Σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες αυτή την Τρίτη, ο Κάρλες Πουτζδεμόν έθεσε τους όρους του για μια ενδεχόμενη συμμετοχή σε κυβέρνηση στην Ισπανία. Ανεξαρτησία, αμνηστία και διαμεσολαβητή για την εποπτεία της εφαρμογής της όποιας συμφωνίας.
Σε αναζήτηση εταίρου
Από την κάλπη της 23ης Ιουλίου δεν βγήκε ένας σαφής νικητής, και οι διεκδικητές της εξουσίας διαγκωνίζονται για το ποιος θα εξασφαλίσει την πολυπόθητη πλειοψηφία. Ο αυτοεξόριστος στις Βρυξέλλες καταλανός πολιτικός ανέφερε ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα ακόμα για τη διαπραγμάτευση ενός κυβερνητικού σχήματος. Επίσης, ζητεί έναν διαμεσολαβητή που να δημιουργεί εμπιστοσύνη και να απαιτεί τον τερματισμό της δίωξης των καταλανών πολιτικών και τον σεβασμό του δικαιώματος της Καταλωνίας στην αυτοδιάθεση.
Δείτε τη συνέντευξη Τύπου του Κάρλες Πουτζδεμόν:
Ο Πουτζδεμόν είπε ότι προς το παρόν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις για να επιτευχθεί μια μεγάλη συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης με τον Πέδρο Σάντσεθ. «Αν υπάρχει πραγματική βούληση, θα πρέπει να δημιουργηθούν αυτές οι συνθήκες, έστω κι αν αρχικά επιβάλλονται από ανάγκη και όχι από πεποίθηση», σημείωσε. Στην περίπτωση της επίτευξης συμφωνίας, είπε ότι πρέπει να είναι ιστορική: «Εάν υπάρχει συμφωνία, πρέπει να είναι μια ιστορική συμφωνία, μια ιστορική δέσμευση, καθώς κανένα καθεστώς, ούτε η ισπανική κυβέρνηση δεν μπόρεσε να πραγματοποιηθεί από την πτώση της Βαρκελώνης στις 11 Σεπτεμβρίου 1714».
«Να αποκατασταθεί η αδικία»
Ο πρόεδρος κατήγγειλε ότι το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου, η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας και οι μαζικές διαδηλώσεις δεν ήταν έγκλημα, και παραπονέθηκε ότι δεν ήταν δυνατή η διαπραγμάτευση με αυτούς που τις θεωρούν δεύτερο κίνδυνο για το ισπανικό κράτος πίσω από τον τζιχαντισμό. «Είναι απαραίτητο να αποκατασταθεί η αδικία», λέει.
Επιπλέον, εξήγησε ποιες ήταν οι προηγούμενες προϋποθέσεις που θα μπορούσαν να γίνουν το πάτημα σε μια νέα διαπραγμάτευση. Είπε ότι υπάρχει ανάγκη για αναγνώριση και σεβασμό της δημοκρατικής νομιμότητας της ανεξαρτησίας, ότι είναι απαραίτητο να εγκαταλειφθεί πλήρως η νομική δίωξη κατά όσων επεδίωξαν την υπόθεση της ανεξαρτησίας: να περάσει νόμος για αμνηστία σε όσους υπέστησαν την καταστολή πριν από την 1η Οκτωβρίου. Επίσης, ζήτησε «να δημιουργηθεί ένας μηχανισμό επαλήθευσης για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τις συμφωνίες».
Ο Πουτζδεμόν υπενθύμισε ότι η ιστορική εμπειρία τον έκανε να υποψιάζεται τις προθέσεις των Ισπανών πολιτικών και διεκδίκησε τη μονομερή επικύρωση του δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου 2017.