλ.

“Εκτιμούμε τις θέσεις των φίλων κρατών που αναγνώρισαν το κράτος της Παλαιστίνης”, δήλωσε ο Αμπάς, ζητώντας από “όλα τα κράτη που δεν μας έχουν αναγνωρίσει να το πράξουν”.

“Υπάρχει ένα κράτος του Ισραήλ και πρέπει να υπάρξει ένα κράτος της Παλαιστίνης”, πρόσθεσε ο Παλαιστίνιος ηγέτης, που αναμένεται να αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Διαβάστε επίσης:

Έξαλλος ο Νετανιάχου κατά των Βρετανών Εργατικών για το εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί Ευρωπαίους και Αμερικανούς κατά του «απομονωτισμού»

Στα πρόθυρα ολοκληρωτικού πολέμου Ισραήλ-Χεζμπολάχ: Γιατί έγινε τώρα η επίθεση με τους βομβητές – Οι δύο θεωρίες για το σχέδιο του Νετανιάχου

Γαλλία: Στην τελική ευθεία για την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης – Μεγαλώνει το χάσμα Μακρόν – Μπαρνιέ

Ισραηλινά ΜΜΕ: Αυτός είναι ο 73χρονος επιχειρηματίας που σκόπευε να δολοφονήσει τον Νετανιάχου (Photo – Video)

Palestine 2: Οι Χούθι αποκάλυψαν τον νέο υπερηχητικό πύραυλο των 16 mach που απειλεί το Ισραήλ (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter