Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση να θέσει στο αρχείο μια υπόθεση «τρομοκρατίας» με κατηγορούμενο τον Καταλανό αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο εξωτερικό μετά την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας, το 2017.
Ο Πουτζδεμόν, που ελπίζει να επωφεληθεί από το νόμο περί χορήγησης αμνηστίας που ψηφίστηκε στις 30 Μαΐου, διώκεται ακόμη για κατάχρηση πόρων, ενώ σε βάρος του διεξάγεται και μια έρευνα για εσχάτη προδοσία, αδίκημα που δεν περιλαμβάνεται στον νέο νόμο.
Στην ανακοίνωσή του, το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι η δικαστής Σουσάνα Πόλο αποφάσισε να βάλει στο αρχείο την υπόθεση, για τυπικούς λόγους, επειδή ο εισαγγελέας που είχε εισάγει την υπόθεση έκανε λάθος ημερομηνία, παρατείνοντας την προανάκριση κατά μία ημέρα μετά το καταληκτικό όριο που θέτει ο νόμος.
Την 1η Ιουλίου, άλλος δικαστής, ο Πάμπλο Λαρένια, έκρινε ότι ο νόμος περί αμνηστίας μπορεί να εφαρμοστεί για ένα από τα αδικήματα για τα οποία διώκεται ο Πουτζδεμόν, αυτό της «ανταρσίας», όχι όμως και για την υπόθεση της κατάχρησης δημόσιων πόρων. Αποφάσισε έτσι να παραμείνει σε ισχύ το ένταλμα σύλληψης που εμποδίζει τον Καταλανό πολιτικό να επιστρέψει στην Ισπανία. Η εισαγγελία και ο ίδιος ο Πουτζδεμόν έχουν ασκήσει έφεση σε αυτήν την υπόθεση.
Η υπόθεση που τέθηκε σήμερα στο αρχείο αφορούσε τις διαδηλώσεις που έγινε στην Καταλονία το 2019, μετά τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος πολλών αυτονομιστών ηγετών για την προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας το 2017. Οι διαδηλωτές είχαν επιχειρήσει τότε να καταλάβουν το αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και συγκρούστηκαν βίαια με την αστυνομία, προκαλώντας σημαντικές ζημιές. Οι διαδηλώσεις είχαν οργανωθεί από μια μυστηριώδη πλατφόρμα, που αποκαλείτο «Δημοκρατικό Τσουνάμι». Σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, πίσω από αυτήν την πλατφόρμα κρύβονταν ο Πουτζδεμόν και άλλοι αυτονομιστές πολιτικοί.
Ο δικαστής που είχε αναλάβει την υπόθεση θεωρούσε ότι οι πολιτικοί διέπραξαν το αδίκημα της «τρομοκρατίας» μολονότι η εισαγγελία μιλούσε μόνο για διατάραξη της τάξης.
Η παύση της δίωξης του Πουτζδεμόν για τρομοκρατία συνιστά ένα σημαντικό βήμα, όχι όμως και το τελευταίο, για τη χορήγηση πλήρους αμνηστίας στον Καταλανό ηγέτη.
Διαβάστε επίσης:
Σλοβακία: Ο Ρόμπερτ Φίτσο επέστρεψε στα καθήκοντα του δύο μήνες μετά την απόπειρα κατά της ζωής του
Ουκρανία: Απογοητευμένος ο Ζελένσκι από τον εναγκαλισμό Μόντι και Πούτιν