Ισπανία: Ο Πουιτζντεμόν θέλει να επιστρέψει ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζντεμόν, δηλώνει ότι σκοπεύει να επιστρέψει στην Ισπανία για την ορκωμοσία του νέου επικεφαλής της περιφέρειας, του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ιλά, παρά το γεγονός ότι αντιμετωπίζει πιθανή σύλληψη εν μέσω αυξημένων πολιτικών εντάσεων.

Ακόμη και με την έγκριση του αμφιλεγόμενου νόμου περί αμνηστίας, ο οποίος δίνει χάρη στις παράνομες πράξεις περίπου 300 Καταλανών αυτονομιστών ηγετών και ακτιβιστών μεταξύ 2011 και 2023, το έγκλημα της υπεξαίρεσης που διαπράχθηκε από μέλη της πρώην κυβέρνησης του Πουιτζντεμόν – συμπεριλαμβανομένου του ίδιου – κατά τη διάρκεια του παράνομου δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τον Οκτώβριο του 2017, παραμένει εκτός αυτής της απόφασης.

Ο Πουιτζντεμόν, πρώην πρόεδρος της Generalitat –της περιφερειακής εκτελεστικής εξουσίας- και εξόριστος ηγέτης του αυτονομιστικού σχηματισμού «Μαζί για την Καταλονία» (JxCat), έχει εθνικό ένταλμα σύλληψης.

Εάν αποφασίσει να περάσει τα σύνορα από τη γαλλική περιοχή Vallespir, όπου διαμένει σήμερα, αφού μετακόμισε εκεί από το Βατερλό (Βέλγιο), είναι πολύ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπος με τη σύλληψη.

Παρά τον κίνδυνο αυτό, ο Πουιτζντεμόν επανέλαβε στον λογαριασμό του στο Χ, την πρόθεσή του να επιστρέψει στην Ισπανία για να παραστεί στην τελετή ορκωμοσίας του Ίλα, η οποία θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (9 Αυγούστου), ή αυτό το Σαββατοκύριακο..

“Φαντάζομαι τι με περιμένει (να με συλλάβουν), αλλά ξέρω τι πρέπει να κάνω”, δήλωσε ο Πουιτζντεμόν ενώ θεωρεί δεδομένο ότι θα φυλακιστεί, “ποιος ξέρει για πόσο καιρό”, αναρωτήθηκε

 

Σε απάντηση, η πρόεδρος της JxCat, Laura Borràs, απαίτησε τη Δευτέρα, ο Illa να δηλώσει επίσημα την απάντησή του εάν ο Puigdemont περάσει τα γαλλοϊσπανικά σύνορα.

“Το ερώτημα είναι: τι θα κάνει ο Σαλβαδόρ Ίλα, αν στην ορκωμοσία του συλληφθεί ο Πουιτζντεμόντ επειδή οι Ισπανοί δικαστές δεν εφαρμόζουν τον νόμο (αμνηστίας) που ενέκρινε το κόμμα του (PSOE) και η κυβέρνησή του;”, αναρωτήθηκε η Borràs.

Μετά τις πρόωρες εκλογές που διεξήχθησαν στην Καταλονία στις 12 Μαΐου, οι πολιτικές εξελίξεις σε αυτή την ευημερούσα περιοχή της βορειοανατολικής Ισπανίας εξελίχθηκαν ραγδαία.

Ο υποψήφιος των σοσιαλιστών Σαλβαδόρ Ίλα χαιρετά τους υποστηρικτές του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών για το καταλανικό κοινοβούλιο στη Βαρκελώνη, Κυριακή 12 Μαΐου 2024. Οι Σοσιαλιστές με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Υγείας Ίλα κέρδισαν πλειοψηφία 42 εδρών, από τις 33 έδρες τους στο 2021 όταν επίσης κέρδισαν μόλις τις περισσότερες ψήφους, αλλά δεν μπορούν μόνοι τους να σχηματίσουν κυβέρνηση.(AP Photo/Emilio Morenatti)

 

Ο Ίλα, πρώην υπουργός Υγείας και ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας, αν και κέρδισε τις περιφερειακές εκλογές δεν συγκέντρωσε αρκετές ψήφους για να σχηματίσει πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, τις τελευταίες εβδομάδες διαπραγματεύεται νυχθημερόν με τα πολιτικά κόμματα για να αποκτήσει την εξουσία.

Δεδομένου ότι το κόμμα του Ίλα (το PSC), δεν συμμερίζεται πλήρως την αυτονομιστική ιδεολογία, ο ίδιος και ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, (PSOE/S&D), αναγκάστηκαν να κάνουν γενναιόδωρες παραχωρήσεις στο πλησιέστερο ιδεολογικά κόμμα με το οποίο μπορούν να συνεργαστούν: την αριστερή αυτονομιστική Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC).

Η σταθερότητα της προοδευτικής εκτελεστικής εξουσίας του Σάντσεθ και της αριστερής πλατφόρμας Sumar, εξαρτάται πλέον τόσο από τους επτά βουλευτές της ERC στο ισπανικό κοινοβούλιο, όσο και από τους επτά της παράταξης του Πουιτζντεμόν.

Διαβάστε επίσης:

Γαλλία: Αναισθησιολόγος κατηγορείται ότι σκότωνε ασθενείς για να εκδικηθεί τους συναδέλφους του

«20 αστυνομικοί μας κακοποιούσαν με γκλομπ, σκυλιά, ξύλα και πυροβόλα όπλα» – Παλαιστίνιοι περιγράφουν την κακοποίησή τους στις ισραηλινές φυλακές

Μέση Ανατολή, ώρα «μηδέν»: Σε θέσεις μάχης Ιράν και Ισραήλ – Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα

Μπανγκλαντές: Διαλύθηκε το κοινοβούλιο – Ελεύθερη η αρχηγός της αντιπολίτευσης Χαλέντα Ζία

Βενεζουέλα: Ο Μαδούρο μιλά για απόπειρα ιμπεριαλιστικού πραξικοπήματος – Η Αντιπολίτευση κάλεσε τον Στρατό στο πλευρό του λαού