Ισπανία: Eπιστήμονας δεν πληρώνεται ούτε ένα ευρώ ενώ οι ανακαλύψεις της γεμίζουν τα κρατικά ταμεία

Ισπανία: Eπιστήμονας δεν πληρώνεται ούτε ένα ευρώ ενώ οι ανακαλύψεις της γεμίζουν τα κρατικά ταμεία

Μια επιστήμονας στην Ισπανία, οι ανακαλύψεις της οποίας έχουν σαν αποτέλεσμα τα κρατικά ταμεία της χώρας να δέχονται σωρεία χρημάτων, δεν λαμβάνει ούτε ένα ευρώ γι’ αυτές.

Η βιολόγος Γιοβάνα Ροκαντόρ, γεννημένη στην ιταλική πόλη Τρέντο, εργάζεται σε ένα από τα καλύτερα ιδρύματα του κόσμου που ειδικεύονται στη θεραπεία του καρκίνου, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (CNIO) στη Μαδρίτη, ένα δημόσιο ίδρυμα που υπάγεται στο Υπουργείο Επιστημών και Καινοτομίας.

Διευθύνει τη Μονάδα Μονοκλωνικών Αντισωμάτων, τα οποία αποτελούν μόρια που έχουν σχεδιαστεί στο εργαστήριο για να συνδέονται ειδικά με ορισμένα κύτταρα και να μπορούν, για παράδειγμα, να διαγνώσουν λεμφώματα.

Η πώληση αυτών των αντισωμάτων σε διεθνείς εταιρείες δημιουργεί περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ετησίως σε δικαιώματα εκμετάλλευσης για το CNIO, αλλά το ίδρυμα δεν έχει μοιραστεί τα οφέλη με τους εφευρέτες από το 2020, εξαιτίας… γραφειοκρατικών προβλημάτων.

«Δεν ξέρω τι να κάνω πια. Είμαι κουρασμένη και χωρίς κίνητρο, γι’ αυτό και έχω σταματήσει να επικοινωνώ με εταιρείες. Γιατί δεν επιβραβεύονται όσοι δουλεύουν σκληρά;» δήλωσε η 57χρονη επιστήμονας μιλώντας στην El Pais.

Η Ροκαντόρ εργαζόταν πάνω στο σχεδιασμό αντισωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, όταν προσλήφθηκε για να βοηθήσει στην ίδρυση του νέου τότε κέντρου κατά του καρκίνου στην Ισπανία το 2000.

Μολονότι κανείς δεν της το ζήτησε, μετά από κάθε νέο αντίσωμα που αναπτύχθηκε για την έρευνα στο CNIO, ζήτησε από μόνη της να επικοινωνήσει με τις κορυφαίες εταιρείες του κόσμου για να τους παρουσιάσει τις προόδους που είχαν επιτευχθεί.

Στη συνέχεια, διαπραγματεύτηκε τις συμφωνίες, επιτυγχάνοντας έσοδα εκατομμυρίων δολαρίων για το CNIO.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της 57χρονης ήταν η ανάπτυξη ενός αντισώματος που στοχεύει συγκεκριμένα έναν υποτύπο λευκών αιμοσφαιρίων, το οποίο έχει αποκαλύψει νέους μηχανισμούς ανοσολογικής απόκρισης. Το σχεδίασε με τη συνάδελφό της Άλισον Μπάνχαμ, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Εάν μια εταιρεία κερδίζει 100.000 ευρώ το χρόνο πουλώντας ένα από τα αντισώματά της, το CNIO λαμβάνει περίπου 15.000. Μετά την αφαίρεση των εξόδων και του ποσοστού για το ισπανικό ίδρυμα, λιγότερο από 6.000 ευρώ θα κατέληγαν στους εφευρέτες. Στην περίπτωση του πιο επιτυχημένου αντισώματος της, σχεδόν τα μισά θα πήγαιναν στην Οξφόρδη.

Η ερευνήτρια εκτιμά ότι η πώληση 65 αντισωμάτων της, απέφερε περισσότερα από 8,5 εκατομμύρια ευρώ καθαρό εισόδημα στα δημόσια ταμεία του CNIO από το 2004. Το ίδρυμα άρχισε να μοιράζεται τα κέρδη με τους εφευρέτες του το 2014, αλλά σταμάτησε να το πράττει από το 2020 και μετά λόγω γραφειοκρατικού κωλύματος.

Έκθεση από τη Γενική Παρέμβαση της Κρατικής Διοίκησης  (το όργανο εσωτερικού ελέγχου του κρατικού δημόσιου τομέα) συνέστησε τότε «την άμεση αναστολή» του συστήματος διανομής.

«Είναι μια κανονιστική έννοια, αυτή των δικαιωμάτων, που δεν υπάρχει στη νομοθεσία μας και στερείται ρυθμιστικής εξέλιξης», δήλωσαν οι ελεγκτές του Υπουργείου Οικονομικών. Η έκθεση πρότεινε επίσης τον εκ νέου υπολογισμό των παροχών προς τα κάτω, αφαιρώντας περισσότερα από τα έξοδα του κέντρου.

«Ένα τέτοιο υπερ-γραφειοκρατικό σύστημα αποθαρρύνει το επιχειρηματικό πνεύμα», τόνισε η Ροκαντόρ.

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Επικρατεί λιμός επιβεβαιώνει η επικεφαλής της USAID Σαμάνθα Πάουερ

Πρίγκιπας Γουίλιαμ: Πρώτη δημόσια έξοδος μετά την ανακοίνωση της Κέιτ Μίντλετον για τον καρκίνο (Video)

Το Πεκίνο απαντά σε Ουάσινγκτον και Τόκιο: «Νόμιμες» οι ενέργειες μας στη Νότια Σινική Θάλασσα

Telegraph: Επιμένει ο Νετανιάχου – «Θα βλάψουμε οποιονδήποτε επιτεθεί στο Ισραήλ» 

Documento Newsletter