Η ισπανική εισαγγελία ανακοίνωσε σήμερα πως άσκησε έφεση σε βάρος της δικαστικής απόφασης να μην αμνηστευθεί ο Κάρλες Πουτζδεμόν, ο πιο εμβληματικός καταλανός ηγέτης που υποστηρίζει την ανεξαρτησία της Καταλονίας, είναι εξόριστος στις Βρυξέλλες και σε βάρος του έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
«Η εισαγγελία δεν συμφωνεί με την ερμηνεία» του δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου, που εξέδωσε τη Δευτέρα την απόφαση με την οποία αρνείται την αμνήστευση του καταλανού ηγέτη. Η εισαγγελία εκτιμά πως η αμνηστία «πρέπει να εφαρμοσθεί για τις πράξεις» για τις οποίες διώκεται ο πρώην επικεφαλής της καταλανικής κυβέρνησης.
Στο έγγραφο αυτό, το οποίο είδε το Γαλλικό Πρακτορείο, η εισαγγελία του κορυφαίου δικαστηρίου της χώρας κάνει έτσι γνωστή τη διαφωνία της με την ερμηνεία του νόμου περί αμνηστίας από τον δικαστή Πάμπλο Γαρένα, του ίδιου Ανώτατου Δικαστηρίου.
Αυτός ο τελευταίος θεώρησε πως η αμνηστία δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στο αδίκημα της υπεξαίρεσης χρημάτων, για το οποίο κατηγορείται ο Κάρλες Πουιτζντεμόν.
Η απόφαση αυτή έπεσε σαν κεραυνός, καθώς ο νόμος περί αμνηστίας, η επίπονη διαπραγμάτευση του οποίου είχε γίνει ώστε να επιτραπεί στον Πέδρο Σάντσεθ να παραμείνει στην εξουσία, επρόκειτο να αφορά κατά πρώτον τον Κάρλες Πουιτζντεμόν, ο οποίος ήλπιζε ότι θα μπορέσει να επιστρέψει σύντομα στην Ισπανία.
Στόχος εντάλματος σύλληψης μετά τα γεγονότα του 2017, ο Πουιτζντεμόν διέφυγε στο Βέλγιο, όπου εξακολουθεί να ζει, για να διαφύγει από τις διώξεις της ισπανικής δικαιοσύνης, η οποία έστειλε στη φυλακή άλλους αυτονομιστές αξιωματούχους. Απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για υπεξαίρεση χρημάτων, ανυπακοή και τρομοκρατία.
Το αδίκημα της τρομοκρατίας, για το οποίο ο Πουιτζντεμόν κατηγορείται και σε μια χωριστή υπόθεση, δεν θίγεται στην απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, το οποίο αποδέχεται αντιθέτως πως η αμνηστία ισχύει για το αδίκημα της ανυπακοής.
Στις 30 Μαΐου, το ισπανικό κοινοβούλιο είχε υιοθετήσει αυτό το νόμο περί αμνηστίας για τους καταλανούς υποστηρικτές της ανεξαρτησίας, τίμημα που ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ αναγκάσθηκε να πληρώσει το Νοέμβριο για να παραμείνει πρωθυπουργός χάρη στην υποστήριξη δύο καταλανικών κομμάτων τα οποία τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας και απαιτούσαν το μέτρο αυτό ως αντάλλαγμα.
Έκτοτε η δεξιά και η ακροδεξιά αντιπολίτευση μαίνονται εναντίον αυτού του νόμου, τον οποίο χαρακτηρίζουν «αντισυνταγματικό» και εναντίον του οποίου έχουν οργανώσει πολυάριθμες διαδηλώσεις.
Διαβάστε επίσης:
Ρωσία: Η Παγκόσμια Τράπεζα την αναβάθμισε σε χώρα υψηλού εισοδήματος
Η επόμενη ημέρα για τη Βρετανία μετά τους Τόρις και τους… Νέους Εργατικούς
Ποιος είναι ο Κιρ Στάρμερ: Ο δικηγόρος που σάρωσε στις εκλογές στη Βρετανία
Politico: Τι θα συμβεί εάν ενωθούν Λεπέν και Μελόνι;
Ρωσία: Στη Μόσχα ο Όρμπαν – Αντιδράσεις χωρίς τέλος από την ΕΕ για την επίσκεψη
Τελεσίγραφο από Disney στους Δημοκρατικούς – «Ούτε δεκάρα εάν δεν αποσυρθεί ο Μπάιντεν»