Οι ερχόμενες εβδομάδες προμηνύονται «πολύπλοκες» αλλά η Ισπανία, περιφέρειες της οποίας παίρνουν πιο αυστηρά τοπικά υγειονομικά μέτρα, απέκλεισε για άλλη μια φορά ένα γενικό λοκντάουν, μια στρατηγική που έρχεται σε αντίθεση με αυτήν άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη όπως άλλοτε με μια αναζωπύρωση των μολύνσεων μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και ετοιμάζεται να περάσει το φράγμα των δύο εκατομμυρίων επιβεβαιωμένων μολύνσεων. Συνολικά έχει καταγράψει τουλάχιστον 51.000 θανάτους.
Η υγειονομική κατάσταση προκαλεί «πολύ μεγάλη ανησυχία», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια σε συνέντευξη Τύπου.
Ωστόσο, πρόσθεσε, η κυβέρνηση «δεν σκέπτεται» να επιβάλει ένα αυστηρό λοκντάουν, την ώρα που η Καστίλη-Λεόν, κεντρική περιφέρεια της χώρας, ζητεί την επιβολή ενός τέτοιου μέτρου για μια σύντομη περίοδο.
Σύμφωνα με τον Ίγια, τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν βάσει της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, που ισχύει έως τον Μάιο, αρκούν για να καταπολεμηθεί ο ιός.
Μια στρατηγική που είναι αντίθετη με εκείνην άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η Αγγλία και η Σκωτία έχουν τεθεί σε νέα λοκντάουν, ή η Γαλλία που επέβαλε νέο γενικό απαγορευτικό στον πληθυσμό της στα τέλη του περασμένου έτους.
Τραυματισμένη από τις συνέπειες του λοκντάουν της άνοιξης, ένα από τα πιο αυστηρά στον κόσμο, η Ισπανία υιοθέτησε μια στρατηγική λιγότερο αυστηρή μετά το τέλος του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Τα μπαρ και τα εστιατόρια, όπως και οι χώροι πολιτισμού (κινηματογράφοι, θέατρα) είναι ανοικτοί σχεδόν στο σύνολο της χώρας, αλλά με μειωμένα ωράρια λειτουργίας και δραστικές περικοπές του ποσοστού κάλυψης.
Ωστόσο, από τις αρχές του έτους, οι περιφερειακές κυβερνήσεις, που είναι υπεύθυνες για τον τομέα της δημόσιας υγείας, πήραν πιο αυστηρά υγειονομικά μέτρα, φέρνοντας μερικές φορές πιο πίσω την ώρα έναρξης της απαγόρευσης κυκλοφορίας που ισχύει σε εθνικό επίπεδο, κλείνοντας νωρίτερα μπαρ και εστιατόρια ή καθυστερώντας την επιστροφή των μαθητών στο σχολείο.
Έτσι, η Καταλονία (βορειοανατολικά), μια από τις πιο πολυπληθείς περιφέρειες της χώρας, απαγορεύει από σήμερα το πρωί στους κατοίκους της, περιλαμβανομένων εκείνων της μητρόπολης της Βαρκελόνης, να βγουν από τον δήμο τους χωρίς βάσιμο λόγο.
Η περιφέρεια αυτή διέταξε επίσης το κλείσιμο όλων των εμπορικών κέντρων και γυμναστηρίων, των μη απαραίτητων καταστημάτων τα Σαββατοκύριακα, αλλά επιτρέπει στα εστιατόρια να ανοίξουν την ώρα των γευμάτων στη διάρκεια της ημέρας αλλά όχι και της νύχτας (7.30-9.30, 13.00-15.30).
Τέλος, οι μαθητές θα επιστρέψουν στις τάξεις στις 11 Ιανουαρίου, ώστε να καθυστερήσει όσο είναι δυνατόν η επιστροφή τους μετά τις οικογενειακές συγκεντρώσεις των Χριστουγέννων.
Εδώ και εβδομάδες, η πλειονότητα των περιφερειών έχουν εξάλλου κλείσει τα σύνορά τους, απαγορεύοντας την είσοδο ή την έξοδο χωρίς βάσιμο λόγο.
Με λιγότερους περιορισμούς, η περιφέρεια της πρωτεύουσας Μαδρίτη αποκλείει μόνο τις περιοχές που είναι πιο επιβαρυμένες από την επιδημία και εφαρμόζει απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 6.00 το πρωί.
Μόνο η Εστρεμαδούρα (νοτιοδυτικά) που έχει το πιο υψηλό ποσοσό επιπολασμού της ασθένειας COVID-19 στη χώρα, έκλεισε σε πολλές πόλεις τα μπαρ, τα εστιατόρια και τα μη απαραίτητα καταστήματα για μία εβδομάδα.
Τέλος, στην Ίμπιθα, στις Βαλεαρίδες Νήσους, η απαγόρευση κυκλοφορίας ισχύει από τις 22:00 και τα μπαρ και τα εστιατόρια μπορούν να δέχονται πελάτες μόνο σε υπαίθριο χώρο.
Η χώρα ξεκίνησε τους εμβολιασμούς στις 27 Δεκεμβρίου, όπως και η πλειονότητα των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχεδόν 140.000 άνθρωποι έχουν λάβει μια πρώτη δόση του εμβολίου των Pfizer-BioBTech, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία.
Και σε «7 με 10 ημέρες» από σήμερα η Ισπανία προβλέπει ότι θα λάβει τις πρώτες δόσεις του δεύτερου εμβολίου τη χορήγηση του οποίου ενέκρινε η ΕΕ, εκείνου της Moderna. Συνολικά, η χώρα ελπίζει ότι θα διαθέτει «600.000 δόσεις» του εμβολίου αυτού μέσα στις έξι επόμενες εβδομάδες.
Σκοπός της κυβέρνησης είναι να έχει εμβολιαστεί περίπου το 70% των 47 εκατ. Ισπανών το καλοκαίρι.
Μπορεί ο αριθμός των επιβεβαιωμένων μολύνσεων να αναμένεται να ξεπεράσει σήμερα τα δύο εκατομμύρια, όμως ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στην Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτερος.
Σύμφωνα με μια νέα έρευνα για τον επιπολασμό της ασθένειας που παρουσίασε η κυβέρνηση στα μέσα Δεκεμβρίου, το 10% του ισπανικού πληθυσμού, δηλ. περίπου 4,7 εκατ. άνθρωποι, έχει μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ