Ισπανία: Δεν χορηγεί αμνηστία στον Κάρλες Πουιτζντεμόν το Ανώτατο Δικαστήριο

Ισπανία: Δεν χορηγεί αμνηστία στον Κάρλες Πουιτζντεμόν το Ανώτατο Δικαστήριο

Το ισπανικό Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε την χορήγηση αμνηστίας στον επικεφαλής των αυτονομιστών Κάρλες Πουιτζντεμόν, ο οποίος παραμένει εξόριστος μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017 και το Δικαστήριο διατηρεί το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του.

Σε μια σφοδρή απόφαση που επικρίνει το ισπανικό κοινοβούλιο, οι δικαστές του δικαστηρίου έγραψαν ότι ο νόμος περί αμνηστίας που ψηφίστηκε από τους νομοθέτες τον περασμένο μήνα δεν μπορεί να εφαρμοστεί στα φερόμενα εγκλήματα της υπεξαίρεσης για προσωπικό όφελος ή όταν “επηρεάζει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.

Παρόλο που οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν ποτέ να αποδείξουν ότι οι αυτονομιστές ηγέτες χρησιμοποίησαν χρήματα της ΕΕ για τη χρηματοδότηση των δραστηριοτήτων τους, οι δικαστές του δικαστηρίου υποστήριξαν ότι η ίδια η διεκδίκηση της ανεξαρτησίας τους απείλησε τα οικονομικά συμφέροντα του μπλοκ. Σύμφωνα με το σκεπτικό τους, εάν το δημοψήφισμα του 2017 για την ανεξαρτησία της Καταλονίας ήταν επιτυχές, θα είχαν επηρεαστεί οι εδαφικές διαστάσεις της ΕΕ και η συνεισφορά της Ισπανίας στον προϋπολογισμό του μπλοκ.

Ο δικαστής Πάμπλο Γιαένα «εξέδωσε σήμερα απόφαση με την οποία κήρυξε μη εφαρμόσιμη την χορήγηση αμνηστίας για το αδίκημα της υπεξαίρεσης στην υπόθεση ενάντια στον πρώην πρόεδρο της αυτόνομης κυβέρνησης της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζδεμόν», ανέφερε το δικαστήριο στην απόφασή του, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, διευκρινίζοντας ότι συνεπώς το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του παραμένει σε ισχύ.

Εντός τριών ημερών μετά την κοινοποίηση της απόφασης στα μέρη, μπορεί να ασκηθεί έφεση κατά της απόφασης , ανέφερε το δικόγραφο.

Στις 30 Μαΐου, το ισπανικό κοινοβούλιο ενέκρινε νόμο περί αμνηστίας των Καταλανών αυτονομιστών, το τίμημα που έπρεπε να περάσει ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες για να επιστρέψει στην εξουσία τον Νοέμβριο εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των δύο καταλανικών αυτονομιστικών κομμάτων, τα οποία ζήτησαν την ψήφιση του νόμου ως αντάλλαγμα. Ο νόμος εκδόθηκε στις 11 Ιουνίου.

Στόχος των βουλευτών ήταν να αρχίσουν αμέσως τα δικαστήρια να ακυρώνουν εντάλματα σύλληψης εις βάρος αυτονομιστών που είχαν διαφύγει στο εξωτερικό και ότι αυτές οι ακυρώσεις θα παρέμεναν έγκυρες εν αναμονή της εξέτασης των προσφυγών που κατατέθηκαν κατά του νόμου, μια διαδικασία που ενδέχεται να διαρκέσει μήνες ή και χρόνια.

Αλλά με περισσότερα από 400 άτομα να διώκονται ή να καταδικάζονται για αδικήματα που συνδέονται με την απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017 ή με τα γεγονότα που ακολούθησαν ή προηγήθηκαν, το έργο υπόσχεται να είναι δύσκολο για τα δικαστήρια, τα οποία πρέπει να αποφασίσουν κατά περίπτωση.

Αυτός ο νόμος επρόκειτο να επιτρέψει την επιστροφή των αυτονομιστών που εξακολουθούν να είναι εξόριστοι, πρώτα απ’ όλα του Πουιτζντεμόν, προέδρου της καταλανικής περιφερειακής κυβέρνησης κατά τα γεγονότα του 2017, ο οποίος έκτοτε ζει εξόριστος στο Βέλγιο για να αποφύγει νομικές διαδικασίες εις βάρος του.

Κατηγορούμενος για εγκλήματα υπεξαίρεσης, απείθειας και τρομοκρατίας, ο Πουιτζντεμόν, εις βάρος του οποίου έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τα γεγονότα του 2017, ήλπιζε να μπορέσει να επιστρέψει γρήγορα στην Ισπανία μετά τη δημοσίευση του νόμου.

Ο δικαστής Γιαένα θεώρησε ότι ο νόμος περί αμνηστίας ίσχυε πράγματι για το αδίκημα της απείθειας, αλλά ότι από την άλλη πλευρά, «οι συμπεριφορές» για τις οποίες κατηγορείται ο Πουιτζντεμόν και δύο άλλοι αυτονομιστές «εφαρμόζονται πλήρως στις δύο εξαιρέσεις που προβλέπει ο νόμος» σχετικά με το αδίκημα της υπεξαίρεσης.

Συγκεκριμένα, ο δικαστής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε επιθυμία εκ μέρους του Πουιτζντεμόν να αποκομίσει προσωπικό όφελος, καθώς και αντίκτυπο στα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που καθιστά την αμνηστία ανεφάρμοστη, σύμφωνα με την κρίση του Δικαστηρίου.

Ως εκ τούτου, το ένταλμα σύλληψης «διατηρείται μόνο για το αδίκημα της υπεξαίρεσης, όχι για αυτό της απείθειας», σύμφωνα με το δικαστικό έγγραφο.

Το αδίκημα της τρομοκρατίας, με το οποίο κατηγορείται επίσης ο Πουιτζντεμόν σε ξεχωριστή υπόθεση, δεν εξετάστηκε στην παρούσα απόφαση.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Στέλεχος του ακροδεξιού AfD ένοχος για χρήση ναζιστικού συνθήματος

Επίσκεψη έκπληξη του Βίκτορ Όρμπαν στο Κίεβο

Η ανταποκρίτρια της Le Monde στο Documento: Η ακροδεξιά απειλεί την ελευθερία του Τύπου στη Γαλλία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter