Ισπανία: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αμνηστία των καταλανών πολιτικών στο Κογκρέσο

Ισπανία: Κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αμνηστία των καταλανών πολιτικών στο Κογκρέσο

Το νομοσχέδιο αμνηστίας που απαλλάσσει άτομα που εμπλέκονται στην προσπάθεια για την ανεξαρτησία της Καταλονίας την τελευταία δεκαετία κατατέθηκε στο ισπανικό Κογκρέσο το μεσημέρι της Δευτέρας.

Πεδίο εφαρμογής

Η αμνηστία αναμένεται να καλύπτει όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με την καταλανική προσπάθεια ανεξαρτησίας από το 2012 έως σήμερα, συμπεριλαμβανομένης μιας συμβολικής ψηφοφορίας που διεξήχθη το 2014 και ενός δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας το 2017, το οποίο κηρύχτηκε παράνομο από τα δικαστήρια.

Αυτό οδήγησε στην καταδίκη εννέα αυτονομιστών ηγετών και στη φυλάκιση από εννέα έως 13 χρόνια για αδικήματα που κυμαίνονται από εξέγερση έως κατάχρηση δημοσίων πόρων. Το 2021 τους δόθηκε χάρη. Ο νόμος περί αμνηστίας αναμένεται ότι δεν θα αναφέρει συγκεκριμένα ονόματα για να αποφευχθεί να θεωρηθεί ως μαζική χάρη που δεν επιτρέπεται από το ισπανικό σύνταγμα.

Ο πιο γνωστός από όσους θα επωφεληθούν είναι ο ιδρυτής του καταλανικού κόμματος Junts (Μαζί), Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Καταλονίας το 2017 ενώ έχει ένταλμα να εκδοθεί στην Ισπανία από το Βέλγιο, όπου διέφυγε μετά τη βραχύβια ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Αντιμετωπίζει κατηγορίες για ανυπακοή και κατάχρηση δημοσίων πόρων στην Ισπανία, που τιμωρείται με φυλάκιση έως και οκτώ ετών.

Αιτίες και εμπλεκόμενοι

Από το 2012, όταν οι Καταλανοί πολιτικοί της ανεξαρτησίας ξεκίνησαν τις προσπάθειές τους να απομακρυνθούν από την Ισπανία, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν αντιμετωπίσει νομικές διαδικασίες για φερόμενα αδικήματα που ποικίλλουν από εξέγερση έως υπεξαίρεση και ανυπακοή.

Η καταλανική αυτονομιστική οργάνωση Omnium εκτιμά ότι έως και 1.500 από αυτούς που διώκονται θα μπορούσαν να καλυφθούν από την αμνηστία. Αυτοί μπορεί να περιλαμβάνουν αστυνομικούς που αντιμετωπίζουν νομική δίωξη για συγκρούσεις με υποστηρικτές της ανεξαρτησίας κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος, των οποίων η πιθανή χάρη ήταν ένα σημείο κωλύματος στις διαπραγματεύσεις. Η δήλωση της προηγούμενης Πέμπτης, μετά τη συνάντηση εκπροσώπων των δύο κομμάτων, ανέφερε ότι η αμνηστία θα πρέπει να περιλαμβάνει «τόσο τους υπεύθυνους όσο και τους πολίτες που… αποτέλεσαν αντικείμενο δικαστικών αποφάσεων ή διαδικασιών που συνδέονται με αυτά τα γεγονότα».

Χιλιάδες διαδηλωτές

Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ισπανία διαδήλωσαν ενάντια στα σχέδια του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ να χορηγήσει αμνηστία στους Καταλανούς αυτονομιστές προκειμένου να εξασφαλίσει υποστήριξη για ακόμα μια κυβερνητική θητεία.

Η συμφωνία, η οποία ήρθε τέσσερις μήνες μετά τις ισπανικές εκλογές που είχαν ως αποτέλεσμα κανένα κόμμα να μην κερδίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, επικρίθηκε από δικαστικές πηγές και σχεδόν αμέσως προκάλεσε διαμαρτυρίες. Οι διαδηλώσεις κλιμακώθηκαν την Κυριακή, που υποκινήθηκαν από το συντηρητικό αντιπολιτευόμενο Λαϊκό Κόμμα, με τις αρχές της Μαδρίτης να υπολογίζουν ότι 80.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους στην πρωτεύουσα, ζητώντας εθνικές εκλογές άμεσα.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Την Πέμπτη η ψηφοφορία για ψήφο εμπιστοσύνης στον σοσιαλιστή Πέδρο Σάντσεθ

Documento Newsletter