Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέντρο Σάντσεθ προσεχώς θα αντιμετωπίσει μία σκληρή πολιτική πρόκληση, επιχειρώντας να ποινικοποιήσει την σεξεργασία σε μία χώρα που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη και επικερδής, αγγίζοντας σε αξία τα 3.7 δις ευρώ.
Το σχέδιο προωθείται από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (PSOE) και θα ευελπιστεί να θέσει τέλος στην ατιμωρησία των ιδιοκτητών οίκων ανοχής, ποινικοποιώντας το εμπόριο σαρκός σε κάθε μορφή, συμπεριλαμβάνοντας και τη μη καταναγκαστική μορφή. Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις από οργανώσεις των σεξεργατριών και έχει διχάσει τον έτερο κυβερνητικό εταίρο, τους Ποδέμος.
Το σχέδιο Σάντσεθ προέρχεται από το μανιφέστο των Σοσιαλδημοκρατών το 2019 και επανεπιβεβαιώθηκε στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος στη Βαλένθια. Για τον Ισπανό πρωθυπουργό το νομοσχέδιο θα «καταργήσει την πορνεία, που σκλαβώνει τις γυναίκες».
Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του PSOE, Λάουρα Μπέρχα δήλωσε στο Politico, ότι «χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που αντιμετωπίζει την φριχτή Ισπανική πραγματικότητα (…) είμαστε ο μεγαλύτερος καταναλωτής πορνείας στην Ευρώπη και η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο.»
Στην Ισπανία υπάρχει νομικό πλαίσιο που περιορίζει και ελέγχει την σεξεργασία. Από το 2015 υπάρχει νόμος που ποινικοποιεί τους προαγωγούς. Το νέο νομοσχέδιο «Σεξουαλικής ελευθερίας», το οποίο θα συζητήσει το κοινοβούλιο τις επόμενες εβδομάδες περιλαμβάνει μέτρα που σκληραίνουν περαιτέρω τους περιορισμούς στην εκπόρνευση, θέτοντας στο στόχαστρο τα άτομα που «χρησιμοποιούν περιουσία ή χώρους για να διευκολύνουν την σεξουαλική εκμετάλλευση ενός άλλου ατόμου».
Αντιδράσεις από τις σεξεργάτριες
Η Μπορέλ, σεξεργάτρια και συνδικαλίστρια, σε δηλώσεις της προς το Politico αναφέρθηκε στο Γαλλικό μοντέλο που είναι παρόμοιο με το Ισπανικό. Η ίδια συσχετίζει τους βίαιους θανάτους σεξεργατριών στο Παρίσι ως απόδειξη ότι έχει αποτύχει. Παράλληλα, αντιπαρέρχεται τη φερόμενη φεμινιστική φύση του νομοσχεδίου, δηλώνοντας «Με ποιον τρόπο βγάζοντας εκτός δουλειάς 300.000 γυναίκες που βρίσκονται στη πορνεία είναι φεμινιστικό;» ενώ κατηγόρησε ότι το PSOE δεν έχει διαβουλευτεί με τις οργανώσεις των σεξεργατριών στην Ισπανία.
Εμπόδιο οι πολιτικοί συσχετισμοί;
Πέραν των κοινωνικών αντιδράσεων, το άλλο μεγάλο πρόβλημα του Σάντσεθ είναι η διαίρεση του κυβερνητικού ετέρου, Ποδέμος, σε πολέμιους της σεξεργασίας και σε αυτούς που αποζητούν καλύτερη ρύθμιση. Η Υπουργός Ισότητας, Ιρέν Μοντέρο, που προέρχεται από τους Ποδέμος, θεωρεί ότι το νομοσχέδιο είναι σκληρό για την «βιομηχανία των προαγωγών» και πιστεύει ότι η στοχοποίηση των πελατών δεν δουλεύει.
Με τους Ποδέμος διχασμένους, οι Σοσιαλιστές είναι πιθανόν να επιδιώξουν να περάσουν το νομοσχέδιο με τις ψήφους του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, με ότι συνέπειες θα έχει μία τέτοια κίνηση για τον κυβερνητικό συνασπισμό.
Με πληροφορίες από Politico και Publico