Η Αλάμπρα, στη Γρανάδα, το κόσμημα αυτό της ισλαμικής αρχιτεκτονικής στην Ιβηρική και ένα από τα πιο δημοφιλή μνημεία στην Ισπανία, άνοιξε ξανά από σήμερα για τους επισκέπτες, έπειτα από τρεις μήνες που παρέμεινε κλειστή λόγω της πανδημίας.
«Είμαι υπερήφανη που βρίσκομαι εδώ και είμαι το πρώτο άτομο που επισκέφθηκε την Αλάμπρα αφότου ξανάνοιξε», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Μαριάνα Κάστρο Μεντόσα.
Για να σηματοδοτήσει την επαναλειτουργία αυτή, η 36χρονη Μεξικανή που ζει πλέον στην όμορφη πόλη στη νότια Ισπανία, είχε τη δυνατότητα να χτυπήσει την καμπάνα στον Πύργο της Σκοπιάς, «ένα σύμβολο ελπίδας για όλους», σύμφωνα με την ίδια.
Αυτή τη φορά, το προνόμιο να επισκεφθούν μετά το άνοιγμά της την Αλάμπρα, ένα μνημείο που συνήθως επισκέπτονται αθρόα οι τουρίστες από όλο τον κόσμο, το είχαν οι κάτοικοι της πόλης. Και τούτο γιατί η πλήρης ελευθερία στις μετακινήσεις δεν πρόκειται να αποκατασταθεί στην Ισπανία έως την Κυριακή, την ημέρα που θα ανοίξουν και πάλι τα ισπανικά σύνορα για τους Ευρωπαίους πολίτες. Όμως οι παραθεριστές από τον υπόλοιπο κόσμο δεν θα μπορούν να έρθουν στην Ισπανία μέχρι την 1η Ιουλίου.
Κάτω από έναν αγλαό και καθάριο ουρανό και με την οροσειρά της Σιέρα Νεβάδα στον ορίζοντα, το εντυπωσιακό μνημείο, που δεσπόζει στη Γρανάδα, άνοιξε τις πύλες του με αυστηρά υγειονομικά μέτρα.
Η μάσκα είναι υποχρεωτική και απολυμαντικό υγρό διανέμεται στην είσοδο στους επισκέπτες, στους οποίους οι πινακίδες θυμίζουν τακτικά πως πρέπει να τηρούν την απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων.
«Είναι μια ευτυχισμένη μέρα γιατί ξαναβρίσκουμε τους επισκέπτες μας», δήλωσε από την πλευρά της η Ροθίο Ντίαθ, διευθύντρια του δημόσιου φορέα που διαχειρίζεται το μνημείο.
Η επισκεψιμότητα προς το παρόν παραμένει περιορισμένη στο 50% της χωρητικότητας της Αλάμπρα. Υπό κανονικές συνθήκες, καθημερινά πωλούνται 4.250 εισιτήρια, όμως την πρώτη τούτη ημέρα της επαναλειτουργίας της «θα περιοριστούμε στα χίλια εισιτήρια», τόνισε η Ντίαθ.
«Η Αλάμπρα είναι πάντοτε όμορφη, όμως εδώ, με λιγότερους ανθρώπους, πιστεύω ότι λάμπει ακόμα περισσότερο», δήλωσε η Μαριάνα Κάστρο.
Η Αλάμπρα, η οποία στα αραβικά σημαίνει «το κόκκινο», έχει κηρυχθεί Μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Το σύμπλεγμα των ισλαμικών παλατιών, των κήπων, του φρουρίου και του αναγεννησιακού παλατιού του Καρόλου Β‘, σχηματίζουν ένα μνημειακό κτήριο, ασύλληπτης ομορφιάς, που δέχεται ετησίως περίπου 2,7 εκατομμύρια επισκέπτες κατά τα τελευταία χρόνια.
Η τελευταία ισλαμική δυναστεία της Ιβηρικής χερσονήσου, οι Νασρίδες, κυβέρνησαν από την Αλάμπρα από τα μέσα του 13ου αιώνα έως το 1492, οπότε οι Καθολικοί βασιλιάδες, ο Φερδινάνδος και η Ισαβέλλα της Αραγώνας, κατέλαβαν την πόλη και έθεσαν τέλος στο βασίλειο της Γρανάδας.
(ΑΠΕ – ΜΠΕ)