Ισπανία: Η άρνηση της έμφυλης βίας και η άνοδος της ακροδεξιάς

Ισπανία: Η άρνηση της έμφυλης βίας και η άνοδος της ακροδεξιάς

Το 20% των νέων Ισπανών αρνούνται ότι υπάρχει έμφυλη βία ή υποβιβάζουν την αύξησή της. Αυτό προέκυψε από το Βαρόμετρο για το Φύλο και την Νεολαία από το Κέντρο Εφηβείας και Νεολαίας «Βασίλισσα Σοφία» του οποίου τα δεδομένα έγιναν γνωστά την Τετάρτη.

Η έμφυλη βία έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια στην Ισπανία. Αυτό γίνεται φανερό από το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια έχει στοιχίσει τη ζωή σε 60 γυναίκες το χρόνο, κατά μέσο όρο, ενώ τα παράπονα για αυτού του είδους τη βία έχουν φτάσει περίπου στα 160.000 το χρόνο. Αυτό δε φαίνεται να πείθει τους νεαρούς άρρενες Ισπανούς ηλικίας 15-29 ετών, που πιστεύουν ότι το φαινόμενο είναι μια «ιδεολογική εφεύρεση». Ανησυχητικό είναι επίσης το γεγονός ότι η άποψη αυτή συναντάται σε διπλάσιους ισπανούς απ’ ό,τι τέσσερα χρόνια πριν, όταν μόλις ένας στους δέκα είχε αυτή την άποψη. Επίσης, οι νέοι που θεωρούν ότι η σεξιστική βία είναι σοβαρό πρόβλημα ίσα που ξεπερνά το 50%.

Αυτά τα δεδομένα έρχονται σε αντίθεση με άλλα που συλλέχθηκαν στη μελέτη, τα οποία αποτελούν παράδειγμα για το πώς, κατά την ίδια περίοδο, έχει σημειωθεί πρόοδος όσον αφορά τις παραδοσιακές απόψεις μεταξύ των Ισπανών νέων για το φύλο και τον αγώνα για ισότητα. Στην πραγματικότητα, από το 2017 έως το 2021, το ποσοστό των γυναικών που θεωρούν ότι είναι φεμινίστριες έχει αυξηθεί από 46,1% σε 67,1% και το ποσοστό ανδρών από 23,6% σε 32,8%.

Το βαρόμετρο δείχνει μια σαφή διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στην αντίληψη των ανισοτήτων των φύλων. Περισσότερες από 7 στις 10 νέες γυναίκες θεωρούν ότι οι ανισότητες είναι υψηλές στην Ισπανία, ενώ αυτή η δήλωση γίνεται αποδεκτή μόνο από 4 στους 10 άνδρες.

Η άνοδος της ακροδεξιάς

Τα δεδομένα που συλλέγονται στο βαρόμετρο συμπίπτουν με τα χρόνια της ακμής της ακροδεξιάς στην Ισπανία. Παρόλο που η μελέτη δεν εξετάζει τους λόγους αυτής της αλλαγής στην τάση, ειδικά μεταξύ των νέων ανδρών, διάφοροι ακτιβιστές, πολιτικοί και φεμινιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν εδώ και χρόνια τη σχέση μεταξύ της εμφάνισης του Vox στον κοινωνικό και θεσμικό χώρο και της άρνησης της έμφυλης βίας και της ανισότητας των φύλων.

Και αυτά τα δεδομένα που αποκαλύφθηκαν από τη μελέτη συμπίπτουν χρονικά. Οι εκλογές της Ανδαλουσίας του 2018 ήταν ήδη το προοίμιο για μια αύξηση του Vox που επιβεβαιώθηκε στις γενικές εκλογές του Νοεμβρίου 2019, όταν ο ακροδεξιός σχηματισμός κέρδισε 52 έδρες στη Βουλή. Από τις εκλογές της Ανδαλουσίας, η ρητορική της ακροδεξιάς εισήγαγε στον δημόσιο λόγο πολιτικές θέσεις όπως η απαγόρευση των αμβλώσεων, η κατάργηση των νόμων κατά της έμφυλης βίας, κατάργηση του γάμου ομοφυλόφιλων και την επιστροφή στην παραδοσιακή οικογένεια.

Επίσης, το Vox είναι ένα από τα βασικά κόμματα στο σχηματισμό κυβερνήσεων διαφόρων αυτόνομων κοινοτήτων, όπου επέβαλαν πολλούς όρους, όπως το γονεϊκό βέτο στη διδασκαλία ή την ανάγκη μείωσης των κονδυλίων που διατίθενται για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, αποκαλώντας τους θεσμούς που φροντίζουν γι αυτά τα θέματα «chiringuitos» (μαγαζάκια), όπως έχει κάνει στην Ανδαλουσία και τη Μαδρίτη.

Η ρητορική μίσους και η απαξίωση της βίας που υπέστησαν οι γυναίκες έδωσαν ώθηση στο κόμμα με επικεφαλής τον Σαντιάγκο Αμπασκάλ. Με την αποκτηθείσα δύναμή του κατάφερε να αποτρέψει την έκδοση επίσημων δηλώσεων ενάντια σε αυτήν τη βία σε όσα δημόσια ιδρύματα έχει εκπροσώπηση. Από την άνοδό του στο πολιτικό προσκήνιο έχει χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο βήμα (Βουλή, δημοτικά συμβούλια κ.λπ.) για να προπαγανδίσει ότι «η βία δεν έχει φύλο» και ότι ο μεγάλος αριθμός καταγγελιών που υπάρχουν βασίζεται σε ψέματα.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter