Ισπανία: Διπλωματικός «πυρετός» Σοσιαλιστών – Junts για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Ποιο το σημείο «κλειδί»

Ισπανία: Διπλωματικός «πυρετός» Σοσιαλιστών – Junts για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Ποιο το σημείο «κλειδί»

Κρίσιμη συνάντηση πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες μεταξύ αντιπροσώπων του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας αλλά και της ηγεσίας του καταλανικού Junts, από την οποία θα φανεί εάν θα βγει «λευκός καπνός» όσον αφορά τη δυνατότητα νέας θητείας του Πέδρο Σάντσεθ στο τιμόνι της χώρας.

Ο Πέδρο Σάντσεθ χρειάζεται τη στήριξη των 7 βουλευτών του Junts, για να σχηματίσει κυβέρνηση,  έχοντας εξασφαλίσει την Παρασκευή τη στήριξη του έτερου καταλανικού κόμματος, του ERC. Οι σχετικές ανακοινώσεις έγιναν την περασμένη Παρασκευή.

Διαβάστε επίσης: Ισπανία: Διπλωματικός «πυρετός» για τον σχηματισμό κυβέρνησης – Ποιο είναι το σημείο «κλειδί»

Ουσιαστικά το σημείο – κλειδί για την επίτευξη συμφωνίας με τους Junts που θα ανοίξει διάπλατα τον δρόμο για τη δεύτερη θητεία του Πέδρο Σάντσεθ στην πρωθυπουργία της χώρας είναι η χορήγηση αμνηστίας σε άτομα που εμπλέκονται στην αποτυχημένη προσπάθεια ανεξαρτησίας της Καταλωνίας το 2017.

Η πιθανή χορήγηση αμνηστίας έχει εξαπολύσει πολιτική θύελλα στην Ισπανία, με τους κυρίως συντηρητικούς αντιπάλους να πραγματοποιούν μεγάλες διαδηλώσεις και να κατηγορούν τον Σάντσεθ ότι διακυβεύει το κράτος δικαίου για δικό του πολιτικό όφελος.

Ενώ στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, στη Μαδρίτη εντείνονται οι αντιδράσεις, με τη δεξιά αντιπολίτευση να τάσσεται κατά της αμνηστίας, εξαπολύοντας κατηγορίες κατά του Πέδρο Σάντσεθ. Παράλληλα, ο Μανουέλ Γκαρθία Καστεγιόν, δικαστής του Εθνικού Δικαστηρίου διέταξε την κλήση του πρώην προέδρου της Καταλονίας, Κάρλες Πουτζδεμόν ως κατηγορούμενο στην έρευνα για τα γεγονότα του 2017.

Στο πλευρό του Σάντσεθ τάσσονται 100 διακεκριμένοι δικαστές και νομικοί που υπέγραψαν μάλιστα κείμενο υπέρ «της αμνηστίας, της δημοκρατίας και της συνύπαρξης», το οποίο αναμένεται να σταλεί στις Βρυξέλλες.  Στο κείμενο σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι η αμνηστία περιλαμβάνεται στις διεθνείς συνθήκες που ισχύουν στην Ισπανία και επίσης σε διαφορετικούς ισχύοντες νόμους που εγκρίθηκαν κατά τη συνταγματική περίοδο. τονίζοντας ότι οι στόχοι των αμνηστιών  είναι «η ενθάρρυνση της κοινωνικής συμφιλίωσης και η συμβολή στην αποκατάσταση ομαλών σχέσεων στη ζωή μιας χώρας».

Documento Newsletter