Ισπανία: Ανέλυσαν το DNA του Κολόμβου και το Σάββατο θα ανακοινωθεί η «αληθινή καταγωγή» του

Αγαλμα του Χριστόφορου Κολόμβου στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ (AP Photo/Andrew Harnik)

Ισπανοί επιστήμονες θα ανακοινώσουν το Σάββατο λεπτομέρειες για την καταγωγή του Χριστόφορου Κολόμβου, αφού χρησιμοποίησαν μια τεχνική ανάλυσης DNA για να λύσουν ένα μυστήριο πέντε αιώνων.

Πολλές χώρες ερίζουν για την καταγωγή, αλλά και την τελευταία κατοικία του εξερευνητή που άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση της Αμερικής από τους Ευρωπαίους, στα τέλη του 15ου αιώνα. Πολλοί ιστορικοί αμφισβητούν την «παραδοσιακή» θεωρία ότι προερχόταν από τη Γένοβα της Ιταλίας. Άλλες θεωρίες τον θέλουν Εβραίο της Ισπανίας ή Έλληνα, ή Βάσκο ή Πορτογάλο.

Ερευνητές με επικεφαλής τον ιατροδικαστή Μιγκέλ Λορέντε εξέτασαν μικροσκοπικά δείγματα από τα λείψανα που έχουν ταφεί στον Καθεδρικό της Σεβίλλης, που εδώ και χρόνια πιστεύεται ότι είναι η τελευταία κατοικία του Κολόμβου – αν και υπάρχουν και άλλες θεωρίες για το πού βρίσκεται ο τάφος του.

Συνέκριναν αυτά τα δείγματα με εκείνα γνωστών συγγενών και απογόνων του και τα ευρήματα θα ανακοινωθούν σε ένα ντοκιμαντέρ που τιτλοφορείται «To DNA του Κολόμβου: η αληθινή καταγωγή» και θα προβληθεί το Σάββατο από την ισπανική δημόσια τηλεόραση TVE.

Ο Λορέντε ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για την έρευνα σήμερα αλλά δεν αποκάλυψε τα συμπεράσματα, λέγοντας μόνο ότι επιβεβαιώθηκε η θεωρία ότι τα λείψανα της Σεβίλλης ανήκουν όντως στον Κολόμβο.

Η έρευνα για την καταγωγή του εξερευνητή περιπλέχθηκε από πολλούς παράγοντες, όπως τον τεράστιο όγκο των δεδομένων. Αλλά «το αποτέλεσμα είναι σχεδόν απολύτως αξιόπιστο», πρόσθεσε ο Λορέντε.

Ο Κολόμβος πέθανε στο Βαγιαδολίδ της Ισπανίας το 1506 αλλά ήθελε να ταφεί στο νησί Ισπανιόλα, το οποίο σήμερα το μοιράζονται η Αϊτή και η Δομινικανή Δημοκρατία. Τα λείψανά του μεταφέρθηκαν εκεί το 1542, στη συνέχεια στην Κούβα το 1795 και μετά, όπως πίστευαν πολλοί, στη Σεβίλλη της Ισπανίας, το 1898.

Το 1877 εργάτες βρήκαν ένα φέρετρο από μόλυβδο θαμμένο πίσω από την Αγία Τράπεζα στον καθεδρικό ναό του Σάντο Ντομίνγκο, την πρωτεύουσα της Δομινικανής Δημοκρατίας. Περιείχε μερικά οστά που πιστεύεται ότι ανήκαν στον Κολόμβο. Ο Λορέντε είπε ότι και οι δύο θεωρίες μπορεί να ισχύουν αφού και οι δύο σκελετοί που βρέθηκαν δεν είναι πλήρεις.

Διαβάστε επίσης:

Το «πυρηνικό κλαμπ» των πέντε χωρών θα συναντηθεί στη Νέα Υόρκη

Διαμαρτυρία της Ιταλίας για τις ισραηλινές επιθέσεις σε κυανόκρανους του ΟΗΕ στον Λίβανο

Λίβανος: Ισραηλινός βομβαρδισμός στο κέντρο της Βηρυτού – Τουλάχιστον δύο νεκροί (Video)

Τυφώνας Μίλτον: Βιβλική καταστροφή στη Φλόριντα – Τουλάχιστον δέκα νεκροί, εκατομμύρια σπίτια χωρίς ρεύμα (Photos – Videos)

Ετικέτες