Ισπανία: Ο Σάντσεθ μειώνει την ποινή για στάση για την «εκτόνωση» της έντασης στην Καταλονία

Η κυβέρνηση συνασπισμού της Ισπανίας υπό την ηγεσία των Σοσιαλιστών ανακοίνωσε σχέδια για αναθεώρηση του νόμου περί στάσης που χρησιμοποιήθηκε για τη δίωξη των Καταλανών ηγετών, οι οποίοι προσπάθησαν να αποσχιστούν από την υπόλοιπη χώρα μετά το κριθέν -από το κεντρικό κράτος- ως παράνομο και μονομερές δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2017.

Παλιός νόμος

Σύμφωνα με τον ισπανικό ποινικό κώδικα, το αδίκημα της στάσης – το οποίο χρονολογείται από το 1822 – ορίζεται ως «η δημόσια και ταραχώδης εξέγερση για να αποτρέψει, με τη βία ή πέρα ​​από νόμιμα μέσα, την εφαρμογή του νόμου». Επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 15 ετών.

Τον Οκτώβριο του 2019, εννέα καταλανοί ηγέτες που συμμετείχαν στην αποτυχημένη προσπάθεια για περιφερειακή ανεξαρτησία καταδικάστηκαν σε φυλάκιση αφού κρίθηκαν ένοχοι για στάση και κατάχρηση δημοσίων πόρων, αλλά αθωώθηκαν από τη σοβαρότερη κατηγορία της βίαιης στάσης.

Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, είπε στο LaSexta TV ότι η κυβέρνησή του θα φέρει την πρωτοβουλία ενώπιον του κοινοβουλίου την Παρασκευή, χαρακτηρίζοντάς την «ένα βήμα μπροστά» και κάτι που θα βοηθούσε στην «εκτόνωση» της έντασης στην Καταλονία.

Ο Σάντσεθ είπε ότι το αδίκημα θα μετονομαστεί σε «επιδεινούμενη δημόσια διαταραχή» και θα επιφέρει μέγιστη ποινή φυλάκισης 5 ετών αντί για 15, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τις κυρώσεις για ισοδύναμα αδικήματα σε άλλες ευρωπαϊκές δημοκρατίες.

Καμία υποχώρηση στο αίτημα για ανεξαρτησία

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι δεν θα ικανοποιήσει τα αιτήματα του καταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας για αμνηστία για όσους προσπάθησαν να απομακρυνθούν από την Ισπανία το φθινόπωρο του 2017.

Η κίνηση έρχεται 18 μήνες αφότου η κυβέρνηση του Σάντσεθ έκανε το αμφιλεγόμενο βήμα να δώσει χάρη στους εννέα φυλακισμένους ηγέτες για να βοηθήσει στην έναρξη μιας νέας «εποχής διαλόγου και κατανόησης».

Η υποδοχή από την Καταλωνία

Η τελευταία πρόταση χαιρετίστηκε από τον περιφερειακό πρόεδρο της Καταλονίας που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, Πέρε Αραγονές, αλλά καταδικάστηκε γρήγορα από το αντιπολιτευόμενο συντηρητικό Λαϊκό κόμμα. Ο Αραγονές είπε ότι η απαλλαγή από το αδίκημα της εξέγερσης είναι «ένα απαραίτητο βήμα» για την αποποινικοποίηση των προσπαθειών για την εξεύρεση λύσης στο λεγόμενο καταλανικό ζήτημα.

Ωστόσο, το Λαϊκό κόμμα κατηγόρησε τον Σάντσεθ ότι υπέκυψε στις απαιτήσεις του κόμματος της Καταλανικής Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC), που είναι υπέρ της ανεξαρτησίας, στο οποίο η κυβέρνηση μειοψηφίας του Σάντσεθ βασίζεται για υποστήριξη στο Κογκρέσο.